Îți dorești o recoltă mai bogată? Iată 3 avantaje ale aditivilor care conțin ingrediente naturale

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAgricultura
Ultima actualizareLuni 23 august 2021
Vizualizari450

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fie că ai o grădină mică sau terenuri vaste cu produse de agricultură, cu siguranță îți dorești o recoltă mai bogată. În acest caz, aditivii care conțin ingrediente naturale sunt soluția pentru a completa substanțele nutritive ale solului, astfel încât plantele să fie mai rezistente, să crească mai repede și să dea roade bogate. Descoperă tipurile de fertilizatori naturali, ce substanțe conțin acestea și care sunt avantajele folosirii lor.

Ce substanțe conțin fertilizatorii naturali

Îngrășăminte NPK

Îngrășămintele NPK conțin, în primul rând, azot (N), fosfor (P) și potasiu (K). Azotul ajută la creșterea accelerată a plantelor, fostorul contribuie la creșterea rădăcinilor care se ivesc în urma încolțirii semințelor, iar potasiul duce la o înflorire mai bogată a plantelor. Pe lângă toate aceste substanțe care sunt macroelemente (deoarece se găsesc în cantitate mai mare), îngrășămintele NPK mai conțin și diverse microelemente, cum sunt fierul, borul sau magneziul, care ajuta și ele la o dezvoltare armonioasă a plantelor.

Produsele bio din humus

Humusul este un fertilizator foarte puternic, putând conține cu până la 100 de ori mai mulți nutrienți benefici plantelor decât îngrășămintele obținute prin procese chimice. Acesta este obținut cu ajutorul râmelor, care consumă resturi vegetale și resturi animaliere, lăsând în urmă humusul bogat în microorganisme și stimulenți biologici activi pentru plante. De asemenea, produsele bio din humus pot fi de două tipuri: biohumus (care e alcătuit numai din excrementele râmelor) și vermicompostul (care conține și resturi de hrană încă neconsumate de râme).

Aditivi cu microorganisme

Aditivii cu microorganisme pentru tratarea semințelor și a solului sunt produse vii, obținute din cultivarea unor microorganisme prin însămânțarea lor în melasa de trestie de zahăr. Conțin diverse bacterii și drojdii care ajută la creșterea plantelor:

  • Lactobacilii sunt aceleași bacterii care ajută la transformarea laptelui în iaurt și la obtinerea brânzeturilor;
  • Bifidiobacterium Bifidum, o altă bacterie benefică solului, elimină acele bacterii care sunt dăunătoare plantelor, având efect antimicrobian;
  • Rodopseudomonas Palustris este o bacterie care ajută la fixarea azotului;
  • Sacharomyces cereviseae este drojdia care se folosește inclusiv în producerea pâinii și a berii, aceasta transformând zaharurile în alcool etilic și dioxid de carbon.

Avantajele produselor naturale pentru fertilizare


Îmbunătățesc structura solului

Atunci când se descompun, produsele naturale pentru fertilizare îmbunătățesc structura solului, precum și capacitatea sa de a reține substanțele nutritive și apa.

Nu apar acumulări toxice

În cazul în care folosești fertilizatori naturali, elimini riscul de apariție a acumulărilor toxice de săruri și chimicale care daunează plantelor, așa cum se întâmplă în cazul îngrășămintelor chimice.

Sunt biodegradabile

Produsele naturale pentru fertilizare sunt biodegradabile, deoarece acestea se descompun în sol fără a lăsa în urma substanțe nocive mediului.

Cum trebuie folosiți aditivii cu ingrediente naturale

Îngrășămintele naturale care se găsesc pe piață pot fi sub formă solidă (pudră sau granule) sau lichidă. Pentru folosirea lor, trebuie respectate întocmai indicațiile producătorului. Acești aditivi naturali pentru sol nu pot fi, însă, întrebuințați oricând, ci în funcție de ciclul de creștere a plantelor. Prima administrare trebuie să aibă loc primăvara devreme, când plantele încep să crească. Vara, se diminuează ușor cantitatea, deoarece temperatura crește, iar plantele absorb îngrășământul într-o proporție mai mică. Administrarea îngrășământului se oprește toamna târziu, deoarece majoritatea plantelor intră în repaus și nu mai absorb nutrienții din sol.

Fertilizatorii naturali sunt soluția ideală pentru un sol roditor, deoarece îmbunătățesc structura solului, sunt biodegradabili și nu cauzează acumulări toxice. Oricare ar fi fertilizatorii naturali pe care îi alegi, asigură-te că îi folosești de timpuriu, deoarece au o acțiune mai lentă decât îngrășămintele chimice. Mult succes și o recoltă bogată!

Sursa foto: pexels.com