Ce trebuie să știi despre cursul de schimb valutar?

Ce trebuie să știi despre cursul de schimb valutar?

Detalii

CategoriiEconomie
Taguricurs valutar
Ultima actualizareVineri 3 martie 2023
Vizualizari114

Voteaza & Distribuie

Descriere

Investițiile pe piața valutară și comerțul internațional sunt influențate de evoluția cursului de schimb valutar. Un curs valutar bun poate duce la profituri mari, în timp ce un curs nefavorabil poate crea pierderi majore. Din acest motiv, este important ca investitorii și comercianții să fie cât mai bine informați despre cursul de schimb valutar. Iată ce trebuie să știi despre cursul valutar și fluctuațiile sale.

Ce reprezintă cursul valutar și ce este cursul BNR


Cursul de schimb valutar exprimă prețul unei unități monetare din moneda unei țări în unități monetare din valuta altei țări. Cursul valutar este comunicat ca raport între aceste două valori și are formă zecimală, deci este de fapt o rată de schimb valutar. Valoarea cursului de schimb se modifică zilnic, pentru că exprimă dinamica dintre valutele respective, de la de Băncile Centrale ale țărilor emitente. Banca Centrală din țara noastră este BNR - Banca Națională a României. BNR anunță în fiecare zi valoarea oficială, adică noul curs de referință pentru fiecare valută. Pe baza acestor valori de bază se calculează cursul de schimb la celelalte bănci comerciale, entități financiare nebancare și case de schimb valutar.

Este important ca sursa de informații din domeniul financiar să fie sigură și de încredere. Se recomandă site-uri specializate în domeniul bancar, pentru ca utilizatorii să beneficieze de actualizări zilnice, uneori și de mai multe ori pe zi, ale valorilor pentru principalele valute. Este disponibil un curs BNR complet pe BankNews, care este o platformă de informații verificate și reprezintă o sursă de analize financiare profesioniste.

Care sunt cele mai importante informații despre cursul valutar

Oamenii au nevoie de informații actualizate în timp real, de statistici și predicții în legătură cu evoluția cursului de schimb. Estimarea tendințelor din domeniul financiar este dificilă, deoarece cursul valutar este influențat de factori politici, economici, sociali. Evenimentele internaționale, regionale și naționale pot să determine modificări majore, fluctuații imprevizibile și schimbări bruște de curs valutar.

Cele mai importante informații despre cursul valutar sunt actualizările de date despre factorii ce influențează valorile cursului de schimb: inflația anuală și trimestrială, evoluția contului curent, modificările de capital și financiare ale balanței de plăți externe. Pentru că acești indicatori macroeconomici au un nivel ridicat de complexitate, trebuie ca sursele de informații financiare să fie bine alese de către cei interesați în investiții, credite, tranzacții comerciale internaționale.

Raportul dintre cererea și oferta de valută se modifică frecvent și valorile diferă semnificativ pentru euro, dolar, liră sterlină și alte monede importante în contextul schimburilor economice mondiale. În funcție de performanțele economiei interne, Banca Centrală a unei țări poate lase mai liber cursul de schimb sau dimpotrivă, să aplice corecții pentru atenuarea acțiunilor speculative, cauzate de vulnerabilitățile de moment din domeniul economic.

Ia în considerare detaliile prezentate și informează-te din surse de încredere, ca să știi valorile de la cursul de referință și de la cursul de schimb practicat de băncile comerciale și casele de schimb valutar. Urmărește comunicările oficiale și acțiunile BNR. Pe baza acestor evoluții sunt stabilite politicile financiare la nivel național, unional, regional și internațional.

Sursa foto: Shutterstock.com