Alimentatia copiilor si efectele aditivilor alimentari asupra dezvoltarii lor

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3752

Voteaza & Distribuie

Descriere

copiii-si-alimentatiaIncurajati de comportamentul alimentar al adultilor, copiii consuma foarte putine lactate, legume, fructe si carne slaba. In alimentatia a 9 din 10 copii calciul este sub aportul standard recomandat, mesele acestora fiind compuse mai degraba din produse nesanatoase.

Gustul pentru dulciuri se dobandeste inca din perioada intrauterina. Aproape 93% din copiii din Romania au fost identificati cu deficiente de calciu si vitamina D, cauza principala a acestor carente fiind alimentatia defectuoasa.

Dulciurile contin o mare cantitate de aditivi. O echipa de cercetatori a analizat efectul colorantilor artificiali in produsele alimentare asupra comportamentului copiilor. Printre simptomele sesizate de acestia se numara depresia si accesele de furie.

S-a studiat efectul a 7 aditivi alimentari concluzia fiind ca inteligenta copiiilor este cu atat mai afectata cu cat creste cantitatea de E-uri pe care acestia il consuma. Acesta a concluzionat ca cei 7 aditivi, printre care "sunset yellow" (E110), folosit in special in sucuri si dulciuri, precum si tartrazina (E102), provoaca accese de furie in randul copiilor.

In prezent inca se studiaza efectul celui de-al saptelea aditiv, benzoatul de sodiu, folosit in bauturile carbogazoase, precum Cola dietetica ar cauza, in timp, depresie.

Desi decizia nu are caracter obligatoriu, reprezentand doar o recomandare, se asteapta ca producatorii sa inlocuiasca E-urile, pe cat posibil, cu o alternativa naturala. In urma acestui studiu, unii producatori de dulciuri au cazut de comun acord sa inlature colorantii suspecti din produsele lor.

Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) sustine insa ca dovada efectului aditivilor asupra copiilor nu este suficient de relevanta, hotarand ca rezultatele studiului nu reprezinta un motiv prea intemeiat pentru a schimba compozitia produselor alimentare.


E-urile cel mai des intalnite in dulciuri

Cele mai periculoase produse, pe care copiii le consuma cu placere, sunt dulciurile sau produsele semipreparate, a caror compozitie are consecintele fizice, deorece contin:

E 102 (tartrazina) - este un colorant galben si se gaseste in inghetata, mustar, sucuri, dulciuri. Diverse studii sustin ca ar avea efect cancerigen.

E 128 - (colorant rosu) - poate produce mutatii genetice, se gaseste in carnea de hamburgeri.

E 621 (glutamat monosodic) - efect cancerigen si se gaseste in supe concentrare, condimente, mezeluri.

E 951 (aspartam) si E 954 (zaharina) - se folosesc ca indulcitori. Sute de studii sustin ca acesti doi compusi au efecte nefaste asupra sanatatii. Unul dintre cele mai cumparate produse cu aspartam sau zaharina este guma de mestecat.