Atacul de la Pearl Harbour

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8839

Voteaza & Distribuie

Descriere

Potrivit site-ului Marinei, statia navala Pearl Harbour este unul dintre cele mai aglomerate porturi. Aual incheie in jur de 65 000 de curse si executa transporturi de 2,4 milioane de pasageri catre si de la Ford Island si in alte locatii port. In afara de acestea, Naval Station's Family Service Center (NSFSC) le pune la dispozitie celor peste 55.000 de oameni consiliere esentiala, cursuri de formare, angajarea partenerilor de viata si multe alte servicii. Aceasta statie navala are, de asemenea, propria politie si propriile sale forte de securitate si este responsabila pentru pompierii de pe 13 statii de pe intreaga insula.




Pearl Harbor - Monumentul comemorativ al bazei USS-Arizona


Pearl Harbor - Monumentul comemorativ al bazei USS-Arizona





Atacul de la Pearl Harbour este inca considerat a fi unul dintre momentele definitorii ale istoriei Americii. A fost o tentativa a Marinei imperiale japoneze de a speria Statele Unite si a le impiedica sa intervina in planul de razboi al Japoniei impotriva Marii Britanii si Olandei. La data de 26 noiembrie 1941, 6 portavioane (Soryu, Kaga, Hiryu, Zaikatu, Akagi si Shokaku) au parasit porturile nipone, cu peste 420 de avioane imbarcate sub comanda vice-amiralului Chuichi Nagumo. Singurul lor scop a fost sa execute un atac surpriza al Pearl Harbour-ului si de a provoca daune maxime bazei navale americane.


De ce a atacat Japonia Pearl Harbour?

Exista mai multe motive care au determinat Japonia sa atace Pearl Harbour. Franklin D. Roosevelt, presedintele Statelor Unite la acel moment, a interzis aproape toate exporturile de marfuri pentru Japonia. Motivul principal din spatele acestei interdictii a fost expansiunea Japoniei in regiunea Indo-Chinei, ceea ce a determinat marile puteri sa ia atitudine. Statele Unite, Olanda si Marea Britanie si-au retras sprijinul acordat Japoniei, ceea ce a dus la o pierdere de mai mult de 90% din aprovizionarea sa cu petrol. Japonia voia sa se orienteze pentru a castiga influenta in regiunea Asiei de Sud-Est, in scopul de a compensa pierderile suferite, dar nu a fost posibil fara a se confrunta cu America. Pe langa asta, Statele Unite aveau cea mai mare Forta Navala, iar Japonia voia sa ii neutralizeze puterea navala din Pacific. Japonia nu a vrut niciodata ca America sa se implice in al doilea razboi mondial impotriva sa, asa ca a incercat sa descurajeze armata americana si sa-si dovedeasca superioritatea asupra ei.




Atacul de la Pearl Harbour


Atacul de la Pearl Harbour



Ce s-a intamplat la Pearl Harbor?

Raidul a fost efectuat in doua valuri cu scopul de a provoca bazei navale daune maxime. Primul atac a fost lansat cu 183 de avioane la ora 7:55, in dimineata zilei de 7 decembrie 1941, la nord de Oahu, Hawaii. Acesta a fost repede urmat de al doilea val de 167 de avioane, la aproape o ora distanta. Soldatii americani, care nu erau pregatiti pentru atac, au crezut initial ca raidul era un fel de antrenament, pana cand avioanele s-au asezat in formatiuni de atac la altitudine joasa deasupra de Merry's Point. Cu toate acestea, chiar si atunci cand s-a anuntat ca Pearl Harbour a fost atacat, aproape toate dulapurile cu munitie erau inca incuiate si aeronavele erau parcate in aer liber pentru a descuraja sabotajul. Atacul brusc nu le-a dat nici un ragaz soldatilor, dar totusi, mare parte din personalul militar american a raspuns eficient in timpul bataliei. A fost planificat un al treilea val, insa a ramas neexecutat, deoarece armata japoneza nu voia sa-si riscte avioanele de lupta.



Dupa cele doua valuri de atac, aeronavele japoneze au deteriorat 188 de aeronave americane, opt cuirasate ale marinei, trei crucisatoare si trei distrugatoare. Numarul mortilor a ajuns la aproape 2403, dintre care jumatate, in urma exploziei de pe cuirasatul USS Arizona. Acesta a fost lovit de o bomba care a explodat cumva in compartimentul de munitie, cauzand multe daune. Explozia a rupt nava in doua, scufundand-o in cateva secunde. Cum armata americana a fost nepregatita, daunele cauzate flotei japoneze au fost foarte mici in comparatie cu cele ale marinei americane. Pana la sfarsitul celor doua raiduri, doar 29 din cele 350 de avioane japoneze au fost distruse.




Pearl Harbour inainte de al doilea razboi mondial


Pearl Harbour inainte de al doilea razboi mondial



Efectul bombardamentului de la Pearl Harbour

Dupa atacul de la Pearl Harbour, Statele Unite au incercat imediat sa se ocupe de prejudiciul adus armatei si fortelor militare. Aversiunea Americii fata de Puterile Axei si fata de obiectivele lor si atacul de la Pearl Harbor au fost motivele care au determinat America sa intre in al doilea razboi mondial. Cu toate acestea, avand in vedere pierderile suferite, nu a fost in stare sa joace un rol important in razboiul din Pacific in urmatoarele cateva luni. A fost, intr-adevar, o victorie strategica a Japoniei, deoarece a continuat sa se extinda in Asia de Sud-Est, fara nici un amestec din partea americana.


surse imagini: www.rivervet.com