Diferențele dintre un optometrist și un oftalmolog

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriconsultatii oftalmologice, oftalmolog, oftalmologie
Ultima actualizareVineri 7 iulie 2023
Vizualizari229

Voteaza & Distribuie

Descriere

Termenii de optometrist și oftalmolog sunt adesea confundați, însă competențele și responsabilitățile acestora diferă. Descoperă în acest articol cu ce se ocupă fiecare și la ce specialist ar trebui să mergi, în funcție de simptomele sau de problemele de vedere pe care le ai.

Prin ce se diferențiază un optometrist de un oftalmolog?


Când te confrunți cu o problemă de vedere, este bine să știi diferența dintre optometrist și oftalmolog și la cine ar trebui să te programezi pentru o consultație. În general, un control optometric este gratuit, în timp ce o vizită la un specialist în oftalmologie costă.

Ce este și ce face un optometrist?


Optometristul este un profesionist din domeniul optometriei, care se ocupă cu măsurarea vederii, diagnosticarea anumitor afecțiuni oculare, prescrierea și ajustarea ochelarilor sau lentilelor de contact pentru corectarea miopiei, hipermetropiei, astigmatismului sau prezbiopiei. Este important de menționat că un optometrist este un inginer, nu un medic și, prin urmare, nu poate efectua intervenții chirurgicale. Rolul acestuia este de a-i ajuta pe oameni să-ți mențină vederea clară și sănătoasă. Unele optici oferă acest serviciu în mod gratuit și fără obligația de a achiziționa ulterior ochelari sau lentile de contact.

Cu ce se ocupă un oftalmolog?


Oftalmologul este un medic specializat în diagnosticarea și tratarea unei varietăți de afecțiuni oculare, precum cataracta, glaucomul, degenerescența maculară și retinopatia diabetică. Unii specialiști pot realiza intervenții chirurgicale la nivelul ochiului, prin intermediul laserului sau prin alte tehnici moderne. Deși prescrierea și adaptarea lentilelor de contact și a ochelarilor este adesea asociată cu optometriștii, oftalmologii sunt, de asemenea, calificați să efectueze această activitate. O altă responsabilitate importantă a medicilor este monitorizarea evoluției bolilor oculare la pacienții lor, prevenirea și gestionarea complicațiilor.

Când ar trebui să mergi la optometrist?


Pentru un control de rutină, este recomandat să mergi la optometrist. Acesta îți va testa vederea și poate descoperi precoce unele probleme oculare asimptomatice. Astfel, se poate preveni agravarea unei afecțiuni sau propune un plan de tratament mai eficient. În cazul în care situația nu este de competența lui, specialistul te va îndruma către un oftalmolog. De asemenea, poți merge la un control optometric când începi să vezi încețoșat de aproape sau de la depărtare, vrei să schimbi ochelarii sau lentilele de contact, vezi dublu, te ustură ochii, lăcrimezi abundent sau ai alte semne și simptome asemănătoare. Optometristul nu se ocupă doar cu determinarea dioptriilor, ci și cu tratarea afecțiunilor oculare comune.

Când trebuie să mergi la oftalmolog?


Dacă ai simptome severe sau persistente asociate cu sistemul ocular, va trebui să te programezi la un consult oftalmologic. Mai mult, dacă tratarea sau corectarea problemelor de vedere cu care te confrunți necesită intervenția chirurgicală, apelează la un oftalmolog. În același timp, un medic oftalmolog poate prescrie lentile de vedere sau de contact și trata afecțiuni oculare minore, precum un optometrist, însă consultul este, de cele mai multe ori, contra cost.

Ai grijă de sănătatea ochilor tăi și nu amâna următorul consult optometric sau oftalmologic, în funcție de nevoile tale. Testează-ți periodic vederea și respectă indicațiile sau tratamentele oferite de specialiști.

Sursă foto: freepik.com