(P): Unde mai gasesti rosii cu gust in Romania?

(P): Unde mai gasesti rosii cu gust in Romania?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1276

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pana de curand, ne laudam ca, spre deosebire de restul Europei, daca ne alegem roșiile de la țarani și le cumparam din piața și nu din supermarketuri, mai gasim roșii cu gust. Bineințeles, daca le cumparam in sezon și nu in ianuarie.

Dar a devenit din ce in ce mai greu sa le gasim chiar și in piețe. Cand le vezi, par autentice: culoarea este buna, nu sunt palide ca acelea din supermarket, nu sunt tari, ca de plastic... parca ai crede eticheta care zice sus si tare "rosii romanesti." Ajungi cu ele acasa, faci o salata și surpriza, au același gust de nimic, de apa, sau de plastic cum mai zic unii. Atunci ma intreb... daca nici in "țaranii" noștrii din piețe nu mai poți avea incredere, atunci in cine?

Raspunsul e simplu și l-am aflat pe propria piele: doar in tine mai poți sa ai incredere! Decat sa cumperi rosii de la alții și sa ai surprize, mai bine ți le cultivi singur, chiar daca nu ai gradina. Și nu orice fel de roșii, ci din acelea adevarate, ca pe vremuri, mari cat 2 pumni zdraveni, cu aroma proaspata, care umplea toata casa, cand facea mama bulion la borcan și cu gustul atat de bun, incat mancai o salata de roșii cu telemea și nu-ți mai trebuia nimic! Exact de acelea vorbesc!

Ei bine, semințele de roșii uriașe, cu gustul din copilarie, se pot comanda online din Romania de la Direct Office și se pot cultiva chiar și pe balcon. Eu așa am facut. Le-am pus in niște ghivece mari, langa geam, ca sa aiba lumina și caldura. Peste 2 luni au aparut rasadurile, pe care am avut grija sa le leg pe araci. Dupa 8 saptamani mi-am facut prima salata de roșii din producția proprie. A fost amuzant cand au inceput sa vina și vecinii mei sa ceara roșii. "Cu cat dai chilu’ de roșii uriașe?" m-a intrebat unul. Eu i-am zis sa-si cumpere și el semințe, ca balconul meu e prea mic sa produca și pentru alții. In afara de salata, am inceput sa pun roșii in orice mancare, atat de gustoase sunt. Și arata chiar ca roșiile adevarate, cu forma aceea, ușor neregulata, nu așa perfect rotunde, de parca ar fi turnate din plastic, ca cele din comerț. Sunt foarte carnoase și nu au atat de multe semințe, iar coaja nu e atat de groasa ca la roșiile cherry. Am incercat sa le cultiv si pe acelea, dar din aceste doua motive nu am fost mulțumit, ca de roșiile acestea adevarate.

Acum ma apuc sa-mi reamenajez balconul, ca sa-l fac cat mai incapator. Am de gand sa-mi dublez producția de roșii și, poate, plantez și niste capșuni cațaratori. Caci, dupa cum se vede, nevoia nu numai ca te face bucatar, ci și agricultor.