5 reguli de aur, în vederea unei nutriții optime! Vreţi să vă hrăniţi cât mai sănătos cu putinţă, fără să ameţiţi de cap de-atâtea sfaturi şi indicaţii? Este foarte uşor, dacă ţineţi seama de recomandările de mai jos:
Mâncaţi cât puteţi de des legume şi fructe, cât mai diferite și cât mai de sezon. Şi chiar dacă nimeriţi peste vreo roşie sau un ardei cu urme uşoare de pesticide, nu renunţaţi, pentru că sunt mai puţin dăunătoare, decât renunţarea la legume, în general!
Optaţi mai ales pentru legumele și fructe indigene proaspete, de sezon. Sunt mai consistente, se recoltează de regulă atunci când sunt bine coapte, iar drumul până la tarabe este mai scurt. Cu cât mai repede se consumă legumele după ce sunt culese, cu atât mai bine sunt păstrați nutrienții, cu atât mai multă vitalitate conțin. În maxim 7 zile trebuie consumate, ideal fiind până în 3 zile.
Să vă fie drag să vă plimbați prin piață! Legumele autohtone cu aspect frumos, proaspete, puternic colorate şi nevătămate, au şi un gust pe măsură. Să facem piața, de acolo să ne luăm fructe și legume, mai ales în acestă perioadă de toamnă.
Nu lăsaţi legumele proaspete prea multă vreme la frigider. Înainte de a le prepara spălaţi-le bine cu apă şi mărunţiţi-le abia înainte de a le fierbe. Şi nu le ţineţi prea mult în apă clocotită! Licopenul din roșii este bine asimilat după ce roșia a fiert, la fel și sfecla roșie și morcovul sunt ideale atât crude cât și fierte.
În sezonul rece nu vă temeţi de legumele congelate. Îngheţarea rapidă păstrează bine pecetluite majoritatea substanţelor componente, până în momentul încălzirii în oala pusă pe foc. Însă, odată decongelate nu vor mai fi puse la congelat, rămânând a fi consumate odată cu acest proces termic.
Dacă omul capătă conștiința a ce înseamnă hrană vie, crudă, integrală, bilogică, alegerile sale nutriționale vor fi făcute în favoarea sănătății și bunei stări. Iar culoarea și mirosul aceteia să ne încânte simțurile!