Mit și adevăr despre oțel

Mit și adevăr despre oțel

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriotel
Ultima actualizareMiercuri 28 octombrie 2020
Vizualizari253

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este oțelul un metal sau un aliaj? Ruginește sau nu oțelul? Poate fi reciclat oțelul? Acest produs care a schimbat fața omenirii este disponibil în diverse forme, așa cum se poate vedea pe https://metinvestholding.com/ro: de la țevi, profile, tablă laminată și rulouri până la oțel plat, tablă galvanizată și oțel colorat. Având o aplicabilitate extinsă în multiple domenii, de la industria auto, de transport minereu sau energetică și până la construcții și medicină, oțelul continuă să fie subiectul unor mituri. Așadar, ce este adevărat și ce nu este adevărat în ceea ce privește oțelul?

Descoperit din întâmplare?

În 1913, oțelul a fost descoperit de către Harry Brearly și se pare că, deși a fost doar o întâmplare faptul că a aflat că resturile de aliaj uitate într-un colț nu ruginesc, se știa încă de pe la 1800 că un aliaj în care este adăugat crom își crește rezistența la rugină. Iar dacă Brearly i-a găsit o întrebuințare de natură casnică (a confecționat tacâmuri pentru servirea mesei), denumirea actuală, de oțel inoxidabil, este creația asociatului acestuia, Ernest Stuart. Numai că și această denumire a generat diverse speculații de-a lungul timpului, așa că, până astăzi, încă ne mai întrebăm dacă oțelul ruginește sau nu.

Ruginește ori nu ruginește oțelul inoxidabil?

Cât de inoxidabil este oțelul? Nu atât de mult pe cât s-ar crede, iar responsabilă de posibilitatea de a rugini este chiar cromul care este prezent în compoziția acestuia (într-un procent de 10,5%). Cu toate că îi crește rezistența (prin formarea oxizilor de crom în contact cu oxigenul din atmosferă), în anumite cazuri, acest strat rezistent este distrus de diverse substanțe sau compoziții chimice.

Una dintre ele este clorula de sodiu care alterează și apoi distruge stratul de oxizi de crom, lăsând metalul expus acțiunii agenților puternic oxidanți din exterior. Există mai multe modalități de accelerare a procesului de ruginire a oțelului, dar cele mai cunoscute sunt “coroziunea prin picurare”, “coroziunea crăpăturilor” (apare în locurile lipsite de oxigen, gen în zona de înșurubare) și “coroziunea intergranulară” (în cazul carburilor).

Clădirile din oțel sunt trăznite mai des

Este un mit care s-a perpetuat de-a lungul timpului, iar la baza sa stă teoria conform căreia orice metal este un bun conducător de electricitate. Chiar dacă este adevărat în ceea ce privește alte metale, atunci când este vorba despre oțel, acest este un bun conducător de electricitate, numai că el canalizează energia către pământ, ceea ce îl face un material util pentru eliminarea riscurilor generate de către trăznet.

Oțelul este mai ușor, așa că are un preț mai mic

Adevărul este că nu greutatea materialului influențează prețul acestuia, ci alte elemente. Printre acestea se numără timpul necesar producerii acestuia, materialele care intră în compoziție, tehnologiile utilizate pentru a-i determina nivelul de grosime, utilajele folosite, țara de proveniență și multe altele. Ceea ce înseamnă că este destul de posibil ca produsele confecționate din oțel subțire să aibă un preț chiar mai mare.

Alte mituri despre oțel

Oțelul este un material metalic care este 100% reciclabil, de aceea procesul de reciclare va juca un rol foarte important în obținerea acestui metal în viitor. Se crede că oțelul inoxidabil este un metal de sine stator, dar, adevărul este că în compoziția sa se regăsesc urme de minereu de fier, carbon (2%) și alte compuși. În acest fel se creează un produs final care este mult mai rezistent și mai sigur pentru utilizarea într-un număr atât de mare de domenii de activitate.

S-a discutat și despre faptul că oțelul prezent în structura clădirilor interferează cu undele radio, pe care le blochează. Adevărul este că oțelul, fiind un bun conducător de unde și semnale radio, chiar ajută la o propagare mai eficientă a acestora. De aceea, în clădirile din oțel, semnalele aparatelor wireless chiar este foarte bun.
Oțelul este prezent și în alte mituri (cum că structurile din oțel sunt mai zgomotoase decât celelalte tipuri de clădiri, că nu menține temperatura în interior ori că nu este sigur din punct de vedere electric). Adevărul nu este decât unul singur: oțelul este materialul care a revoluționat prezentul și care va susține puternic viitorul!