Centrale nucleare. Cele mai mari accidente

Centrale nucleare. Cele mai mari accidente

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriCatastrofe, Centrala nucleara, Cernobil
Ultima actualizareLuni 11 ianuarie 2016
Vizualizari9746

Voteaza & Distribuie

Descriere

Inainte de tragedia de la centrala nucleara din Japonia, de la Fukushima-Daiichi, alte doua accidente similare au zguduit lumea: explozia de la centrala nucleara din Three Mile Island si cea de la centrala nucleara din Cernobil.

Ambele evenimente servesc drept referinta astazi in incercarea de a aprecia gravitatea evenimentelor ce se intampla la Fukushima Daiichi. La aceasta lista putem adauga incidentele de la centrala EDF din Blayais, Gironde (Franta), cand, in urma unei furtuni din 1999, putin a lipsit pana la fuziunea din centrul reactorului. De retinut este de asemenea incendiul din 1957 de la centrala de la Sellafield, Marea Britanie primul accident nuclear.

• Cernobil (1986): fuziune si explozie a reactorului
Clasat la nivelul 7 pe scara INES (International Nuclear Event Scale), este cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Fuziunea reactorului a declansat o explozie care a propulsat in atmosfera o radioactivitate egala cu douazeci de bombe de la Hiroshima. Dezastrul de la Cernobil s-a produs din cauza unei erori umane: operatorii au decis sa efectueze un test prin incalcarea tuturor normelor de siguranta. Dar consecintele au fost agravate de faptul ca reactoarele sovietice RBMK nu erau izolate pe atunci. Norii de particule radioactive care au calatorit prin Europa au dus la moartea a 16.000 de persoane, conform Centrului International de Cercetare a Cancerului.

Accidentul nuclear de la Cernobil

Accidentul nuclear de la Cernobil

• Three Mile Island (1979): fuziune fara explozie a reactorului
Evaluat la nivelul 5 (din 7) de pe scara INES, accidentul de la Three Mile Island, Pennsylvania (SUA), a fost, de asemenea, cauzat de o pana la un sistem de alimentare cu apa . Acest incident a dus la o oprire automata a reactorului, iar sistemul de racire nu a intrat nici el in functiune, asa cum ar fi trebuit, din cauza unei erori: un robinet care ar fi trebuit sa fie deschis, era inchis. Reactorul a inceput sa intre in fuziune, iar operatorii nu si-au putut da seama de asta din lipsa de informatii. 140.000 de persoane au fost evacuate din zona. Raul a fost evitat, iar eliberarea radioactivitatii in atmosfera a fost limitat.

Centrala nucleara de la Three Mile Island

Centrala nucleara de la Three Mile Island

• Blayais: micul tsunami al furtunii din 1999
Inundarea centralei EDF din Blayais, din apropiere de Bordeaux, a fost evaluata la al doilea nivel pe scara INES. Nu a avut nici o consecinta, dar a fost la un pas de fuziune in inima unuia dintre reactoare. Furtuna din 1999 n-a avut nimic dintr-un tsunami, dar a fost suficienta pentru a inunda centrala si pentru a impiedica functionarea normala a sistemului responsabil cu racirea reactoarelor care se inchid automat in situatii de urgenta. In urma acestui caz, EDF a consolidat digurile.

Centrala nucleara de la Blayais

Centrala nucleara de la Blayais

• Sellafield (1957): primul accident nuclear
Evaluat la nivelul 5 pe scara INES, incendiul de la centrala Windscale, de langa Sellafield, a fost primul accident nuclear. Autoritatile, care nu au evacuat oamenii, a luat in schimb masurile conventionale de protectie, cum ar fi interzicerea consumarii produselor contaminate.

Centrala nucleara de la Sellafield

Centrala nucleara de la Sellafield