Cum sa citesti mai mult si cum sa-ti disciplinezi lectura?

Cum sa citesti mai mult si cum sa-ti disciplinezi lectura?

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10426

Voteaza & Distribuie

Descriere

A citi inseamna a studia si a intelege sensul cuvintelor si propozitiilor. A citi literatura inseamna a invata despre viata, despre universul in care traim, si despre noi insine. Prin lectura, descoperim visele scriitorilor, care de multe ori vorbesc despre lucruri care ni se pot intampla chiar noua. Doar ca ei au un mod mai placut de a le pune in propozitii si cuvinte. Milioane de oameni au dificultati la citit. Unora nu le place, dar sunt obligati de scoala sau de cursuri, altora le place, dar nu stiu cum sa-si organizeze timpul pentru lectura si mai ales, cum sa isi faca pofta sa citeasca.

Mai jos sunt cateva trucuri de automotivare, care va vor face sa puneti mana pe cat mai multe carti.

1. Cititi carti in fiecare zi si lasati oamenii sa va vada facand asta. Ati putea fi un model de urmat (pentru copilul dvs., nepoata sau nepot, prieteni sau chiar alte persoane din anturajul dvs.).

2. Implicati-va in proiecte literare. Multe biblioteci sau librarii ofera programe care incurajeaza lectura.

3. Vorbiti despre lectura. Intrebati-le pe persoanele din jurul dvs despre cartile pe care le citesc. Cautati pe internet bloguri sau site-uri despre literatura, recenzii sau pareri subiective despre carti. Comentati si interactionati cu alti cititori. Cu siguranta va va deschide apetitul pentru lectura.

4. Infiintati un club de carte. Daca nu indrazniti sa vorbiti cu necunoscuti despre carti, incercati sa va adunati cativa prieteni cu care sa discutati despre cartile pe care le-ati citit. Povestiti-le cum vi s-a parut o carte si cereti-le parerea.

5. Ajutati-va fratele, sora, copilul, nepotul sau un alt elev la lectiile despre carti. Incercand sa ii explicati lui, veti intelege si dvs mai bine.

Acum ca v-a venit pofta de lectura, uneori e dificil sa va tineti de o lista de carti pe care vreti sa le cititi. Fie va impiedica alte proiecte, ocupatii sau obligatii, fie va simtiti descurajat de dimensiunea cartii care ati ales-o. Din aceste motive, amanati cititul pana cand uitati mare parte din subiect sau chiar personajele si ca sa pricepeti despre ce e vorba, ar trebui sa o luati de la inceut. Solutia salvatoare e incropirea unui program de lectura!

1. Faceti-va o lista cu carti pe care doriti sa le cititi.

2. Stabiliti momentul cand va veti apuca de prima carte.

3. Stabiliti ordinea in care doriti sa cititi cartile de pe lista.

4. Decideti cate pagini veti citi in fiecare zi.

5. Daca v-ati decis ca veti citi 10 pagini pe zi, faceti tot posibilul sa va tineti de aceasta hotarare.

6. O idee foarte buna ar fi sa notati pe calendar cand incepeti sa cititi si cam cate zile va ia sa terminati cartea. Puteti urmari progresul, taind de pe calendar cate o zi.

7. Puteti pune semne in carte acolo unde ar trebui sa va opriti.

8. Odata ce ati terminat o carte, procedati la fel cu urmatoarea de pe lista.