Valori importante pe care sa le insuflam copiilor

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4547

Voteaza & Distribuie

Descriere

generozitateInca din copilarie, parintii trebuie sa ii invete pe copii care sunt cele mai pretioase valori si care este importanta acestora in viata care se intinde inaintea lor. Iata care sunt cele mai valoroase invataminte:


Sinceritatea

Aceasta este valoarea esentiala cu care trebuie sa se deprinda un copil. Ironic, sinceritatea este aceeasi valoare pe care copiii sunt cei mai predispusi s-o piarda. Copiii se nasc fara a sti sa insele. Cu toate acestea, pe masura ce cresc si prin asocierea recompensei cu actiunile bune, care este adesea folosita pentru insuflarea valorilor la copii, li se declanseaza instinctul de a minti. La aceasta se mai adauga si emisiunile si filmele de la televizor, care nu toate sunt lectii de conduita morala. De ce este sinceritatea atat de importanta? Deoarece este singura care v-ar impedica copilul sa o ia pe o cale gresita. Odata ce copilul se invata sa fie cinstit, isi va accepta greseala si va fi deschis la sfaturile parintilor, care l-ar impiedica sa repete aceeasi fapta pe viitor.


Curajul

Pentru a spune adevarul, pentru a recunoaste o greseala e nevoie de curaj. Atunci cand are curajul sa-si asume riscurile si consecintele pentru actiunile sale, rareori va face uz de minciuna. Odata ce-si recunoaste faptele, parintilor le e mai usor sa-l sfatuiasca si sa-l ajute sa evolueze. In cele mai multe cazuri, un copil care are curajul sa isi apere convingerile este cel care, mai tarziu, cand va fi un adult, va aduce o schimbare in societate. Cu toate acestea, cand ne educam copii nu trebuie sa ne stabilim astfel de idealuri nobile. Trebuie sa ne asiguram ca acestia isi asuma greselile si nu continua sa ascunda adevarul atunci cand au fost prinsi cu mata in sac.


Iertarea

Copiii care nu invata sa ierte vor deveni adultii cruzi si neiertatori. Prin iertare, copiii isi dezvolta si compasiunea. Unui copil nu i se poate ordona sa-l ierte pe altul care l-a ranit. Nu va functiona. Mai degraba, copilul trebuie ascultat si trebuie sa i se explice faptul ca daca poarta pica ii va dauna si mai mult. Aceasta valoare s-ar transforma intr-o alta, la fel de importanta, pe care copiii trebuie sa o invete: bunatatea.


Optimismul

Viata este plina de esecuri si dezamagiri. Singurul lucru care ne tine pe linia de plutire in vremuri de incercare este optimismul. Deoarece multe experiente se vor intampla pentru prima data pentru ei, dezamagirile nu vor fi putine. Daca increderea le este afectata inca din copilarie, sansele lor de reusita in viata se vor diminua de asemenea.


Generozitatea

Invatati-va copilul sa imparta ceea ce are cu cei din jur. Nu trebuie sa imparta neaparat cu alti copii. Daca nici un copil nu este prin preajma, cereti-i sa ofere din ciocolata lui tuturor adultilor din familie. Chiar daca bucata de ciocolata e mica si v-ati dori ca cel mic sa o manance pe toata, luati din cand in cand, astfel incat sa stie ca, daca ofera din dulciurile lui, face cuiva o bucurie. Cand va creste, va fi mai altruist si, ca adult, va putea sa actioneze pentru un scop maret, decat sa se agate de lucrurile marunte din viata.