Esti alergic la frig? Da-ti o mina de ajutor!

Esti alergic la frig? Da-ti o mina de ajutor!

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3345

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ce este mai exact o alergie la frig, si ce se poate face pentru a o infrunta? Este bine stiut ca singura modalitate de a lupta impotriva reactiei alergice este de a lua un antihistaminic inainte de a merge afara. Este aceasta singura metoda de prevenire, sau exista si o alta cale?!


Cauzele alergiei la frig

Sistemul imunitar este o retea complexa, conceputa pentru a ne proteja trupurile de pericolele din jur, in special de invazia organismelor infectioase de toata natura. Sistemul imunitar include mai multe tipuri de celule sanguine albe, vase limfatice, ganglioni limfatici, o serie de anticorpi specifici, amigdale palatine, si un organ flexibil, cel mai mare, numit piele.


Alergia apare atunci cind o parte a sistemului imunitar o ia razna. In entuziasmul sau pentru a ne proteja, raspunsul sistemului imunitar este uneori atit de exuberant incit este mai rau decit orice l-ar fi precipitat. Oamenii pot dezvolta alergii la o mare varietate de lucruri, inclusiv polen, praf, par de animale, produse alimentare, si virusi. Unele persoane au o reactie alergica chiar si la aerul sau apa rece.
alergia


Alergia la frig are mai multe cauze
Acest raspuns alergic poate lua mai multe forme, de la eruptii cutanate la respiratie suieratoare. Principalele simptome s-ar putea manifesta pe piele, in singe, in urina, in cavitatea nazala sau in piept. Alergiile provocate de frig, pot genera chiar oboseala generalizata si scad capacitatea de a invata.


Unii oameni dezvolta urticarie (afectiune alergica caracterizata prin modificari la nivelul tegumentului, cu zone umflate, inrosite si mincarimi) pe piele atunci cind intalnesc temperaturi scazute. Urticaria "rece", este cel mai frecvent cauzata de o conditie fizica. Stupii sunt produsi de o eliberare rapida a histaminei provocata de anticorpi IgE si eozinofile (un tip de celule albe din sange de multe ori implicate in reactii alergice), ca raspuns la frig. Racirea rapida poate declansa urticarie rece chiar si intr-o zi calda. Pentru persoanele cu alergie la frig, inotul in apa foarte rece este destul de periculos, cauzind uneori chiar moartea.


Tipuri de alergie la frig

Pentru unele persoane, urticaria rece este o conditie pe tot parcursul vietii, pentru altii, ea este temporara - numai in timpul frigului sau in timpul unei infectii, cum ar fi Mycoplasma.


Hemoglobinuria paroxistica la rece este un alt tip specific de alergie la frig, de multe ori asociata cu sifilis, in care temperaturile scazute coloreaza in rosu urina. Aceste persoane ar trebui sa evite refrigerarea pina cind efectele infectiei de baza se incheie.
alergie frig


Alergie frig aste de mai multe tipuri
Respirarea aerului rece poate declansa, de asemenea, congestie nazala si respiratie suieratoare. Uneori, acest lucru este un efect pur fizic, si se intimpla in doua moduri. In primul rind, aerul rece afecteaza un important mecanism de aparare numit transportul de mucus. Intreg sistemul respirator este acoperit cu o patura foarte subtire de mucoasa. Aerul rece stimuleaza o crestere a productiei de mucus, acesta devenind mai gros la temperaturi mai reci.


Aerul rece mai afecteaza si sanatatea tesutului nazal. Multe vase sanguine mici, cunoscute sub numele de capilare, se ingrijesc de schimbul de temperatura. Atunci cind o persoana respira aer rece, tesuturile care captusesc nasul se umfla, iar capilarele se dilata, aducand sangele cald pentru a incalzi aerul rece. Umflarea capilarelor in nas sunt cauza congestiei nazale. In plus, fata de congestie, mucusul din nas, asa cum am spus, creste si devine mai gros. Variind de la o persoana la alta, aerul rece poate produce congestie nazala care pot fi tratata cu decongestionante sau antihistaminice.


Tratamentul alergiei la frig

Uneori, curgerea nasului, congestia sau respiratia suieratoare sunt un raspuns adevarat alergic la temperaturile scazute. In cazul acesta trebuie sa apelezi la medicamente preventive, cum ar fi Cromolyn sau fluticazona, nedocromil si fluticazona. Mai exista si o varietate de remedii naturale care sau dovedit a fi benefice pentru prevenirea acestor tipuri de alergii.
medic alergie


Alergia la frig se trateaza cu antihistaminice
Tratamentul urticariei rece presupune evitarea temperaturilor scazute, atunci cind este posibil, si administrarea antihistaminicelor. Se recomanda a fi luate inainte de expunerea la frig pentru a bloca o parte din eliberarea de histamina.


Cel mai important pas in tratarea alergiilor la frig este de a identifica ceea ce le declanseaza. Sunteti pe drumul bun daca observati ca frigul va provoaca simptomele. Acum, daca tot stiti acest lucru, aveti posibilitatea sa va adresati la un medic specialist pentru a gasi cea mai buna combinatie a tratamentului, si pentru a permite sistemului imunitar sa merga mai departe cu "afaceri" mai importante.


Scris de Luminita Sandu