Tineri dâmbovițeni, înapoi la școală și cursuri gratuite într-un proiect cu finanțare europeană

Detalii

CategoriiEducatie
Taguricursuri, Cursuri de formare profesionala, Dambovita
Ultima actualizareSambata 11 iunie 2022
Vizualizari437

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tudor are 21 ani și este din Județul Dâmbovița. Provine dintr-o familie cu multe lipsuri și deja se împlinesc 9 ani de când a abandonat școala. Își aduce aminte că unii colegi de clasă râdeau de el, că părinții lui nu aveau bani să-i cumpere toate materialele necesare pentru școală și că, fără să-și dea seama, școala a devenit o povară pentru că din cauza absențelor, se descurca din ce în ce mai puțin la teme și lecții.

Nu a vrut să renunțe la școală (mai ales că își dorea de mic să devină electrician), dar pentru că părinții îl solicitau să aibă grijă de frații săi și să rezolve diverse treburi pe lângă gospodărie, a început să frecventeze din ce în ce mai rar cursurile. Într-o zi, și-a dat seama că nu mai fusese de luni bune la școală și că deja era vacanța de vară. De atunci, nici nu a mai intrat vreodată într-o sală de cursuri. Acum, Tudor nu are o diplomă de studii, lucrează cu ziua pe unde poate și s-a gândit să plece la muncă în străinătate pentru că nu reușește să se angajeze aici. Este descurajat din cauza situației sale, se simte marginalizat și nu știe ce îi rezervă viitorul.

La fel ca Tudor sunt mulți alți tineri din Județul Dâmbovița, însă pentru toți aceștia, proiectul "Viitorul Începe Azi" își propune o schimbare și o nouă șansă.

"Viitorul Începe Azi" pentru tinerii dâmbovițeni șomeri și fără studii


Acest proiect are finanțare europeană și vine în sprijinul tinerilor NEETs din Județul Dâmbovița, tineri care sunt șomeri, cu vârsta între 16 și 29 de ani, fără studii și calificare. Inițiativa aparține Asociației Institutul Pentru Politici Sociale și are ca partener Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița. În cadrul acestui proiect, 410 tineri care îndeplinesc condițiile enumerate mai sus vor putea să se întoarcă în sistemul de educație, să finalizeze 8 clase obligatorii, să obțină o diplomă de studii, să urmeze gratuit cursuri de calificare într-un anumit domeniu și apoi să pătrundă mai ușor pe piața de muncă.

"Viitorul Începe Azi" are mai multe componente importante, printre care programul "A doua șansă" și partea de consiliere și orientare profesională pentru tinerii participanți.

Ce ar trebui să știe tinerii care vor să se înscrie în proiectul "Viitorul Începe Azi"?



• Înscrierile sunt deschise pentru toți tinerii din Județul Dâmbovița, care nu au terminat 8 clase obligatorii, nu au un loc de muncă și au vârsta între 16 și 29 de ani.
• Timpul pentru finalizarea studiilor este scurt. În 2 sau 4 ani de școlarizare, participanții în programul de educare "A doua șansă" vor putea termina studiile primare sau secundare.
• După absolvirea programului "A doua șansă" din cadrul proiectului "Viitorul Începe Azi" tinerii vor dobândi o calificare profesională și vor putea să-și găsească mai ușor un post stabil.
• După absolvirea studiilor, participanții cu abilități antreprenoriale își pot deschide o afacere proprie, dacă doresc acest lucru.
• După ce vor dobândi diploma de calificare, participanții vor fi ajutați cu întocmirea unui CV, găsirea unui loc de muncă prin contactarea angajatorilor și chiar stabilirea detaliilor necesare pentru eventualele interviuri de angajare.
• După finalizarea proiectului, fiecare participant își va fi însușit un pachet solid de abilități profesionale și sociale, care vor deschide ușa multor oportunități.
• Înscrierea în programul "A doua șansă" este disponibilă și pentru tinerii NEETs de etnie roma. De altfel, indiferent de mediul de proveniență, înscrierea se face ușor, pe baza unui dosar depus la unitățile de învățământ care dispun de acest program.
• Tinerii pot alege domeniile profesionale pentru dezvoltare, iar dacă au nevoie de ajutor cu acest lucru, vor primi sprijin și consiliere de specialitate. Mai exact, cadrele didactice vor analiza nevoile și interesele tinerilor care doresc să se înscrie în proiect, pentru ca alegerea domeniului de dezvoltare profesională să fie cât mai bună, în acord cu preferințele și abilitățile individuale.
• Tinerii participanți vor putea beneficia de consiliere pe parcursul studiilor, dar și după finalizarea acestora.
Iată că, dacă își doresc un viitor mai bun, tinerii NEETs din Dâmbovița pot face o schimbare majoră în viața lor. Participarea în proiectul "Viitorul Începe Azi" îi poate ajuta să-și descopere abilitățile sociale și profesionale necesare, astfel încât să devină mai valoroși pentru societate și mai încrezători în forțele lor proprii.

Vizitează pagina oficială a proiectului https://politicisociale.ro/viitorul-incepe-azi/ sau sună la numărul de telefon 0756 075 222.

"Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman."