Promovare pe Internet

Detalii

CategoriiIT
TaguriWebmasteri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13987

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dintre metodele consacrate de marketing pe Internet si reclama online, promovarea site-urilor web prin intermediul motoarelor de cautare s-a impus la ora actuala ca cea mai profitabila varianta de publicitate pe Internet, in primul rand datorita costurilor zero, in al doilea rand datorita vizitatorilor de calitate pe care ii garanteaza aceasta metoda de ridicare a audientei site-urilor web. Motoarele de cautare sunt programe special proiectate sa exploreze web-ul, deplasandu-se automat de la un site web la altul pe calea legaturilor existente intre site-uri.
Nu exista interventia operatorului uman, in general intregul proces de investigare a web-ului, culegere de informatii si clasificare a acestora realizandu-se prin mijlocirea robotului. Directoarele web difera de motoarele de cautare prin aceea ca se constituie in fapt ca si colectii de site-uri investigate si clasificate de operatori umani. Regula valabila la inscrierea site-ului in directoare web, respectiv motoare de cautare: Ordinea de promovare a unei pagini web (site) ar trebui sa fie mai intai inscrierea in directoarele web, apoi in motoarele de cautare.
Acest lucru deoarece este total nerecomandata utilizarea oricaror tehnici de optimizare mai mult sau mai putin artificiale atunci cand site-ul sau pagina urmeaza sa fie revizuite de un operator uman. Dincolo de acest sfat cu caracter general, activitatea de marketing pe Internet axata pe procedee de optimizare pentru motoarele de cautare (in engleza "SEM = Search Engine Marketing"), are ca scop final surclasarea site-urilor concurentei in clasamentele generate de motor la o cautare dupa un termen oarecare.
Printre elementele de pagina care trebuiesc luate in considerare in procesul de optimizare a paginilor unui site web, se numara:
1. Alegerea corecta a domeniului Motoarele de cautare si directoarele web considera numele de domeniu ca fiind extrem de relevant din punct de vedere al cuvintelor cheie relative la tematica site-ului. Este practic un element unic care nu se poate falsifica.
2. Alegerea corecta a titlurilor de pagina Majoritatea motoarelor de cautare acorda o atentie deosebita cuvintelor cheie continute in cadrul tagului titlu de pagina: Exemplu: <TITLE-Accesorii telefoane celulare</TITLE- Titlul paginii web este acela pe care motoarele de cautare il afisaza in listingurile rezultate in urma unei cautari. Scopul propriuzis al optimizarii nu este motorul de cautare in sine ci sporirea sanselor ca site-ul sa fie gasit si vizitat(!) de catre persoanele interesate de informatiile si/sau produsele oferite. Exista o regula de bun simt care ne spune sa limitam titlurile de pagina la 60 de caractere. Daca nu o facem noi, cu siguranta ca o va face motorol de cautare, trunchiind propozitia.
3. Strategii de alegere a cuvintelor cheie Este o etapa cronologica critica in proiectarea unui site de succes. Cuvintele cheie reprezinta insasi tematica site-ului. Ele vor fi incluse intr-o masura cat mai mare si intr-un mod cat mai divers in toate elementele de pagina, devenind astfel reprezentative pentru tematica site-ului. Resurse de alegere a cuvintelor cheie: WordTracker, Google AdWords, Overture Inventory, etc... Notiuni suplimentare care trebuiesc avute in vedere la implementarea in site a tematicii reprezentate cu ajutorul cuvintelor cheie alese: Proeminenta cuvintelor cheie Denistatea de cuvinte cheie Relevanta cuvintelor cheie
4. Linkuri text <a href="http://www.portal-stiri-romania.ro" title= "Catre portalul yahoo.com"-Portal cu stiri la zi din Romania</a- Un astfel de link contine cuvinte cheie atat in URL, cat si in titlu si mai ales in textul prpriuzis al linkului, contribuind in mod indirect la succesul site-ului vizat - aici www.portal-stiri-romania.ro.
5. Prima pagina (index.html) a unui site Daca pentru toate paginile site-ului toti factorii de clasament se situeaza la egalitate, pagina de index va avea intr-un listing de rezultate prioritate la afisare mai mare decat a tuturor celorlalte pagini din site. De aici rezulta imediat ca pagina de index constituie automat cea mai importanta pagina din site, deci centrul tuturor eforturilor de optimizare.

6. Imagini Tagul IMG nu este unul din tagurile preferate ale motoarelor de cautare. Acest lucru datorita faptului ca motoarele de cautare nu reusesc sa determine ce reprezinta o poza din punct de vedere al mesajului transmis utilizatorului si sa o claseze atfel mai mult sau mai putin favorabil relativ la continutul paginii. Se poate aloca insa un anumit grad de relevanta imaginilor prin utilizarea atributului ALT: <IMG SRC="director_imagini/fiser-imagine.gif" WIDTH=40 HEIGHT=1 ALT="descriere"-
7. JavaScript, Flash, Cadre Asa cum motorul de cautare nu poate intelege fisierele imagine, la fel nu poate intelege JavaScript-urile sau Flash-urile. Practic nu exista - din punct de vedere al relevantei de continut - abordari utile ale acestor doua elemente, care sa acorde un surplus de relavanta paginii. Intrebuinate insa excesiv si fara o strategie de organizare, acestea pot chiar dauna. Cadrele de obicei sunt considerate o sursa de confuzie atat pentru motoare cat si pentru utilizator si in consecinta paginile in cauza nu sunt, in general, indexate.
8. Headere Motoarele de cautare acorda in general o relevanta mare textului si cuvintelor cheie gasite ca facand parte din taguri header. Tagurile header sunt tagurile: <H1-, <H2-, <H3-, <H4-, <H5-, <H6-. Acestea au de fapt rolul de marca subtitluri de diferite dimensiuni in corpul documentului web.
9. Metataguri Pentru inceput trebuie explicat ca meta tagurile nu reprezinta altceva decat un text apartinand codului paginii HTML, care pe langa faptul ca nu este niciodata afisat utilizatorului, are drept scop oferirea unei descrieria sumare a continutului paginii pentru motoarele de cautare. De multi ani de zile insa, aceasta parte a unui document HTML este cu desavarsire ignorata de o buna parte a motoarelor de cautare de referinta pe web. Totusi, cele mai importante taguri meta sunt urmatoarele:
1. Descrierea meta : <meta name="description" content="Ultimele noutati"
2. Cuvintele cheie meta: <meta name="keywords" content="telefoane celulare"
Reguli pentru folosirea corespunzatoare a cuvintelor cheie in tagurile meta:
1. A se evita repetarea cuvintelor cheie in tagurile meta.
2. A se folosi numai cuvinte relevante pentru continutul tematic al site-ului.
3. A se evita cuvinte reprezentand marci inregistrate.
10. Tematica Indexarea tematica este un concept dezvoltat de catre echipele din spatele celor mai mari motoare de cautare din lume, acest lucru pentru a putea raspunde la interogari dintre cele mai complexe cu cele mai relevante rezultate posibil. Pana nu de mult, motoarele indexau fiecare pagina a unui site in mod individual, categorisind-o exclusiv din punct de vedere al continutului si codului ei.
In cazul indexarii tematice insa, motorul de cautare va lua in calcul un numar mare sau foarte mare de documente inrudite (paginile site-ului in cauza plus paginile care trimit legaturi din exterior catre site-ul respectiv), identificand tot acest conglomerat de pagini cu un sistem de informatii structurate, caruia pe cat posibil ii va atribui o tema centrala, dedusa din analiza globala facuta. Raportandu-se la aceasta tema, fiecare pagina va fii mai apoi apreciata ca mai mult sau mai putin importanta in acest sistem, atat din punct de vedere al temei centrale cat si al subiectelor particulare derivate de la aceasta. Elementele de optimizare prezentate aici fac parte dintr-un amplu procedeu de pregatire a site-ului in vederea unui comportament ireprosabil in clasamentele motoarelor de cautare precum Google, Yahoo, MSN, etc... O campanie de marketing pe Internet va trebui sa inceapa si sa se termine cu tehnici dedicate obtinerii unor clasamente favorabile in listing-urile motoarelor.
Procesul nu este nici unul simplu si nici unul rapid, iar in cazul unui site de mari dimensiuni poate fii extrem de laborios, trebuind sa garanteze ca peste cateva luni site-ul nu cade in clasamente trebuind relocat, reproiectat, relink-uit. Dincolo de asta, activitatea de SEO (Search Engine Optimization) poate asigura succesul unui site pe Internet si prosperarea online a afacerii intr-un mod pe care o simpla publicitate platita nu o va face niciodata.