Consiliere și orientare în carieră pentru tinerii NEETs din Județul Dâmbovița, prin proiectul "Viitorul Începe Azi"

Detalii

CategoriiEducatie, Social
TaguriDambovita, Romania
Ultima actualizareVineri 15 aprilie 2022
Vizualizari458

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un ”tânăr NEET” este o persoană cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională.

Având în vedere întregul context descris în paginile proiectului "Viitorul Începe Azi", strategiile și studiile disponibile, dar și exemplele de bune practici din Europa, în special din Franța, precum și mecanismul de reintegrare în societate folosit de serviciile de probațiune din România, activitățile proiectului vor urmări să stabilească cele mai bune măsuri de reintegrare în procesul educațional și ulterior în viața socio-profesională a tinerilor NEETs.

Ceea ce propune acest proiect la nivelul Județului Dâmbovița este să aplice diverse metode de orientare și sprijin (de la cele mai simple, la cele mai complexe), adaptând și testând cele mai bune metode de reintegrare educațională și socioprofesională, metode ce există și sunt aplicate fie în alte țări, fie în România, în sistemul de probațiune.

Dacă metodele folosite în sistemul de probațiune funcționează pentru tinerii care deja au încălcat regulile societății, marea lor majoritate de etnie romă sau din medii sărace, rurale, izolate, nu se justifică de ce metode similare de consiliere și orientare profesională și sprijin psihologic, servicii sociale, nu pot fi aplicate pentru acești tineri, înainte ca ei să comite erori ale căror consecințe le poate afecta toată dezvoltarea ulterioară și chiar participarea activă în societate.

Împărțirea pe grupe în cadrul proiectului "Viitorul Începe Azi"


Proiectul prevede că grupul țintă va fi împărțit în 20 de grupe de lucru, a câte 20 de persoane, în medie. Unele grupe vor fi alcătuite în funcție de profilul furnizat de ANOFM, iar alte grupe de lucru vor fi formate din profiluri mixte. Împărțirea pe aceste grupe de lucru nu se aplică și activității de formare.

Distribuirea pe trei categorii de grupe de lucru are ca scop final colectarea de date privind profilul participanților (cauzele abandonului școlar, măsurile cele mai eficiente rezultate în urma implementării activităților principale), identificarea celor mai eficiente metode de inserție socio-profesională și educațională pentru tinerii NEETs și analizarea acestor rezultate.

Rezultatul final va fi centralizarea tuturor acestor informații sub forma unui studiu de impact privind situația tinerilor NEETs din România și metode de lucru sustenabile. Toate grupele de lucru vor beneficia de orientare și consiliere în carieră, după cum urmează.

Grupa A va cuprinde 4 grupe de lucru a câte 20 de persoane în medie. Aceste persoane vor avea sprijinul unui consilier de orientare profesională (COP), ce va aplica doar metodele clasice de consiliere și orientare în carieră, așa cum sunt aplicate astăzi, de către specialiștii ANOFM, de alte entități cu rol în medierea muncii, autorizate în baza legii. Se vor furniza și servicii de medierea muncii, la cerere. Membrii familiei vor fi încurajați să participe activ pe tot parcursul de inserție individualizat, stabilit de membrii echipei multidisciplinare, timp de minimum 2 luni.

GRUPA B va cuprinde 9 grupe de lucru a câte 20 de persoane în medie. Acestea vor avea sprijinul unei echipe multidisciplinare formată din cel puțin 2 experți, respectiv COP, psiholog sau psihoterapeut. Timpul de lucru cu fiecare persoană din GT va fi mărit pentru fiecare serviciu, adăugând timp suplimentar, în funcție de rezultatele obținute. Se vor furniza și servicii de medierea muncii, la cerere. În plus, participanții vor beneficia de consultanță juridică. Membrii familiei vor fi încurajați să participe activ pe tot parcursul de inserție individualizat, stabilit de membrii echipei multidisciplinare, timp de minim 3 luni.

GRUPA C va fi formată din 7 grupe de lucru a câte 20 de persoane în medie. Acestea vor avea sprijinul unei echipe multidisciplinare formată din COP, psiholog, psihoterapeut, expert în medierea muncii. Timpul de lucru cu fiecare persoană din GT va fi mărit pentru fiecare serviciu, adăugând timp suplimentar, în funcție de rezultatele obținute. Se vor furniza și servicii de medierea muncii, la cerere. Și aceste grupe vor beneficia de consultanță juridică, la care se adaugă servicii sociale.

Scopul distribuirii pe grupe în cadrul Proiectului "Viitorul Începe Azi" pentru tinerii NEETs


Pentru accesul în aceste grupe de lucru, se va solicita angajamentul membrilor de familie și anume, faptul că vor participa lunar la toate activitățile solicitate de către membrii echipei multidisciplinare, pe tot parcursul de inserție al tinerilor NEETs. Scopul aplicării acestor măsuri inovatoare diferențiate este de a afla cum se pot obține cele mai bune și sustenabile măsuri pentru stimularea și menținerea în sistemul educațional a tinerilor NEETs și ulterior pentru integrarea socio-profesională a acestora.

Pentru alte detalii legate de proiectul "Viitorul Începe Azi" și de componenta proiectului, programul "A doua șansă", vizitați pagina oficială https://politicisociale.ro/viitorul-începe-azi/ sau sunați la numărul de telefon 0756 075 222.

"Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman."