Istorie si legenda in spatele rețetei coq-au-vin

Istorie si legenda in spatele rețetei coq-au-vin

Detalii

CategoriiDivertisment
Tagurimâncare
Ultima actualizareMarti 17 decembrie 2019
Vizualizari193

Voteaza & Distribuie

Descriere

„O gaina in fiecare oala”. Asa a spus regele Henri al IV-lea al Franței, in cadrul uneia dintre cele mai faimoase promisiuni politice de bunastare generala. De la faimoasa promisiune a lui Henri a aparut un preparat culinar, unul dintre cele recunoscute in intreaga lume drept chintesența gastronomiei franceze: rețeta coq-au-vin.

Asta nu inseamna ca regele Henri al IV-lea a avut in minte tocana de pui inabusit in vin atunci cand a facut promisiunea, dar acest fel de mancare a ajuns sa fie asociat cu ideea din spatele citatului. Rețeta coq au vin este una simplu de preparat, ieftina si delicioasa.

O legenda celebra, din Auvergne (Franța), legata de istoria rețetei coq au vin, spune ca seful tribului de la Arvernes, Vercingetorix, a incercat sa il imbuneze pe cel care ii asedia, Julius Cezar, un cocos galic, simbol al razboinicilor gali, in timpul asediului roman de la Gergovie din 52 i.Hr. La randul sau, Iulius Cezar il pacaleste invitandu-l la o cina, unde ii serveste cocosul preparat in vin. Vercingetorix si razboinicii sai Arvernes au reusit apoi o victorie prin care l-au umilit pe Julius Cezar si pe cei 30.000 de oameni ai legiunilor sale romane, inainte de asediul Alesiei in vara urmatoare.

Ce este coq au vin?

Ingredientele de baza ale coq-au-vin („cocos in vin”) sunt puiul cu os si vinul (in mod tradițional vinul de Burgundia, dar, in teorie, s-ar putea folosi orice, Riesling este popular in Alsacia). Rețeta nu este diferita de o alta dintre cele mai cunoscute preparate tradiționale franceze, Boeuf Bourguignon. Ambele incep cu ceapa sau usturoi trase in unt, apoi adaugam carnea care ar trebui sa fie rumenita si, in final, adaugam ciupercile si, eventual, bacon, inainte de a turna suficient vin pentru a inabusi carnea.

Originea coq au vin

Originile precise ale rețetei coq-au-vin nu sunt cunoscute, deoarece cu siguranța oamenii au inabusit puiul in vin inca din cele mai vechi timpuri. O carte de bucate din 1864, denumita Cookery for English Housess, ofera o rețeta franceza numita „poulet au vin blanc” (pui in vin alb), care este asemanatoare cu tradiționalul coq-au-vin.
Astfel, prima documentare a retetei de coq au vin s-a facut abia la inceputul secolului XX, de catre Edmond Richardin. Acesta a publicat reteta in cartea sa, Arta de a manca bine, declarand ca a mancat pentru prima data coq au vin la un han din Puy-de-Dome, Auvergne, iar proprietarul i-ar fi spus ca reteta dateaza din secolul XVI.

Popularitatea preparatului frantuzesc a crescut si s-a raspandit dincolo de Europa odata cu publicarea retetei in cartea Juliei Child, „Mastering the Art of French Cooking”, in 1961. Apoi, in aceeasi perioada, rețeta a fost prezentata in show-ul de televiziune The French Chef, aducand acest fel de mancare tradiționala in casele americanilor.