Cum să alegi spoturile led încastrate

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurispoturi led
Ultima actualizareDuminica 25 iulie 2021
Vizualizari512

Voteaza & Distribuie

Descriere

Alegerea unor spoturi Led încastrate nu este doar o chestiune de gust, ci și de performanță și eficiență. O astfel de alegere poate fi făcută în două moduri posibile: fie alegi suportul încastrat pe care îl echipezi cu un bec LED la alegere, fie cumperi un spot încastrat cu LED integrat și simplifici astfel lucrurile în mod considerabil.

Ce sunt spoturile LED încastrate?

Un spot încastrat nu reprezintă doar o lumină interioară, ci devine astăzi și un element decorativ inedit care are în plus funcția de a permite iluminarea unei încăperi și evidențierea unor zone specifice. Spoturile LED încastrate sunt ideale pentru iluminarea oricărei încăperi și prezintă marele avantaj de a oferi acesteia un aspect modern și o atmosferă luminoasă creativă, contemporană. Discreția care caracterizează astfel de instrumente de iluminat este cea care le recomandă pentru utilizare în spațiile de locuit moderne.

Tipuri de spoturi încastrate


Spoturile încastrate vin într-o gamă variată de modele și dimensiuni. Acestea pot fi rotunde, dreptunghiulare sau pătrate, realizate din oțel inoxidabil, aluminiu periat sau neted, cu lăcuire epoxidică sau alamă. Astfel de spoturi LED pot găzdui orice tip de bec, de la cele cu halogen la cele fluorescente sau cele cu LED. Aceste variante din urmă sunt cele mai recomandate nu numai pentru eficiența energetică obținută, ci și pentru aspectul modern pe care îl oferă încăperii.

Aspecte de luat în calcul în alegerea spoturilor încastrate

Atunci când dorești să alegi spoturile încastrate care să se potrivească unui anume spațiu, trebuie să iei în calcul câteva aspecte. Unul dintre aceste aspecte se referă la locul de instalare a acestora. În funcție de locul în care va fi instalat spotul, trebuie respectat indicele de protecție recomandat. Acest indice este specificat pe fiecare reflector LED sau suport încastrat (exemplu: IP44). Primul număr indică protecția împotriva corpurilor solide (praf), iar al doilea număr indică protecția împotriva lichidelor. Este de preferat să folosești spoturi de joasă tensiune (12V) în locuri umede, acolo unde trebuie să respecți și indicii de protecție recomandați. De exemplu, în baie este recomandată alegerea unui spot cu IP65 în locurile unde este posibilă stropirea cu apă, respectiv a unuia cu IP44 în jurul căzii sau cabinei de duș. Pentru exterior, este recomandată utilizarea unor spoturi cu indice IP67.

Este bine de știut că spoturile încastrate au diametre exterioare diferite în funcție de model, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită pasului în care se realizează forarea punctului în care acesta va fi instalat. Și adâncimea este un aspect important atunci când se alege locul unde va fi instalat spotul. Dacă adâncimea este de 6 până la 13 cm, atunci poți alege aproape orice model de spot clasic încastrat cu LED integrat. În caz contrar, există doar opțiuni de alegere a unor spoturi cu LED integrat suplimentar.

Ține cont și de lumina și de atmosfera dorite în încăpere pentru a face alegerea potrivită. alege spoturile încastrate în funcție de puterea și de temperatura culorii. Ia în calcul faptul că echivalențele variază de la o marcă la alta. Temperatura culorii corespunde fluxului luminos emis de LED. Aceasta variază de la alb cald (mai multă lumină galbenă) la alb rece (lumină mai albă).

Odată ce aceste aspecte au fost luat în considerare, poți opta pentru achiziționarea unui spot încastrat + un bec cu LED sau a unui spot încastrat cu LED integrat.