Turnurile gemene au fost detestate de newyorkezi

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4726

Voteaza & Distribuie

Descriere

Turnurile gemene din World Trade Center, tinta atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, pana sa ajunga unul dintre simbolurile si mandria New Yorkului, au fost detestate de comerciantii din Manhattan chiar in faza de proiect.




Turnurile gemene din World Trade Center


Turnurile gemene din World Trade Center




Putina lume tine minte ca, in anii ’60, proprietarii micilor magazine de pe Radio Row au protestat vehement fata de ideea construirii unui World Trade Center acolo. Proiectul a fost vazut ca o amenintare pentru existenta afacerilor lor si oamenii au facut marsuri de protest, intre care si gestul facut de Oscar Nadel, proprietarul unui magazin de electronice, Oscar’s Radio. Nadel, asezat in sicriul deschis, a fost condus pe Greenwich Street intr-o procesiune muta, iar sicriul a fost asezat chiar in fata magazinului sau. Acolo, Oscar Nadel s-a ridicat in picioare si a strigat:



„De acest proiect beneficiaza numai bancile, companiile de asigurari si cei implicati in afacerile internationale. De ce ne scoate pe noi din afaceri Autoritatea Portuara pentru asa ceva?"



Era vineri 13, o zi fierbinte de iulie, in anul 1962. Nadel era si presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din zona centru-vest a Manhattanului. Nu era vreun somptuos club privat, ci reprezenta proprietarii micilor afaceri din zona. Proiectul impotriva caruia protestau era considerat cea mai mare constructie din istoria SUA: World Trade Center, cele doua turnuri gemene.


Nu se stia prea bine cum va arata un astfel proiect-gigant, insa se cunostea ca intreaga zona Radio Row si toate magazinele si cladirile istorice de acolo vor fi demolate. In total, 325 de afaceri erau amenintate de bila de beton a demolatorilor.


Autoritatile au oferit fiecarui proprietar de magazin din zona afectata cate 3000 de dolari (21 000 de dolari la valoarea de astazi), insa majoritatea lor au respins oferta si au cerut in instanta oprirea proiectului WTC. N-au avut nici o sansa, iar in ziua de 26 martie 1966 a sosit prima echipa de demolare care, inarmata cu toate autorizatiile posibile, s-a si apucat de lucru.




Austin Tobin


Austin Tobin, directorul New York Port Authority



Construirea celor doi zgarie-nori a fost contestata si detestata inca din faza de proiect, fiind extrem de nepopulara printre newyorkezi. Ideea unui World Trade Center dateaza insa de prin 1942, cand un avocat, pe numele sau, Austin Tobin, a devenit director al New York Port Authority. A condus acest organism pana in 1972, transformandu-l intr-o companie orientata spre profit, cu impact important in dezvoltarea New Yorkului.



Tobin a ordonat extinderea Tunelului Lincoln si a podului George Washington, precum si construirea aeroportului John F. Kennedy. Insa proiectul cel mai dorit de el a fost, fara nici o indoiala, World Trade Center, un complex asemanator cu Rockefeller Center, menit sa atraga companii internationale la New York.


Primele planuri ale celor doua turnuri au fost concepute de arhitectul austriac John Eberson, celebru prin cladirile sale Art Deco. Proiectul initial prevedea ca WTC sa fie „populat" cu aproape 24 de cladiri, construite la un pret de 150 de milioane de dolari, insa autoritatile locale au „inghetat" acele planuri in 1949.


In momentul cand a inceput construirea celor doua turnuri gemene, America avea o incredere oarba in tehnologice, iar aspiratiile sale spre grandoare erau pe cale sa fie indeplinite. Din punct de vedere structural, cele 110 etaje ale turnurilor gemene erau socotite un act de curaj, o inovatie fara asemanare.


Rezistenta la rigorile vremii au fost testate in tunelurile aerodinamice din SUA, Marea Britanie si Canada. Insa au existat proteste nu numai din partea lui Oscar Nadel si Asociatiei, ci si din partea industriei imobiliare.


Mogulul imobiliar, Lawrence Wien, a organizat o campanie impotriva construirii lui World Trade Center afirmand ca acesta este mult prea mare si va distruge piata pentru spatiile comerciale si birouri in intregul New York. In acel moment, Wien detinea Empire State Building si acesta-si pierdea statutul de cea mai inalta cladire din lume. Altii aveau ingrijorari privitoare la siguranta unor cladiri precum turnurile gemene, in cazul unor explozii sau impactului unui avion asupra lor.