Carti pentru copii: de ce sunt importante in aceasat etapa a vietii

Detalii

CategoriiCultura, Educatie
TaguriCarti, copii
Ultima actualizareLuni 31 ianuarie 2022
Vizualizari473

Voteaza & Distribuie

Descriere

Literatura pentru copii este mult mai importanta decat am tinde sa credem. De fapt, este indispensabila pentru dezvoltarea copilului. Copiii au o modalitate de a absorbi aproape tot ceea ce li se spune sau citeste intr-un mod remarcabil. Prin urmare, este esential sa-i inarmati cu cat mai multe cunostinte posibil la aceasta varsta. Expunerea la o mare varietate de literatura este o punte care ii leaga de succesul pe care il vor avea de-a lungul vietii.

Stim cu totii ca lectura este esentiala pentru a ajuta copiii sa exceleze in studii, dar exista multe alte avantaje in a-i expune la diverse concepte literare. Copiii reactioneaza la ceea ce citesc in moduri pe care nu ti le poti imagina. Ei cresc si invata sa aprecieze si sa-si pretuiasca radacinile, sa-si inteleaga stramosii si sa obtina o perspectiva clara asupra lumii in care traiesc. Cand copiii citesc sau li se citesc carti pentru copii, ei aud mai mult decat simple cuvinte. Ei isi dezvolta un sens propriu in ceea ce priveste literatura pe care o citesc. Copiii dobandesc cunostinte incontestabile despre mintea, corpul si emotiile lor din literatura pe care o descopera. Este important ca copiii sa fie expusi la o varsta frageda la literatura universala. Din aceasta expunere, ei dobandesc o perspectiva adecvata asupra vietii la o varsta frageda si invata sa-si formeze propriile ganduri si opinii pe baza cunostintelor dobandite din lectura.

Unele dintre cele mai fascinante conversatii sunt intre adulti si copii. Acest lucru se datoreaza faptului ca copiii sunt adesea geniali si au cele mai stralucitoare idei. Dezvoltarea lor cognitiva se bazeaza pe raspunsul lor la textul sau povestea pe care au citit-o si pe capacitatea lor de a formula opinii asupra lecturii. Odata ce au absorbit anumite informatii, ei folosesc cunostintele in multe domenii ale vietii. Lectura nu ofera fiecare detaliu al unei situatii specifice si nici nu limiteaza la o singura perspectiva, dar le permite copiilor sa-si formuleze propriile opinii. Prin urmare, inclusiv lectura in grup este eficienta pentru copii, deoarece le permite sa-si exprime diferentele de opinii in timp ce tin cont de parerea celorlalti.

Acesta este un instrument de pregatire care va fi esential pe masura ce vor creste si se vor maturiza. Evaluarea si analiza textelor citite sunt lucruri ce pot fi invatate in timp. Luati, de exemplu, o carte care are doar ilustratii fara cuvinte. Aratati-i unui copil o carte de acest fel si veti fi uimit de varietatea de povesti pe care le pot crea din imagini. De fiecare data cand cartea este deschisa, povestea este probabil sa se schimbe. Exprimarea este o forma eficienta pentru a ajuta la construirea stimei de sine la copii. Oportunitatea si capacitatea de a crea povesti din literatura ilustrata intaresc nivelurile de respect de sine si stima pe care copiii le vor avea pentru ei insisi pe masura ce cresc.

Constientizarea personala

Literatura pentru copii nu ar trebui sa se limiteze la basme si ilustratii pentru copii. Trebuie sa existe o expunere echilibrata la alte carti, cum ar fi cele care ofera cunostinte medicale si in cartile despre istoria universala. Exista multe moduri prin care aceste tipuri de carti ii ajuta pe copii sa se simta confortabil si constienti de schimbarile care au loc in corpul lor. In multe cazuri, copiii sunt fortati sa faca fata bolilor. Literatura medicala pentru copii poate fi prezentata intr-o maniera care sa ii ajute sa inteleaga mai bine bolile si ce se intampla cu persoana bolnava din familia lor. Din nou, mintile celor mici au un mod de a absorbi lucrurile si de a-si forma propriile opinii. Cartile de acest tip pentru primii ani sunt o modalitate excelenta de a-i ajuta sa obtina perspective clare asupra schimbarilor care au loc cu corpul lor pe masura ce imbatranesc. Acest tip de literatura ii invata pe copii ca suntem cu totii diferiti si unici in felul nostru. Ii invata sa-si accepte corpul asa cum este si sa implementeze doar schimbarile pe care le doresc, pe baza propriilor sentimente si niciodata a opiniilor negative ale altora.

Dezvoltare personala

Valoarea cartilor pentru copii este nepretuita, deoarece marcheaza dezvoltarea personalitatii si a abilitatilor sociale pentru cei mici. Deoarece sunt atat de impresionati in timpul anilor de cerstere, expunerea la literatura ii ajuta pe copii sa fie oameni inteligenti, politicosi si grijulii. Este important ca micutii sa inteleaga si sa ia in considerare opiniile celorlalti. Pentru a stabili si a mentine relatii sanatoase, copiii ar trebui sa stie ca nu toata lumea va avea aceleasi puncte de vedere ca si ei. Nu toti au fost expusi la aceleasi circumstante in viata. Literatura poate fi exprimata prin versuri, cantece, piese de teatru si alte forme. Important este sa le oferiti copiilor literatura adecvata varstei. Viitoarele mamici cu siguranta ar trebui sa citeasca copilului nenascut. Nu numai ca este un moment de legatura pentru mama si copil, dar devine si un obicei pentru parinte odata ce micutul soseste pe lume. Asa cum bebelusii reactioneaza la anumite sunete si miscari in timp ce sunt in uter, ei vor auzi ceea ce li se citeste si, odata ce isi vor face intrarea in lume, vor dori sa auda mai mult.

Literatura pentru copii este importanta in scoala, acasa si in mediile spirituale

A oferi un acces adecvat la literatura pentru copii echivaleaza cu oferirea unei baze stabile pentru ca acestia sa devina productivi in viata. Le creeaza o oportunitate adecvata de a lua decizii si de a-si asuma responsabilitatea pentru actiunile. Exista multe modalitati de a incorpora lectura in viata de zi cu zi a celor mici. Incepeti devreme prin a le citi, rugati-i sa citeasca etichetele de pe alimente si alte produse si sa alternati paginile sau capitolele citind impreuna o carte. Acest lucru amesteca putin lucrurile si ii mentine pe cei mici interesati de lectura, iar pe masura ce trece timpul, aceasta va deveni o parte normala a vietii lor de zi cu zi.