Chernobyl

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10462

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 26 aprilie 1986, are loc cel mai mare accident nuclear din lume la centrala nucleara de la Chernobyl, in Uniunea Sovietica. In primele zile ale crizei, au murit 32 de oameni si alte cateva zeci au suferit arsuri din cauza radiatiilor, insa abia dupa ce autoritatile sovietice au raportat incidentul, autoritatile sovietice au admis cu greu faptul ca s-a produs un accident.

Centrala de la Chernobyl era situata in localitatea Pripyat, la aproximativ 65 de mile de Kiev, Ucraina. Construita la sfarsitul anilor ’70 pe tarmurile raului Pripyat, Chernobyl avea patru reactoare, fiecare capabil sa produca 1000 de megawati de energie electrica. In seara de 25 aprilie 1986, un grup de ingineri au inceput un experiment asupra reactorului numarul patru. Inginerii, care nu cunosteau prea multe despre fizica reactoarelor, vroiau sa vada daca turbina reactorului putea pune in miscare pe baza de energie inertiala pompele de rezerva.

Ca parte a experimentului lor nefericit, inginerii au deconectat sistemele de siguranta ale reactorului si sistemul de reglare a energiei. In continuare, pe langa aceasta nesabuinta, au mai comis o serie de greseli: au pus reactorul sa functioneze la un nivel de energie atat de scazuta, incat reactia a devenit instabila, iar apoi au indepartat prea multe dintre tijele de control, intr-o incercare de a mari din nou nivelul de energie. Puterea reactorului s-a ridicat la peste 200 de megawati, insa se dovedea din ce in ce mai dificil de controlat.

Totusi, la ora 1:23 a.m. pe data de 26 aprilie, inginerii au continuat experimentul lor si au scos din functiune motorul turbinei pentru a vedea daca invartirea acestuia din inertie va pune in miscare pompele de apa ale reactorului. In fapt, pompele nu au fost puse in functiune in mod corespunzator, iar fara racire, nivelul de energie din reactor a crescut exponential. Pentru a preveni dezastrul, operatorii au reintrodus toate cele aproximativ de 200 de tije de control deodata. Tijele de control erau menite sa reduca reactia, insa aveau un viciu de proiectare: capetele acestora erau din grafit.

Astfel, inainte ca cei cinci metri de material absorbant din care erau formate tijele de control sa poata penetra miezul reactorului, au patruns si cele 200 de capete din grafit, facilitand astfel reactia si cauzand o explozie prin care a fost aruncata in aer partea superioara a reactorului facuta din otel si beton. Nu a fost o explozie nucleara, deoarece centralele nucleare nu pot produce o asemenea reactie, insa explozia a fost chimica, provocata de aprinderea gazelor si a aburului generate de reactia scapata de sub control.

In explozia si in incendiul ce a izbucnit, peste 50 de tone de material radioactiv au ajuns in atmosfera, unde au fost transportate de curentii de aer. Pe 27 aprilie, autoritatile sovietice au inceput sa evacueze cei 30.000 de locuitori ai orasului Pripyat. S-a incercat sa se acopere incidentul, insa la 28 aprilie statiile suedeze de monitorizare a radiatiilor, situate la peste 800 de mile in nordvestul Chernobylului, au raportat un nivel al radiatiilor cu 40 la suta mai mare decat cel normal. In aceeasi zi, agentia de stiri din Uniunea Sovietica au admis faptul ca la Chernobyl a avut loc un accident nuclear major. In primele zile ale crizei, la Chernobyl au murit 32 de oameni si cateva alte zeci au suferit arsuri din cauza radiatiilor.

Radiatiile care au patruns in atmosfera, de cateva ori mai puternice decat cele produse de bombele atomice lansate la Hiroshima si Nagasaki, au fost raspandite de vant in Europa de Nord si de Est, contaminand milioane de hectare de padure si de teren arabil. Aproximativ 5000 de cetateni sovietici au murit de cancer si din cauza altor boli produse de radiatii, cauzate prin expunerea la radiatiile emise de centrala de la Chernobyl. Altor cateva milioane de persoane le-a fost afectata in mod semnificativ sanatatea. In 2000, ultimele reactoare in stare de functionare de la Chernobyl au fost scoase din functiune, iar centrala a fost inchisa in mod oficial.