Cele mai mari cutremure

Cele mai mari cutremure

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9407

Voteaza & Distribuie

Descriere

Chile 1960

Data: 22 mai 1960
Ora: 19:11:14 UTC
Magnitudine 9.5

Aproximativ 1655 de morti, 3.000 de raniti, 2 milioane de oameni care au ramas fara adapost si daune de 550 milioane dolari in sudul statului Chile; tsunami-ul a provocat 61 de decese si daune de 75 milioane dolari in Hawaii, 138 de morti si daune de 50 milioane dolari in Japonia, 32 de morti si disparuti in Filipine si daune de 500.000 dolari pe coasta de vest a Statelor Unite.

Daune grave ale cutremurului au avut loc in zona porturilor Valdivia si Montt. Cele mai multe victime si o mare parte din prejudicii au fost din cauza tsunami-urilor care au provocat pagube de-a lungul coastei Chile-ului din Lebu pana la Puerto Aisen si in multe zone din Oceanul Pacific. Puerto Saavedra a fost complet distrus de valurile care au atins inaltimea de 11,5 m si au maturat ramasitele caselor pe o distanta de circa 3 km de uscat. Inaltimile valurilor - 8 m - au provocat pagube la Corral.

Tsunami a provocat 61 de decese si daune grave in Hawaii, mai ales la Hilo, unde inaltimea valului a ajuns la 10,6 m. Valuri inalte de 5,5 m au lovit nordul, la Honshu, la aproximativ o zi dupa cutremur, unde a distrus mai mult de 1600 de case si a lasat in urma sa 185 de morti si disparuti. Alte 32 persoane au murit sau au disparut in Filipine, dupa ce tsunami a lovit aceste insule. Daune, de asemenea, au avut loc pe Insula Pastelui, in Insulele Samoa si in California.

Pe 24 mai, vulcanul Puyehue a erupt, aruncand cenusa la 6000 m altitudine. Eruptia a continuat timp de cateva saptamani.

Acest cutremur a fost precedat de 4 cutremure cu o magnitudine mai mare de 7.0, inclusiv una de 7.9 pe 21 mai care a provocat daune grave in zona orasului Concepcion. Cutremurul din Chile a avut, de asemenea, multe replici cu magnitudini intre 5.0 si 7.0 spre data de 1 noiembrie.

Acesta este cel mai mare cutremur din secolul XX. Zona de ruptura este estimata la aproximativ 1000 km lungime, de la Lebu la Puerto Aisen.

Decesele tsunami-ul din afara Chile-ului sunt incluse in totalul de 1655. Acest numar este in continuare considerabil mai mic decat unele estimari, care ajungeau pana la 5700. Numarul mortilor in acest cutremur a fost mai mic decat ar fi putut fi, deoarece seismul s-a produs in mijlocul dupa-amiezii si multe dintre cladiri au fost construite pentru a fi rezistente la cutremure, iar seria de cutremure de dinaintea celui mare au facut populatia precauta.

Cutremurul din Chile 1960

Cutremurul din Chile 1960Cutremurul de la Prince William Sound, Alaska, 1964 - magnitudine 9,2 {title}

Prince William Sound, Alaska, 1964

Data: 28 martie 1964 / 27martie
Ora: 3:36 UTC / 5:36, ora locala
Magnitudine: 9.2

Acest mare cutremur si tsunami-ul care l-a urmat a luat 128 de vieti (tsunami 113, iar cutremurul 15), si a cauzat pagube in valoare de circa 311 milioane dolari. Efectele cutremurelor au fost resimtite in mai multe orase, printre care Anchorage, Chitina, Glennallen, Homer, Hope, Kasilof, Kenai, Kodiak, Moose Pass, Portage, Seldovia, Seward, Sterling, Valdez, Wasilla si Whittier.

Anchorage, situat la aproximativ 120 km nord-vest de epicentru, a suferit cele mai severe prejudicii. Aproximativ 30 de blocuri de locuinte si cladiri comerciale au fost avariate sau distruse in zona centrala a orasului. Cladirea companiei JC Penny a fost avariata atat de mult incat nu a putut fi reparata, blocul de apartamente Four Seasons, o cladire noua de 6 etaje, s-a prabusit si multe alte cladiri cu mai multe etaje au fost avariate puternic. Scolile din Anchorage au fost aproape devastate. Durata socului a fost estimata la 3 minute.

Alunecarile de teren din Anchorage au provocat pagube serioase, cea mai devastatoare fiind cea de la Turnagain Heights, care a distrus aproximativ 75 de case particulare, iar conductele de apa si canalizare, gazul, liniile telefonice si sistemul electric au fost perturbate in intreaga zona.

Cutremurul a fost insotit de dislocari verticale pe o suprafata de aproximativ 520,000 km patrati.

Socul a generat un tsunami care a devastat multe orase de-a lungul Golfului Alaska si au provocat daune grave la Alberni, Canada, de-a lungul Coastei de Vest a Statelor Unite (15 morti) si in Hawaii. Inaltimea maxima a valurilor a fost de 67 m la intrare in Valdez.

Acest mare cutremur a fost resimtit pe o suprafata mare din Alaska si in unele zone din vestul teritoriului Yukon si a Columbiei Britanice in Canada.

Cutremurul din Anchorage 1964

Cutremurul din Anchorage 1964Cutremurul din nordul Sumatrei, 2004 - magnitudine 9,1 {title}

Sumatra de Nord, 2004

Data: 26 decembrie2004
Ora: 00:58 UTC / 7:59, ora locala
Magnitudine: 9.1

Un minut inainte de ora 8, in dimineata locala, un cutremur colosal a inceput sa scuture partea de nord a Sumatrei si a Marii Andaman. Sapte minute mai tarziu, o zona de subductie lunga de 1200 km a alunecat pe o distanta medie de 15 metri. Amploarea evenimentului la acel moment a fost in cele din urma estimat la 9.1, ceea ce face din aceasta catastrofa al treilea cel mai mare cutremur de cand s-au inventat seismografele in jurul anului 1900.

Miscarile seismice au fost resimtite in intreaga Asie de Sud-est si au cauzat devastarea nordului Sumatrei si a Insulelor Andaman si Nicobar. Intensitatea locala a atins nivelul 9 pe scara Mercalli in capitala Sumatrei, Banda Aceh, un nivel care provoaca daune universale si prabusirea la scara larga a structurilor. Desi intensitatea cutremurului nu a atins maximul scarii, miscarea a durat cateva minute. Durata este principala diferenta dintre magnitudinea de 8 si 9.

Un tsunami mare declansat de cutremur s-a raspandit in exteriorul coastei Sumatrei. Valurile au maturat orase intregi din Indonezia, dar fiecare tara de pe malul Oceanului Indian a fost, de asemenea, afectata. in Indonezia, au murit in jur de 240.000 de oameni atat din cauza cutremurului cat si a tsunami-ului. Aproximativ 47 000 de oameni au murit din Thailanda pana in Tanzania, atunci cand tsunami le-a lovit, fara avertisment, in urmatoarele cateva ore.

Acest cutremur a fost primul eveniment de magnitudine 9 care a fost inregistrat de catre seismografele Global Network (GSN), un set de 137 de instrumente localizate la la nivel mondial. Cea mai apropiata statie GSN, cea din Sri Lanka, a inregistrat 9.2 cm de miscare pe verticala, fara distorsiuni.

Seismografele GSN includ unele date uimitoare: la fiecare punct de pe Pamant, scoarta s-a ridicat si a coborat cel putin cu un centimetru intreg din cauza valurilor seismice din Sumatra. Valurile de la suprafata au inconjurat planeta de mai multe ori inainte de a se disipa. Energia seismica a fost eliberata la asemenea lungimi de unda incat au fost o parte considerabila din circumferinta Pamantului.

Cutremurul din Sumatra 2004

Cutremurul din Sumatra 2004Cutremurul din Kamchatka, 1952 - magnitudine de 9,0 {title}

Kamchatka, 1952

Data: 4 noiembrie 1952
Ora: 16:58 UTC
Magnitudine: 9.0

Un tsunami sever si daunator la nivel local, generat in Kamchatka de un cutremur cu o magnitudine de 8.2, a lovit Insulele Hawaii la ora 13. Pagubele materiale lasate in urma de aceste valuri au fost estimate la o suma intre 800.000 si 1 milion de dolari, insa, cu toate acestea, nici o viata nu s-a pierdut. Undele au cauzat ciocnirea caselor, distrugerea cheiurilor, denivelarea si casarea soselelor, etc. La Pearl Harbor, Oahu, tsunami-ul si-a facut simtita prezenta prin cresterea si scaderea periodica a apei, dar nici un prejudiciu a distrus portul. Rapoartele Loomis din 1967 au semnalat inaltimi ale valului de 9,1 m la Kaena Point, Oahu. Pararas-Carayannis si Calebaugh au raportat daune pe coasta de nord a Oahu-ului, inclusiv in Waialua. Un hangar de barci in valoare de 13.000 $ a fost demolat in Hilo atunci cand valul de 2,4 m de a maturat debarcaderul. Cel mai mare val din Hawaii, inalt de 3,5 m a fost raportata Reed's Bay. Daunele din Hilo, Hawaii, au fost estimate la 400.000 de dolari, iar in Maui cea mai devastata zona a fost Kahului-Spreckelsville.

Un cutremur de magnitudinea 8.2 produs in largul Peninsulei Kamceatka a dat nastere unui tsunami care a fost resimtit de Alaska. In Golful Massacre, valul Attu a avut o inaltime de 2,7 m si o perioada de aproximativ 17 minute. La Sweeper Cove, tsunami-ul Adak a avut o amplitudine de aproximativ 1,1 m si a inundat usor malutile portului.

Tsunami in Kamchatka 1952

Tsunami in Kamchatka 1952