Izolarea termică a unei mansarde spațioase: 4 idei și sfaturi

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriizolatie fonica, izolatie termica, termoizolatii
Ultima actualizareVineri 11 februarie 2022
Vizualizari625

Voteaza & Distribuie

Descriere

Izolarea mansardei este un proiect extrem de important pentru locuință, de aceea este indicat să folosești cele mai bune materiale, acestea fiind eficiente din perspectivă energetică și nu numai! Izolarea mansardei reprezintă un proiect ce va aduce beneficii pentru o perioadă îndelungată de timp, reducând costurile pentru încălzirea și răcirea întregii case cu până la 30-40%.

Dacă vrei să-ți termoizolezi mansarda locuită a casei tale, atunci iată 4 idei și sfaturi practice care te vor ajuta să realizezi întocmai proiectul pe care ți l-ai dorit!

Alegerea materialului potrivit

Fiecare material pentru izolarea mansardei oferă numeroase avantaje, printre cele mai populare produse fiind plăcile de polistiren, spuma poliuretanică, vata minerală bazaltică și vata de sticlă pentru izolație. În funcție de specificațiile fiecărui termoizolant, iată care sunt avantajele și dezavantajele pe care trebuie să le iei în calcul:

  • Vată de sticlă - se obține din sticlă și nisip încălzit la o temperatură foarte ridicată, fiind una dintre cele mai folosite tipuri de izolații termice.
    • Avantaje: preț accesibil, rezistent la temperaturi ridicate, material flexibil și ușor de montat, rezistent în timp, indicat de folosit pentru case vechi, vata nu este inflamabilă.
    • Dezavantaje: rezistență scăzută la umiditate, necesită echipament de protecție pentru instalare.

  • Vată bazaltică - se obține din bazalt/ rocă naturală vulcanică și este superior vatei minerale de sticlă.
    • Avantaje: durabilitate mare, rezistență crescută la foc, performanțe ridicate de termoizolare și izolare fonică.
    • Dezavantaje: preț ridicat, este mai rigid spre deosebire de vata de sticlă, greu la montaj.

  • Polistirenul - există 2 tipuri de plăci de polistiren: expandat și extrudat. Ambele materiale sunt folosite în special pentru izolarea externă a pereților, pentru acoperișuri cu șarpantă de lemn și pentru terase.
    • Avantaje: costuri reduse, izolant termic bun, împiedică formarea igrasiei și mucegaiului.
    • Dezavantaje: se poate inflama, poate atrage rozătoare.

  • Spuma poliuretanică - este considerată unul dintre cele mai eficiente materiale pentru izolarea termică a locuinței, fiind potrivită pentru pereți, acoperișuri, terase, subsoluri și pardoseli.
    • Avantaje: are aderență foarte bună pe orice material de construcție, sigilează complet, nu putrezește.
    • Dezavantaje: preț ridicat, se pot elimina substanțe toxice în timpul aplicării, necesită utilaje de aplicare și specialiști.

Ai grijă la ventilația mansardei

Ventilația mansardei este esențială dacă îți dorești un spațiu relaxant, cu o atmosferă plăcută și foarte bine aerisită. Bucură-te de un spațiu confortabil cu ajutorul unei ventilații de calitate care să permită curenților de aer să circule liber. De pildă, pentru o mansardă locuită cu ferestre sau lucarne vei avea nevoie de orificii de ventilare în mai multe zone ale încăperii. În acest chip, orificiile vor asigura admisia și evacuarea eficientă a aerului.

Montarea unei bariere de vapori Bariera de vapori este un material indispensabil pentru termoizolarea mansardei spațioase din locuința ta deoarece previne condensul și împiedică umezeala să ajungă la căpriori. Cu toate acestea, ține cont de materialul folosit pentru izolare. De pildă, dacă aplici spumă poliuretanică sau celuloză, atunci bariera de vapori nu mai este necesară pentru că termoizolantele menționate sigilează perfect zonele din mansardă.

Aplicarea izolației pentru o mansardă spațioasă Pentru izolarea mansardei locuite este important de reținut că materialul se prinde între căpriorii acoperișului și țiglă. Pentru început, asigură-te că mansarda dispune de o folie hidroizolatoare, material indispensabil pentru orice izolant aplicat. Ulterior, materialul pentru izolație se taie și se fixează între căpriori, urmând ca apoi să se aplice și celălalt strat de termoizolant, montat imediat sub căpriori. Înainte de a realiza finisajele, aplică o membrană de calitate ce nu permite formarea vaporilor.

Ține cont de sfaturile primite în acest articol pentru termoizolarea corectă a mansardei spațioase din casa ta! Utilizează doar materiale de calitate pentru un proiect rezistent și de durată!


Sursa foto: shutterstock.com