Atentie la cerealele din supermarket

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriDiabet si boli de nutritie, nutritie
Ultima actualizareVineri 14 aprilie 2017
Vizualizari1046

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ne gandim ca, atunci cand alegem sa facem cumparaturi din supermarket-uri, sa alegem mancarea dupa calitatea nutritiva sau dupa frumosul ambalaj? Alegem gustoasa si frumoasa transformare a alimentelor, placerea consumului acestora sau alegem sa fim sanoatosi si dieta noatra sa fie echilibrata?

Oare cum este bine si cum ar trebui sa fie facuta aceasta alegere?

Este important sa devenim constienti asupra acestor aspecte, sa devenim constienti daca un aliment este .. “aliment” sau “nutrient”! Vin catre voi spunandu-va ca zilnic citesc si invat cate ceva despre nutritie si sunt fascinata de complexitatea distrugatoare a alimentelor noastre zilnice! Putem sa alegem a ne hrani, cu adevarat, sa ne asiguram o stare de sanatate perfecta si un psihism echilibrat, printr-o simpla dieta constienta, prin alegeri care sa satisfaca organismul cu nutrienti si nu sa satisfaca un gust al placerii, si atat!

Din pacate, stiu ca multi veti fi dezamagiti, dar cerealele din comert, gata preparate cu ”adaosul de dulce” sunt o mare “minciuna nutritiva”. Pline de calorii, dau energie pentru moment, in schimb iau foarte mult organismului, in timpul procesarii și ulterios, consummate timp indelungat. Nu sunt o mancare sanatoasa si indicata nimanui, mai ales: NU copiilor nostri!

Cerealele de la micul dejun…

Cerealele pentru micul dejunreprezinta o industrie de multe miliarde de dolari care nu reprezinta o alegere spre sanatate. Probabil nu exista niciun alt produs pe Pamant care sa aiba un profit atat de mare, spun cei ce au analizat acest fenomen. Cu profiturile obtinute, se spune ca s-a platit pastrarea secreta a oricarui tip de lucrare stiintifica care a analizat efectele boabelor extrudate, iar companiile au reusit sa convinga reprezentantii guvernului ca nu exista nicio diferenta intre o boaba naturala de grau si o boaba care a fost modificata prin procesul de extruziune. Interesant, tot mai interesant, nu-i asa?

Cerealele frumos ambalate si colorate pentru micul nostru dejun, sunt produse printr-un proces numit extruziune. Boabele sunt amestecate cu apa, transformate intr-o pasta si asezate intr-o masinarie numita extruder. Sunt fortate sa iasa printr-o gaura mica la o temperatura si o presiune mare, care le modeleaza in forma literei “o” sau in fulgi. Aceste produse sunt apoi supuse unor pulverizari, care le confera un invelis din ulei si zahar, pentru a le oferi acel aspect crocant. Incantator, delicios, doar ca mult mai putin sanatos!

Si ce alege omul constient si evoluat…? In nici un caz un astfel de mic dejun!

Biochimistul Paul Stitt descrie procesul de extruziune, care trateaza boabele la o temperatura si o presiune extrem de mare, si subliniaza faptul ca procesarea distruge cea mai mare parte din continutul lor nutritiv. Procesarea denatureaza acizii grasi, distruge chiar si vitaminele sintetice ce sunt adaugate la sfarsitul procesului. Chiar si cerealele ambalate in cutii si vandute in magazinele “sanatoase” sunt realizate tot prin procesul de extruziune. Acestea sunt realizate cu acelasi tip de masinarii si in mare parte in aceleasi fabrici.

Experimentele din laborator arata….

Lucrari de cercetare, deloc vehiculate prin presa sau alte publicatii, indica faptul caprocesul de extruziune transforma proteinele din boabele cerealelor in neurotoxine. … un experiment, realizat in 1942 de catre o companie de productie cereale, dar inchis in dulapul cu documente secrete al firmei, in cadrul caruia patru grupuri de sobolani au primit un regim alimentar special:
  • Un grup a fost hranit cu cereale integrale de grau, apa si vitamine si minerale sintetice
  • Un al doilea grup a primit grau expandat (o cereala obtinuta in urma procesului de extruziune), apa si aceeasi solutie nutritiva
  • Un al treilea grup a primit apa si zahar alb, iar
  • Un al patrulea grup nu a primit nimic altceva in afara de apa si substante nutritive sintetice.

Sobolanii care au primit grau integral au trait timp de peste un an de zile cu acest regim alimentar, cei care nu au primit nimic altceva decat apa si vitamine, au trait aproximativ doua luni, iar animalele cu un regim pe baza de apa si zahar alb au trait aproximativ o luna. Studiul a aratat faptul ca sobolanii care au primit apa, vitamine si grau expandat au murit in mai putin de doua saptamani, chiar mai repede decat cei care nu au primit deloc mancare. Aceste rezultate sugereaza faptul ca exista ceva extrem de toxic in graul expandat. Proteinele sunt foarte asemanatoare cu structura anumitor toxine la nivel molecular, iar presiunea din cadrul procesului de expandarepoate produce modificari chimice care transforma o boaba nutritiva intr-o substanta otravitoare.
Un alt experiment nepublicat a fost realizat in 1960. Cercetatorii de la Universitatea Michigan din Ann Arbor au lucrat pe opt sobolani de laborator. Acestia au fost impartiti in trei grupuri:
  • un grup a fost hranit cu fulgi de porumb si apa,
  • un al doilea grup a primit cutia de carton in care au venit fulgii de porumb si apa,
  • iar grupul de control a primit mancare de sobolani si apa.

Sobolanii din grupul de control au ramas sanatosi pe tot parcursul experimentului, cei care au mancat cutia de carton au devenit letargici si au murit de malnutritie, iar animalele care au mancat fulgii de porumb si au avut si apa au murit inaintea celor care au mancat cartonul!

Mai mult, inainte de moarte, sobolanii care au fost hraniti cu fulgi de porumb au dezvoltat un comportament aberant, au facut crize, s-au muscat intre ei si in final au intrat in convulsie. Autopsia a descoperit existenta unei disfunctii a pancreasului, ficatului si rinichilor si o degenerare a nervilor maduvei spinarii, toate acestea fiind semne ale socului de insulina.

Concluzia inspaimantatoare a acestui studiu a fost aceea ca au existat mai multe “substante hranitoare” in cutia de carton decat in fulgii de porumb. Acest experiment a fost realizat ca o gluma, insa rezultatele nu au fost deloc amuzante.

Deoarece cerealele vandute in cutii sunt imbunatatite cu substante nutritive sintetice, agentiile de reglementare spun ca acestea sunt sanatoase, la fel ca si boabele din care sunt facute. Multe dintre aceste cerealele din supermarket contin cel putin 50% dintre calorii sub forma de zahar.

Procesul de extruziune folosit în fabricație este dăunător sănătății!

Atunci cand punem cerealele intr-un dispozitiv de extruziune, acesta modifica structura proteinelor. Zeina, care cuprinde majoritatea proteinelor din porumb, este localizata in organisme proteice. Literatura stiintifica contine un studiu realizat asupra boabelor extrudate, care analizeaza schimbarile ce se produc in compozitia, forma si eliberarea de alfa-zeine incapsulate din proteine, ca si rezultat al procesului de extruziune. Oamenii de stiinta au descoperit ca in timpul procesului de extruziune, organismele proteice sunt complet perturbate, iar alfa-zeinele dispersate. Rezultatele sugereaza faptul ca zeinele din fulgii de porumb nu sunt limitate doar la organisme proteice rigide, dar pot interactiona atat unele cu celelalte, cat si cu alte componente ale sistemului, formand astfel noi compusi care sunt straini pentru corpul uman.

Procesul de extruziune disperseaza proteinele, care devin toxice. Atunci cand proteinele sunt perturbate in acest mod, acestea pot afecta in mod advers sistemul nervos, asa cum este indicat de experimentul fulgilor de porumb.