Care sunt contraindicațiile camerei hiperbare?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMiercuri 30 martie 2022
Vizualizari429

Voteaza & Distribuie

Descriere

Medicina hiperbară nu este un concept nou, acest domeniu medical a apărut în urma necesității de a ține sub control sănătatea celor care lucrează la adâncimi mari, expunându-se diferitelor pericole ce le pot afecta sănătatea. O parte nouă însă există, conceptul de oxigenoterapieîn mediul hiperbar. Ca orice tratament ce te ajută în păstrarea sănătății, camera hiperbară are și contraindicații. Aceste sunt categorisite în contraindicații absolute și contraindicații relative.

Contraindicații absolute


În cazul în care urmezi un tratament cu doxorubicină, acesta trebuie oprit cu 24 de ore înainte de terapie. Doxorubicina folosită în timpul terapiei reprezintă un real pericol, deoarece poate crește riscul de cardiotoxicitate.

Un alt tratament ce trebuie oprit pentru a putea face terapie hiperbară este cel cu bleomycinul, însă acesta trebuie oprit cu mai mult timp înainte spre deosebire de doxorubicină, aproximativ 6 luni înainte de terapie.

Și disulfiramul este interzis în paralel cu terapia întrucât poate provoca convulsii și toxicitate pulmonară deoarece transformă oxigenul într-unul toxic.

O contraindicație pe care nu trebuie să o încalci cu siguranță este pneumotoraxul netratat. Întrucât prin supunerea unui pacient unei camere în care presiunea aerului se schimbă, pneumotoraxul se transformă într-unul intens, care îi pune viața în pericol pacientului. Astfel că pacienții cu pneumotorax ar trebui să se trateze înainte să meargă la oxigenoterapie.

Pentru că o mare parte dintre medicamente tind să devine toxice în timpul terapiei, trebuie să fii foarte atent la tratamentele pe care le urmezi atunci când îți dorești să mergi la oxigenoterapie. Și cel mai important este să renunți la cele care ar putea să îți pună viața în pericol.

Contraindicații relative


Unele tratamente devin efectiv inutile în paralel cu terapia, astfel că ar fi indicat să nu le mai urmezi.

De exemplu, cisplatina se numără printre tratamentele de acest gen, însă nu apar efecte adverse, astfel că viața pacientului nu este pusă în pericol.

Astmul se încadrează în contraindicațiile relative deoarece poate determina blocarea aerului între cele două foițe pleurale. Efectul advers ar fi acela că poate conduce la pneumotorax, însă probabilitatea este una minimă.

Persoanele ce au implanturi și vor să urmeze terapia, ar trebui să-și testeze implanturile pentru a observa dacă sunt făcute să reziste la o presiune mai crescută.

Sarcina este de asemenea o contraindicație relativă deoarece nu s-au identificat efectele adverse ce ar putea afecta bebelusul.

Epilepsia poate determina scăderea pragului de rezistență la convulsii, astfel că probabilitatea ca oxigenul să devină toxic crește foarte mult. Însă tratamentul antiepileptic ajută la micșorarea acestui risc.

Claustrofobia se încadrează în contraindicații, însă este influențată de dimensiunea camerei hiperbarice și de modul în care poate fi controlată boala. Dacă boala este atât de avansată încât pacienții își pot pune viața în pericol, atunci contraindicația devine chiar una absolută.

În urma intervențiilor chirurgicale oftalmologice pot rămâne bule de aer blocate la nivelul ochilor, astfel că terapia după o astfel de interventie poate fi una problematică deoarece poate duce la afectarea vederii.

Așadar dacă îți dorești să urmezi o terapie hiperbară va trebui mai întâi să îți iei toate măsurile de precauție, să te documentezi în privința contraindicațiilor pentru a nu-ți pune viața în pericol. Urmează terapie hiperbară în București și nu vei fi dezamăgit de rezultate.