Cauzele formarii si spargerii valurilor

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13418

Voteaza & Distribuie

Descriere

Valurile generate de vant, informal mentionate ca valurile de la suprafata apei sau pur si simplu valuri, apar in urma actiunii vantului asupra stratului de apa de la suprafata aflat in stare de repaus. Acestea pot varia de la valuri mici, care se formeaza la suprafata apei, pana la valuri gigantice. Desi numele lor sugereaza ca forta motrica a acestora este vantul, acesta nu este unica cauza a formarii valurilor. Pe langa vant, exista alti factori, studiati in ramura stiintei numita oceanografie, care joaca un rol crucial in aparitia valurilor pe suprafata linistita a apei.
Cauzele formarii valurilorFactorii cei mai importanti implicati in formarea valurilor pe un corp de apa includ viteza vantului, adancimea apei, calea vantului (adica distanta parcursa de vant) etc. Valurile se formeaza in diferite forme si marimi. Dimensiunea valului depinde de viteza vantului. Cu cat vantul sufla mai rapid cu atat mai mare va fi valul. Acesta este motivul pentru care valurile care se formeaza in timpul unei furtuni, in care viteza vantului este destul de mare, sunt mai mari decat valurile vazute zilnic.

formarea valurilor
formarea valurilor

Viteza vantului, la randul sau, depinde de distanta parcursa de vant si zona deschisa in care bate vantul. Cu cat este distanta parcursa mai mare, cu atat mai mare va fi puterea vantului. In mod similar, suprafata oceanului fiind o zona deschisa, nu exista aproape niciun obstacol pentru a opri si a micsora viteza vantului.

Desi vantul este factorul major atunci cand vine vorba de formarea valurile, cutremurele sunt un alt factor care provoaca valuri, care sunt mult mai mari si mult mai devastatoare in comparatie cu valurile de vant. Cutremurele ce apar pe fundul oceanului au tendinta de a declansa valuri gigantice care pot zdrobi zonele de coasta cu mare usurinta. Aceste valuri apar in principal ca urmare a miscarii placilor tectonice de sub fundul oceanului. Cand o placa tectonica se incaleca cu alta, se naste o rafala brusca de apa, care preia viteza, se deplaseaza si culmineaza pe uscat, sub forma unor valuri gigantice cunoscute sub numele de tsunami.
Refractia este un alt concept important in formarea valurilor, deoarece acest fenomen cauzeaza curburile valurilor. Refractia se produce atunci cand un val vine in contact cu tarmul, in asa fel incat o parte din val, din partea de sus, atinge solul si incetineste, in timp ce restul valului continua sa se miste cu aceeasi viteza, provocand astfel curbura valului.
Cauzele spargerii valurilorLa fel ca si formarea valurilor, spargerea valurilor este un fenomen la fel de interesant. Cei mai multi dintre noi sunt familiari cu fenomenele in care valurile se sparg in apropierea tarmului, dar nu multi dintre noi cunosc faptul ca valurile tind sa se sparga si in mijlocul oceanelor. Exista doi factori care pot determina spargerea valurilor – lipsa adancimii apei si ciocnirea valurilor.

spargerea valurilor
spargerea valurilor

Valuri se sparg in apropierea tarmului efectiv datorita lipsei adancimii apei. Odata ce valul se apropie de pamant, pamantul il „bareaza" si tinde sa il impinga in sus determinand cresterea inaltimii valului, pana cand valul ajunge la inaltimea maxima posibila si in cele din urma se sparge. Valurile se sparg in mijlocul oceanului ca urmare a coliziunii cu un alt val care vine dintr-o directie diferita. In astfel de circumstante, atunci cand doua valuri se apropie unul de altul si se ciocnesc, se produce spargerea amandurora.