Carti de aventuri in largul marii

Detalii

CategoriiCultura
TaguriCarti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4172

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cartile capabile sa va transporte pe undele imaginatiei de pe fotoliul de acasa, in miezul aventurilor din largul marii, nu sunt prea multe, insa acopera cam toate evenimentele posibile. De la istoria clasica a supravietuirii in urgiile marii, pana la cautarea comorii pe o insula pustie. O mica lista ar putea fi de folos, chiar daca nu se constituie intr-un clasament al valorii literare a cartilor enumerate:


1. The Perfect Storm, Sebastian Junger

Bazata pe evenimente reale, cartea lui Junger este povestea clasica a omului confruntat cu furia naturii. In 1991, o serie de sisteme climaterice au intrat in „contradictie" in largul coastelor Noii Scotii pentru a crea furtuna perfecta. Echipajul unui trauler cu baza in Massachusetts a fost surprins in aceasta ciocnire dintre sisteme de tip ciclon-anticiclon. Nava, „Andrea Gail" dansa ca o coaja de nuca intre valuri inalte de 30 de metri. The Perfect Storm ofera o perspectiva asupra pericolelor extreme cu care se confrunta echipajele navelor de pescuit, dar povesteste cate ceva despre curajul oamenilor in fata marii. Cartea a fost ecranizata, filmul devenind un „blockbuster" cu George Clooney si Mark Wahlberg.




The Perfect Storm, Sebastian Junger


The Perfect Storm, Sebastian Junger




2. Batranul si marea, de Ernest Hemingway

Pentru acest roman, Hemingway a primit Premiul Pulitzer (in 1953), fiind pomenit in mod expres cand scriitorului i s-a decernat Nobelul pentru literatura, un an mai tarziu. Romanul – considerat de catre unii critici literari drept nuvela, datorita scurtimii sale – deapana povestea lui Santiago, un pescar sarac din Cuba, care de luni de zile nu mai pescuise nimic, dar, in cele din urma, el prinde un peste-spada urias. Lupta lui pentru a trage pestele la mal dureaza doua zile si doua nopti. Pestele trage el insa barca in larg. Batranul Santiago rapune pestele, dar nu-l poate urca in barca, si-l tine la „remorca", in drum spre tarm, fiind atacat de rechini. Totul este o parabola, dar este o carte despre depasirea infrangerii si asumarea destinului.




Batranul si marea, de Ernest Hemingway


Batranul si marea, de Ernest Hemingway




3. Moby-Dick, Balena Alba, de Herman Melville

Este un roman american, narativ, clasic, repovestit de nenumarate ori in filme si chiar desene animate. Legenda Balenei Albe este relatata prin intermediul personajului Ishmael, imbarcat ca mus pe o baleniera. Numai ca Ahab, capitanul navei, este obsedat de urmarirea si uciderea balenei Moby-Dick, care-l lasase fara un picior in cursul unei intalniri anterioare. Romanul arata cam pana unde pot merge oamenii pentru a se razbuna.




Moby-Dick, Balena Alba, de Herman Melville


Moby-Dick, Balena Alba, de Herman Melville




4. Master and Commander, de Patrick O’Brian

Primul roman „nautic" din seria deschisa de Patrick O’Brian a fost publicat in 1969, fiind povestea ciocnirilor in larg dintre nava comandantului britanic, Jack Aubrey si flota franceza, in timpul razboaielor napoleoniene. Corabia sa, HMS Sophie, este veche, iar echipajul nu este dintre cele mai experimentate, insa, in pofida sortilor potrivnici, Aubrey isi incolteste inamicii, obtinand, intr-un final, victoria. Invinsii zac pe fundul marii, iar invingatorii primesc si un mic tratament cinematografic, in 2003, avandu-l ca vedeta pe Russel Crowe, in rolul lui Jack Aubrey. Personajul Jack Aubrey strabate marile lumii pe parcursul a 20 de romane, iar filmul reprezinta o sinteza a trei dintre ele.




Master and Commander, de Patrick O’Brian


Master and Commander, de Patrick O’Brian




5. Insula comorii, de Robert Louis Stevenson

Este „mama aventurilor pe mare", cu pirati, o revolta la bord, si, desigur, o comoara bine ascunsa, pe o insula pustie. Personajele romanului clasic al lui Robert Louis Stevenson, cum ar fi Long John Silver, au devenit nume de marca, fiind talmacite cinematografic de nenumarate ori. Jim Hawkins, fiul unui cuplu, proprietari ai unui han pe coastele englezesti, gaseste o harta pe care legendarul capitan Flint notase coordonatele unei comori. Totul este cifrat, dar sunt destui care sa-si dea seama cam despre ce ar fi vorba. Cand se aduna un echipaj pentru o expeditie in cautarea comorii, devine tot mai clar ca in randurile marinarilor s-au strecurat pirati. Acestia au intentii cat se poate de clare: sa-i lichideze pe toti ceilalti si sa puna mana pe comoara. La bord are loc o razmerita si lucrurile se precipita. Cartea lui Stevenson a fost publicata in 1883, fiind recomandata ca lectura pentru copii, insa acest lucru nu i-a oprit pe adulti sa-si bage si ei nasul si s-o indrageasca.




Insula comorii, de Robert Louis Stevenson


Insula comorii, de Robert Louis Stevenson