Cat ar costa construirea Marii Piramide astazi?

Cat ar costa construirea Marii Piramide astazi?

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2121

Voteaza & Distribuie

DescriereMarea Piramida de la Gizeh, Egipt


Marea Piramida de la Gizeh, EgiptMarea Piramida de la Gizeh, Egipt, este un monument uluitor chiar si pentru zilele de astazi. Construirea sa, acum 4500 de ani, este atat de greu de explicat, tinand cont de mijloacele tehnice de atunci, incat presupune o interventie divina sau… extraterestra. Teoria acceptata astazi privind construirea Marii Piramide sugereaza ca acest mega-monument din blocuri imense din piatra a fost construit din interior spre exterior, cu ajutorul unei rampe interioare in spirala. Probabil, este cea mai buna explicatie privind ridicarea Marii Piramide.Urmand metodologia (si planul de constructie), aceasta minune a stravechii lumi egiptene ar putea fi construita cu un efort financiar deloc lejer. Probabil, pana si Bill Gates s-ar gandi bine daca i-ar trebui o asemenea piramida pe terenul proprietatii sale de la Redmond, Virginia. Nota de plata ar depasi suma de 5 miliarde de dolari. In primul rand, schita tehnica: Marea Piramida masoara 230,4 metri pe fiecare latura, are 146,6 metri inaltime si este compusa din 2,3 milioane de blocuri de piatra. Fiecare dintre acestea cantareste aproape 3 tone, piramida avand o masa totala de 6,5 milioane de tone.


Legenda spune ca fost construita in circa 20 de ani, insemnand ca la fiecare 5 minute, zi si noapte, cate un bloc de piatra era introdus in structura. Pentru mentinerea unui asemenea ritm, ar fi fost necesara folosirea a mii de sclavi. Teoriile traditionale sustin ca Marea Piramida (si suratele ei mai mici) a fost ridicata prin folosirea unor rampe exterioare foarte lungi; o asemenea rampa trebuia sa dea ocol structurii pe o distanta de mai mult de 1,6 kilometri si sa fie destul de joasa pentru a permite transportarea blocurilor de piatra, pentru a urca treptat. O asemenea rampa (din piatra) ar depasi insa masa intregii piramide.


O noua teorie, mai economica, pe cale sa castige tot mai mult sprijin printre arhitecti si egiptologi, sustine ca o treime din baza piramidei a fost construita cu blocuri de piatra tarate pe o rampa exterioara. Dar deasupra bazei, pentru circa 33% din volumul ramas al piramidei, s-a lucrat din interior, construind in jurul unei rampe interne, desfasurata intr-o spirala usoara, potrivind blocurile la locul lor pe masura ce se castiga inaltime. Mai mult, lucratorii puteau refolosi pietrele aduse de la cariera pentru rampa exterioara, construind treptele superioare ale piramidei, asa ca nu s-a risipit nici o pietricica.


Jean- Pierre Houdin, arhitect francez, autorul teoriei rampei interioare, a colaborat cu o echipa de experti ai companiei Dassault Systems, specializata in grafica tridimensionala, pentru a crea un model virtual al procesului de construire a Marii Piramide. O echipa de cercetatori ai Universitatii Laval din Quebec pregateste o examinare in infrarosu a Marii Piramide, fapt care ar putea duce la descoperirea rampei in spirala si la confirmarea teoriei.


Houdin sustine ca intre construirea dupa metoda de acum 4500 de ani si cele de astazi, ar exista doua diferente majore: in locul miilor de sclavi, folositi pentru impingerea (tragerea) blocurilor de piatra pe rampa, s-ar utiliza un sistem mecanic. Si tot asa cum macarale speciale sunt pozitionate pe structura zgarie-norilor de astazi, un elicopter al plasa una pe varful piramidei. Blocurile de piatra deplasate pe rampa interioara ar fi asezate la locul lor cu macaraua.


In timp ce Marea Piramida a fost ridicata cu ajutorul a circa 4000 de lucratori-sclavi, in decurs de 20 de ani, sistemele actuale de constructie ar folosi intre 1500 si 2000 de lucratori. Houdin apreciaza costurile luand ca reper forta de munca si sumele necesare construirii Barajului Hoover, din Colorado, in timpul Marii Crize economice. Barajul contine un volum de beton aproape egal cu cel al Marii Piramide.


Construirea cladirii One World Trade Center din Manhattan costa 4 miliarde de dolari. Estimarile lui Houdin si ale altor experti plaseaza costul construirii Marii Piramide pe la 5 miliarde de dolari SUA. Nu exista planuri pentru o astfel de operatiune, insa expertii vor sa construiasca un model la scara a monumentului antic. Va contine si o „capsula a timpului", care va fi deschisa peste 1000 de ani. Proiectul, numit Piramida Pamantului, este finantat de guverne si organizatii din intreaga lume.