Bruxismul - scrasnitul din dinti

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2699

Voteaza & Distribuie

Descriere

In timpul somnului, in mijlocul unui vis, bucurandu-ne de odihna meritata, nu realizam ca nu suntem tocmai silentiosi. Bine, ca lumea sforaie, o stim cu totii, dar nu e singurul lucru deranjant pe care il facem in timpul noptii. Nu este la fel de comun si cunoscut faptul ca unii scrasnesc din dinti in somn, in special copiii.


Bruxismul reprezinta boala scrasnirii dintilor prin inclestarea maxilarelor. Boala amintita poate duce la dureri dentare ori la slabirea rezistentei dintilor, de cele mai multe, dintii se tocesc. Pana si testuturile gingival si osos pot fi afectate, dar si maxilarele.





Bruxism


Bruxism



Majoritatea oamenilor care concerteaza in timpul noptii scrasnind voios si pe nestiute din dinti, habar nu au ca sufera de aceasta boala. Ba chiar sunt multe sanse ca acestia sa nu afle niciodata. Daca nu le spune nimeni din politete sau necunoastere, ori chiar nu aude nimeni, multi pot trai cu aceasta boala toata viata.


Uneori, de bruxism poti afla in urma unui simplu control de rutina, fiind singura si cea mai la indemana boala care poate explica transformarile ciudate ale dintilor.


De asemenea, dureri in zona fetei, capului si gatului sunt semne in detectarea bruxismului. Un dentist poate determina acest diagnostic in cazul in care aceasta boala duce la unele dureri faciale.


Dupa ce a determinat sursa problemei, medicul stomatolog poate incepe sa prescrie tratamentul. Sunt mai multe tipuri, dintre care amintim:



  • purtarea pe timp de noapte a unui aparat special realizat pentru dantura.

  • modalitati de relaxare, indicate pentru ca stresul de zi cu zi duce la bruxism; pana si o compresa umeda si calduta pusa pe fata va ajuta la relaxarea muschilor incordati din cauza inclestarii.

  • corectarea muscaturii prin obturatiim, coroane sau tratamente ortodontice;

  • terapia comportamentala - daca bruxismul este mai degraba un obicei bine inradacinat in comportamentul pacientului, tratamentul va fi reprezentat de o terapie specializata;

    Bruxism


    Bruxism




  • medicamente - multi medici pot prescrie medicamente cu rol de relaxante musculare;

  • leacurile babesti recomanda obosirea maxilarului inainte de somn prin rontairea de morcovi, ori cate un pahar de lapte sau ceai cald inainte de culcare.





Pentru ca simptomele sa nu se manifeste in timpul somnului, medicii pot prescrie gutiere nocturne. Bruxomanii pot scapa de durerile musculare prin terapie fizica.

Bruxismul poate cauza foarte multe probleme, deoarece pacientii chiar isi pot pierde parti ale dintilor, iar in timp dantura poate capata o sensibilitate intensa si oamenii se pot alege cu dureri de cap si mandibula.

De regula, persoanele care sunt mai predispuse la aceasta boala sunt cele care:



-sufera si de alte tulburari in timpul somnului;

-sunt foarte stresate;

-consuma regulat alcool si tutun;

-consuma mai mult de 6 cesti de cafea pe zi;

-consuma medicamente anti-depresie sau anti-anxietate.