Franta

Franta

Detalii

CategoriiTurism
TaguriFranța
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13246

Voteaza & Distribuie

Descriere

Franta sau oficial, Republica Franceza este situata in Europa de Vest, insa cuprinde si diverse insule plus alte teritorii din alte parti ale planetei.


Franta este cel mai vechi stat dintre cele de renume ale Europei, care este constituit in jurul unui domeniu regal. Statul a fost organizat la inceput in jurul regiunii Ile-de-France care are capitala la Paris.

harta Frantei


harta Frantei
De asemenea, Franta este membra a Consiliului Europei, una dintre statele fondatoare ale Uniunii Europene, Zonei Euro si Spatiului Schengen, dar si ai ONU. Statul francez face parte si din G8, Organizatia Internationala a Francofoniei si Consiliul de Securitate ONU.


Franta este un stat unitar, cu o democratie organizata ca o republica semi-prezidentiala. In anul 2008, Franta se afla pe locul cinci in topul economiei mondiale, fiind un stat foarte dezvoltat.In plan militar, Franta este membra NATO si se numara printre cele sapte tari care detin in mod oficial bomba atomica. In acelasi timp, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Franta a fost considerata una dintre marile puteri.


Numele tarii vine de la denumirea in latina, Francia, care inseamna „taramul Francilor", iar Francia era o regiune din nordul Europei.Poporul francilor era unul de razboinici, acestia isi alegeau un sef numit Rex Francorum, Regele Francilor. era in principal un popor de razboinici și iși alegea un șef numit Rex Francorum (Regele Francilor).


S-a constatat prezenta umana pe teritoriul de astazi al Frantei inca de acum 1.800.000 de ani. S-au dezvoltat foarte multe culturi de-a lungul timpului, dintre care o amintim pe cea de la Lascauz, galii si un trib de origine celtica.


In Evul Mediu, granita estica a Galiei a fost atacata de triburi germanice, mai ales de catre franci.


Pana in anul 987, Franta a fost condusa de catre descendentii lui Carol cel Mare, iar apoi rege al Frantei a fost ales Hugo Capet, care a fondat o noua dinastie. Urmasii lui, regii capetieni, au consolidat progresiv statul regal francez,


Capetienii au format dinastiile Capet, Valois si Bourbon. Acestia au condus Franta pana in 1792, cand au fost puse bazele republicii, datorita Revolutiei franceze si a schimbarilor incepute odata cu caderea Bastiliei, in 14 iulie 1789, care este astazi sarbatorita drept Ziua Internationala a Frantei.Sub conducerea regelui Ludovic cel Sfant a crescut prestigiul pe plan mondial al Frantei, la sfarsitul secolului al XII-lea. In urma Razboiului de o suta de ani, care a fost dus impotriva dinastiei care conducea Anglia, Franta a apus sub o umbra pe plan international. Razboiul a fost castigat de catre dinastia Valois, iar autoritatea regala a devenit pret de cateva secole de necontestat.


Un eveniment mai mult decat important din istoria Frantei este reprezentat de Revolutia Franceza. Din cauza problemelor financiare, a conditiilor de viata, s-a ajuns intr-un punct critic. Episodul dintre 1789 si 1799 a dus la nasterea "Declaratiei drepturilor omului si cetateanul", Revolutia Franceza venind si cu mesajul ce se baza in primul rand pe idealurile de libertate, egalitate si fraternitate.


Cu aceasta ocazie, monarhia absolutista s-a incheiat si a fost substituita de cea parlamentara, dar dupa trei ani s-a sfarsit si aceasta. In acelasi an, 1792, a luat nastere prima Republica. De-a lungul vremii, in urma razboaielor mondiale, s-a ajuns la moartea si nasterea a mai multor Republici Franceze.


In plan geografic, Franta metropolitana are ca granite: de la Marea Mediterana la Canalul Manecii si Marea Nordului si de la Muntii Alpi si Rin pana la Oceanul Atlantic. Franta are o forma de Hexagon. Nu trebuie ignorat faptul ca Franta contine mai multe teritorii, nu doar ceea ce cunoastem ca fiind Franta europeana. Tara prezinta o gama variata de forme de relief, are campii in nord si vest si lanturi montane in sud, unde Mont Blanc atinge 4.810 metri. Tara este strabatuta de o serie de rauri dintre care precizam Sena, Loara si Ronul.


Suprafata Frantei metropolitane ajunge la 551.659 km², tara fiind astfel al 47-lea stat din lume ca suprafata. Daca adunam si insulele, regiunile pe care le mai contine, ajungem la un numar de 674.843 km².


In anul 2006, Franta avea aproape 63 milioane de locuitori dintre care mai bine de 61 de milioane se aflau in Franta metropolitana. Limba franceza este singura limba oficiala aici, Franta fiind singura tara din Europa de Vest, in afara statelor foarte mici, care are doar o limba cu recunoastere oficiala. Totusi, se vorbesc aici 77 de limbi regionale, care au inceput, desi nu sunt oficiale, sa fie predate in scoli.

Parisul pe timpul noptii


Parisul pe timpul noptii
Franta este o tara cu recunoastere si pe plan cultural. Valorile culturale ale Frantei sunt variate, bogate si vechi, reflectandu-se influentele valurilor imigrante. Orasul Luminilor, Parisul, a fost de foarte mult timp un centru cultural extrem de important, aici venind foarte multi artisti din intreaga lume, pentru a studia si pentru a se face remarcati.


Conform constitutiei, Franta este o tara laica, cu o separare ce vine din ambele parti cand vine vorba de Stat si Biserica. Statul respecta toate religiile, dar nu recunoaste niciuna si interzice recensamintele cu caracter religios. Desi aveam de-a face cu un stat laic, religia este destul de prezenta, in special catolicismul.


Franta se poate lauda ca este clasata printre primele destinatii turistice din lume. In anul 2003 a avut 75 de milioane de turisti straini, iar pe langa acestia sunt si francezii care isi petrec concediile ori vacantele in vastele regiuni ale tarii.


Punctele de interes nu sunt putine, peisajele, climatul placut si multele puncte de interes, atrag vizitatorii an de an. Parisul si locurile din jur se claseaza pe primele pozitii, urmate fiind de Coasta de Azur, Mont Saint-Michel, Valea Loarei si, bineinteles, statiunile montane din Alpi.