Care sunt cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMarti 24 martie 2020
Vizualizari659

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exceptând răceala și gripa, infecțiile cu transmitere sexuală sunt unele dintre cele mai răspândite boli din lume. Acestea afectează atât bărbații, cât și femeile și aproape jumătate din toate cazurile de boli cu transmitere sexuală apar la persoane cu vârsta sub 25 de ani. Așadar, nu ne putem baza pe principiul “este imposibil ca mie să mi se întâmple acest lucru”. Prezervativul este singura metodă care oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Mai mult decât atât, sunt boli care nu prezintă simptome supărătoare, chiar dacă virusul este prezent în organism. Astfel, stă la latitudinea ta dacă te protejezi sau nu împotriva acestor boli.

Iată mai jos care sunt cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală și, în plus, care sunt simptomele lor:

Tricomoniaza

Numită și trichomonas vaginalis, tricomoniaza este o infecție pe care o putem avea în corp, fără să ne confruntăm cu simptome. Boala este cauzată de un parazit care afectează vaginul. Acesta rar trăiește în afara organismului uman, așa că mai greu se poate întâmpla să se transmită prin intermediul scaunului de toaletă ori prin utilizarea la comun a unui prosop. Mai mult decât atât, viitoarele mămici ar trebui să știe că această boală se transmite de la mamă la copil la naștere. Așadar, este recomandat este ca femeile însărcinate să facă teste frecvent, pentru a preveni astfel de boli și, mai ales, pentru ca ele să nu ducă la complicații. Perioada de incubație a parazitului este de 5 – 6 zile, iar în cazul femeilor el se instalează la nivelul vaginului, colului uterin, ori vezicii urinare. În cazul bărbaților, boala afectează uretra, iar dacă nu este tratată se răspândește și în zona aparatului genital. De aici poți afla mai multe despre trichomonas vaginalis.

Simptomele bolii

Una din două femei nu are simptome supărătoare. Însă, de obicei acestea se manifestă în prima săptămână de la infectare. Astfel apar secreții anormale și abundente de culoare verde - cenușiu. În cazul bărbaților, ei sunt în mare parte purtători și, în 90% din cazuri aceștia nu au simptome.

Chlamydia

Chlamydia, boala care afectează numeroase femei, este provocată de către o bacterie. În cazul în care ea nu este tratată, pot apărea complicații care pot provoca inclusiv sterilitatea. În privința simptomelor, este posibil ca ele să nu apară. Însă, de cele mai multe ori apar usturimi la urinare, cât și scurgeri vaginale. În plus, nici bărbații nu sunt feriți de această boală. În ceea ce privește tratamentul, se recomandă administrarea de antibiotice, iar în aproximativ două săptămâni infecția este tratată.

Herpesul


Herpesul este un virus care persistă de-a lungul vieții și este de două tipuri. Tipul 1 provoacă mici bășici în zona gurii, iar tipul 2 provoacă bășicuțe genitale. Ambele tipuri pot fi transmise de la gură în zona genitală și invers. Simptomele includ erupțiile, care pot dura și două săptămâni, dar și febră, mâncărimi ori poate provoca simptome de gripă. Nu există un tratament pentru această boală. Erupțiile vor izbucni și se vor retrage pe tot parcursul vieții.

Negi genitali


Negii genital afectează atât femeile, cât și bărbații, iar ei se transmit prin contact genital direct. Cum pot fi recunoscuți? Ei bine, aceștia au forma unor mici umflături. La bărbați ei au culoarea galben cenușiu, la femei sunt fie albi, fie roz. Din păcate, virusul nu dispare din organism, însă negii pot fi îndepărtați cu ajutorul laserului.

Gonoree


Această infecție, netratată, duce atât la artrită sau la boli cardiace, cât și la sterilitate. Din păcate, de multe ori simptomele nu sunt evidente. Însă, apar usturimi la urinare, dureri în zona pelvisului și scurgeri. Gonoreea afectează atât bărbații, cât și femeile. Din fericire, există tratamente pentru această boală – ea fiind tratată cu antibiotice, iar în câteva săptămâni aceasta dispare.

HIV/SIDA

Virusul HIV slăbește sistemul imunitar și îl face incapabil să mai lupte cu bolile. Cum se transmite acest virus? Prin sânge infectat, spermă, secreții vaginale, laptele matern sau prin folosirea acelor infectate. De obicei, virusul nu prezintă simptome și astfel pot trece ani până când SIDA să se declanșeze. Din păcate, pentru această boală nu există tratament care să elimine virusul din corp, iar simptomele includ transpirațiile nocturne abundente, pneumonie, pierderi bruște de greutate ori infecții cu ciuperci parazitare.

Printre cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală se numără trichomonas vaginalis, gonoreea, herpesul sau chlamydia. De obicei, simptomele unei boli cu transmitere sexuală apar, însă sunt și cazuri în care aceste boli sunt asimptomatice. Important este să te protejezi și, mai ales, să îți efectuezi frecvent testarea pentru BTS, pentru a te asigura că nu îți pui sănătatea în pericol.

Sursa foto: pixabay.com/photos/condoms-condom-contraception-59636/