Manhattanul cumparat cu 24 de dolari

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9188

Voteaza & Distribuie

Descriere

Acum mai bine de 400 de ani, indienii au vandut Manhattanul colonistilor olandezi pe obiecte in valoare de 24 de dolari (60 de guldeni olandezi sau florini). Vanzarea respectiva are o singura dovada, reprezentata de o scrisoare care trateaza subiectul fondarii Noului Amsterdam. Aceasta scrisoare semnata de Peter Schaghen a fost piesa centrala a unei expozitii care a fost inaugurata in toamna anului 2009. Scrisoarea din 1626 a primit renumele de "certificatul de nastere al New York-ului".

Manhattan

Manhattan (globeimages.net)

Intr-un document care publicat de avocatul olandez, Adriaen vand der Donck, era descrisa foarte viu aceasta colonie: "Copacii si animalele sunt mai mari decat in Europa. Veniti aici.", urmand ca in 1649, tot acesta sa le adreseze autoritatilor olandeze, intr-o alta scrisoare, faptul ca "toti traiesc in saracie".

In anul 1609, Henry Hudson a descoperit insula Manhattan, unde s-a inchegat asezarea Noul Amsterdam (Nieuw Amsterdam). Dupa un deceniu de la aceasta descoperire, nu locuiau foarte multi colonisti aici, iar acestia traiau impreuna cu indienii, care vindeau blanuri pentru felurite unelte ori produse din sticla.

Cel care a cumparat Manhattanul de la indieni, cu suma amintita, a fost Peter Minuit, directorul general al coloniei olandeze din Noul Amsterdam (de pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii) intre 1626 si 1633.


Scrisoarea din 1626

Scrisoarea din 1626 (imagine: henryhudson400.com)

Dupa cumpararea Manhattanului, colonistii olandezi si-au construit locuinte aici si au amenajat strazile, iar dupa ce au cucerit englezii insula, au inceput sa vina tot mai multi emigranti, in special din Europa. Deja in 1653, cand pe insula locuiau aproximativ 700 de oameni, olandezii nu mai erau majoritari, fapt ce a dus la amestecul etnic reprezentativ pentru istoria New York-ului.

Indienii Lenape, care au vandut insula colonistilor olandezi, nu au avut apoi cel mai fericit destin. Multi dintre ei au murit destul de repede, deoarece sistemul lor imunitar nu facea fata bolilor aduse de europeni, iar ceilalti au fost ucisi sau alungati.

Director al Arhivelor nationale olandeze si presedinte al Consiliului International al Arhivelor in 2010, Martin Berendsen a mentionat ca nimanui nu i-a trecut prin minte faptul ca aceasta colonie va fi, intr-o zi, New York.

In 1664, in urma trimiterii de catre ducele de York a unei flote engleze in asezarea olandezilor, a dus la aparitia noii denumiri, aceea de New York, care a fost capitala Statelor Unite intre 1785 si 1790. Cu o evolutie lenta initial, caci la inceput, prin 1625, Manhattanul avea 200 de locuitori, astazi New York-ul este unul dintre cele mai importante orase din lume.