Familia Romanov

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9027

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pana in 1917, cand au fost inlaturati de revolutie, Familia Romanovilor a condus Rusia timp de trei secole. Tarul Nicolae al II-lea si familia sa au fost ucisi cu cruzime. Au existat apoi o serie de indoieli la gandul ca unii dintre acestia au reusit sa scape.


In 1914, Imperiul Rus pornea la Razboi dupa ce s-a aliat cu Anglia si Franta pentru a distruge Germania si Austro-Ungaria, insa acest razboi nu a fost unul productiv pentru Rusia, nici pentru Familia Romanov, aflata la putere.


Tarului Nicolae i s-a prezentat drept ultimatum, abdicarea, atunci cand, dupa moartea multor oameni, lipsa hranei, tara se afla in suferinta. A renuntat astfel la tron, desi a notat mai tarziu in jurnalul sau ca vede peste tot "tradare, lasitate si duplicitate". Guvernul provizoriu condus de Alecsandr Kerenski a dat ordin ca familia Romanov sa fie arestata la domiciliu.

Familia Romanov


Familia RomanovAcestia s-au aflat sub supraveghere continua si au avut foarte mult de suferit. Nicolae a fost intotdeauna un familist devotat, desi parea un conducator deloc priceput. Multa lume stia ca Nicolae Romanov era defapt condus de sotia sa, Alexandra, o nemtoaica cu care acesta s-a casatorit in 1894.


Pana sa se nasca primul lor fiu, Alexei, acestia au avut patru fiice. Baiatul mult asteptat era bolnav de hemofilie si a trebuit sa fie mereu supravegheat.


Dupa anul 1907, stalpii familiei Romanov au ajuns sa fie influentati de calugarul Rasputin pe care il credeau un fel de vraci, care se ocupa cu vindecarile fermecate ale diverselor boli si au incercat sa-l salveze pe Alexei. In 1916, acest calugar a fost ucis de catre nobilii rusi.


In anul 1917 existau uneltiri de stanga, care veneau din partea bolsevicilor cu scopul de a-l inlatura pe tarul Nicolae, insa si monarhistii care incercau sa-l salveze si sa-l readuca pe tron, ridicau semne de intrebare pentru Kerenski, conducatorul provizoriu.

Familia Romanov


Familia RomanovFamilia tarului, impreuna cu 40 de servitori, au pornit spre Tarskoe Selo, locul unde erau prizonieri si au fost dusi cu un tren foarte bine pazit. Aceasta calatorie a durat sase zile.


Rusia era stapanita in acele zile de un avant revolutionar, ocazie cu care Kerenski a fost inlaturat de la tron, banuindu-se ca acesta ar fi un protector al familiei imperiale.


Noul lider, Vladimir Ilici Lenin, avea mai multe framantari, precum si unele legate de soarta fostului tar si a familiei acestuia. Conducatorul a ordonat apoi ca familia fostului tar sa fie mutata la Ekaterinburg, un oras ce se afla in capatul de vest al liniei ferate. Intre timp a fost achizitionata pentru aceasta familie o cladire cu doua etaje pe care au numit-o "Casa cu destinatia speciala", reprezentand o casa ferita de ochii lumii si pazita mereu de un detasament de bolsevici. Garzile se spune ca se aflau sub comanda unui betiv pe nume Aleksandr Adeev carea facea haz de situatia tarului si il numea: "Nicolae bautor de sange".


Familia Romanov manca impreuna cu servitorii si acestia primeau doua mese pe zi. Ducesele erau conduse pana la toaleta, iar peretii acestor incaperi erau incarcati de desene obsecene cu mama lor si Rasputin. Totodata, Nicolae trebuia sa munceasca si avea parte de un tratament umilitor. In acelasi timp, mezinul familiei, Alexei, a ajuns sa fie atat de slab incat nu-l mai puteau plimba decat pe brate.

Familia Romanov


Familia RomanovIntr-o noapte, in vara anului 1918, familia Romanov a fost trezita si li s-a ordonat sa se imbrace si sa coboare la parter. Li s-a spus ca afara ii asteapta deja un camion pregatit de plecare. Au fost aduse cateva scaune pentru Nicolae, Alexandra si Alexei, iar doctorul Botkin, trei servitori si cele patru fiice au stat in picioare. Le-a fost citita apoi o sentinta in care era explicata condamnarea la moarte emisa de bolsevicii locali, iar Iurovski l-a impuscat pe Nicolae in cap, dupa care s-a tras spre restul.


Cei care nu au murit impuscati, au fost loviti cu baioneta. Dupa aceasta macabra intamplare, au aruncat cadavrele in camion si le-au dus intr-un loc parasit, intr-o mina din afara orasului. Aici au fost taiate in bucati, stropite cu acid sulfuric si aruncate intr-un put, pentru ca orice urma sa fie stearsa. Intreaga poveste a tulburat la vremea respectiva toata Europa si toate familiile regale ale vremii.


Conducerea a primit apoi urmatorul mesaj cifrat:Il informam pe Sverdlov ca intreaga familie a sfarsit in acelasi mod ca si capul ei.In mod oficial, se stie ca familia a decedat in timpul evacuarii. Dupa 1988 au iesit la iveala niste dovezi foarte interesante. S-a reusit ca la sfarsitul anilor 1970 sa se gaseasca urmasii lui Iakov Iurovski. Fiul acestuia a dat mai departe un document despre care nu se stia pana atunci, unde scria ce s-a intamplat cu cadavrele imediat dupa executie. Se pare ca Iurovski a mutat apoi cadavrele familiei Romanov. Astfel, Riabov, cel care a aflat aceste informatii, a mers impreuna cu un istoric si un geolog pentru a identifica locul si a dezgropa ramasitele. A reusit astfel sa descopere primele oase, iar o imagine i-a ramas pentru totdeauna in minte:Oase negre si verzui, cu semne ale arsurilor de acid. Unul dintre cranii era gaurit.Cinci dintre scheletele dezgropate erau ale familiei Romanov (Nicolae, Alexandra si trei copii), iar alte patru ale servitorilor si doctorului Botnik. Pentru verificare, a fost nevoie ca Printul Philip al Angliei sa doneze o proba de sange, deoarece bunica sa din partea mamei era sora cu bunica Alexandrei. In 1993 s-a confirmat si craniul ca fiind al lui Nicolae.


Cadavrele care n-au fost gasite apartineau lui Alexei si Anastasiei. S-a considerat ca printesa Anastasia a scapat in urma acestui macel, iar pe parcurs, foarte multe legende au vehiculat aceasta stire si tot mai multe filme, atat artistice, cat si documentare, s-au bazat pe acest subiect.

Anastasia Romanov


Anastasia RomanovO perioada, o anumita Ana Anderson, ar fi pretins ca este tocmai printesa Anastasia si a cerut sa fie recunoscuta si sa aiba drepturi. Aceasta nu a scapat netestata si s-a descoperit intre timp ca nu era decat o impostoare.


Revenind la relatia familiei tarului Nicolae al II-lea cu calugarul Rasputin, s-a afirmat ca acesta din urma ar fi prevestit asasinarea fostei familii imperiale. Se pare ca in 1916, cu 23 de zile inainte de a fi ucis chiar de rudele tarului, acesta i-a trimis tarului o scrisoare in care relata urmatoarele fapte:Daca moartea mea va fi pusa la cale de un neam al tau, atunci nimeni din familia ta, nici unul dintre copiii tai, nici una dintre rudele tale nu va ramane in viata mai mult de doi ani. Cu totii vor fi ucisi de poporul rus. Si eu voi fi ucis. Nu ma mai numar printre cei vii. Te rog, te implor, fii puternic! Gandeste-te la familia ta binecuvantata!Asasinatul familiei Romanov ramane in istoria intregii Europe drept una dintre cele mai crunte crime si, totodata, o legenda care a zbuciumat multe ganduri, precum cea a sortii printesei Anastasia.