Cum sa scapi de negi?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8480

Voteaza & Distribuie

Descriere

Negii se formeaza din cauza unui virus contagios - virusul Papiloma uman (HPV). Exista in jur de 60 de tulpini de HPV, dintre care numai unele provoca cresterea excesiva a celulelor pielii care duce la apritia negilor. Negii se raspandesc de cele mai multe ori prin contactul cu alta persoana infectata, atunci cand exista o rana pe piele. Copiilor, din cauza sistemelor imunitare mai putin dezvoltate, le cresc negi mai des decat adultilor (dar negii lor tind sa dispara, in timp ce la adulti trebuie tratati ca sa se vindece).

Nu toti negii sunt la fel. Diferite tipuri includ:
* negi obisnuiti – de obicei pe maini, pe picioare, pe laba piciorului, pe brate
* negi plani – de obicei pe fata si pe gat
* negi plantari – pe talpa.
* negi genitali – in zona inghinala, perianala. Se mai numesc si condiloame.

Prevenirea este cea mai buna solutie atunci cand vine vorba de negi. Nu atingeti condiloamele, nici ale dvs., nici ale altora - se pot raspandi de pe o parte a corpului pe alta. Spalati-va pe maini imediat daca totusi le atingeti. Daca va radeti, fie pe fata, fie pe picioare, aveti mare grija pentru ca prin intermediul lamei le puteti raspandi si in alte locuri.

Negii trebuie priviti ca orice alta boala contagioasa. In cazul in care colegul dvs. de camera sau un membru al familiei, cu care locuiti, are negi, nu folositi aceleasi produse de igiena personala cum ar fi sapunul, deodorantul si mai ales aparatul de ras. In locuri publice, cum ar fi salile de fitness, de gimnastica, la piscina, purtati mereu incaltaminte. Nu folositi prosoapele, hainele, lenjeria intima sau sosetele nimanui.

Trataterea negilor

Negii se distrug prin eliminarea virusului, sau cel putin a celei mai mari parti din el, permitand sistemului imunitar al organismului sa faca restul. Trebuie sa ii tratati imediat ce apar, inainte sa se intinda pe alte parti ale corpului.

* Acidul salicilic. Acest tratament e disponibil in mai multe forme (spuma, lichid si pastile) si trebuie aplicat direct pe neg. Nu il folositi pe pielea iritata sau pe rana deschisa. Prima data curatati zona si inmuiat negul pentru cinci minute, dupa care, uscati-l. E posibil sa fie nevoie sa reluati procedura de doua ori pe zi. Apoi, indepartati pielea moarta cu o pila sau o piatra ponce (dedicat acestui singur scop!). Indepartarea negilor prin aceasta metoda poate dura pana la trei luni.
* Banda adeziva. Studiile au avut rezultate diferite, dar metoda s-a dovedit reusita in indepartarea negilor. Daca o folositi, acoperiti negul cu o bucata mica de banda adeziva pentru sase zile. Apoi scoateti banda, inmuiati negii si pliti-l cu o piatra ponce sau o pila de unghii. Lasati-l neacoperit pentru o noapte, apoi reacoperiti-l si repetati procesul pentru inca sase zile. Daca nu vedeti rezultatele in primele doua saptamani, probabil nici in viitor nu veti vedea.
* Crema cu retinol. Poate fi eficienta in stoparea cresterii negilor, dar poate provoca o varietate de efecte secundare si nu este, in general, la fel de eficace ca acidul salicilic.
* Cantharidin. Aceasta substanta chimica da nastere la niste basici sub neg, omorand pielea si negul de deasupra ei.
* Crioterapie. Prin inghetarea vaselor de sange ale unui neg, ei pot fi sufocati si astfel se poate scapa de ei. Acest tratament – care implica aplicarea cu grija a azotului lichid - poate fi efectuat de un medic, dar exista si seturi de congelare disponibile in farmacii. Tratamentul poate cauza basici si durere. Cu toate acestea, crioterapia distruge jumatate din negi dupa doar o sedinta.

Daca aceste tratamente nu dau rezultate (sau nu sunt pe placul vostru sal al medicului dvs), exista mai multe proceduri medicale si chirurgicale, care va pot ajuta sa scapati de condiloamele incapatanate.

Unii negi sunt mai rezistenti decat altele. Daca au inceput sa se raspandeasca sau daca alte tratamente usoare nu functioneaza, mai exista si alte optiuni:

* Indepartarea negilor pe cale chirurgicala. Un neg poate fi eliminat pentru totdeauna prin metoda de moda veche – interventia chirurgicala. Medicii va taia in jurul lui pentru a-l exciza. Acest lucru necesita anestezie locala si poate provoca cicatrici.
* Chirurgia cu laser. Negii pot fi eliminati folosind lasere cu CO2 sau lasere electrice. Cicatrizarea este obisnuita, iar aceasta optiune este rezervata condiloamelor care nu au reactionat la alte tratamente. Laserele folosesc un fascicul de lumina puternic si concentrat pentru a arde negii. Laserele cu CO2 vaporizeaza negul, determinand-ul sa arda si sa se formeze basicute. Apoi, sistemul imunitar al organismului va termina distrugerea negilor si va vindeca pielea din interior.
* Lumina intens pulsata. Aceasta optiune elimina condiloamele in proportie de 95 %. Spre deosebire de laserele cu CO2, laserul cu lumina intens pulsata nu lasa cicatrici, iar la 3 din 4 oameni, negii vor disparea in trei sedinte sau mai putin. Celulele rosii ale negului absorb lumina, intrerupand alimentarea lui cu sange.
* Acul electric. Arderea unui neg pe cale chirurgicala cu un ac electric are aceeasi eficacitate ca si un laser cu CO2. Doctorul va aplica acul electric la baza negului, taindu-l de pe piele. Aceasta metoda lasa cicatrici.
* Imunoterapie. Aceasta forma de tratament implica injectarea de antigeni, corpuri straine pe care sistemul imunitar le va recunoaste ca agenti invazivi. Acestia solicita sistemul imunitar sa grabeasca celulele imune pentru a distruge antigenul injectat si negul impreuna cu el. Nu lasa cicatrici, dar injectiile pot fi dureroase.

Cand va veni vremea sa scapati de negi, veti gasi o optiune care sa functioneze pentru dvs. Desigur, cel mai bun atac este o aparare puternica, si multe descoperiri medicale recente au dezvoltat vaccinurile impotriva tulpinilor de HPV care cauzeaza negii.