Fructe si legume sanatoase la inceput de vara

Fructe si legume sanatoase la inceput de vara

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5106

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vara este sezonul abundentei, acea perioada a anului cand se coc o sumedenie de fucte si legume sanatoase si pline de vitamine. De la capsunile zemoase si caisele aromate, pana la morcovii sau cartofii noi si dulci, vara este anotimpul ideal pentru o dieta bazata pe consumul aproape exclusiv de fructe si legume proaspete!

fructe-legume

1. Capsunile

Nutrientii cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii din capsuni pot preveni bolile cardiovasculare dar si anumite tipuri de cancere. Capsumile cresc inumitatea organismului, imbunatatesc vederea, indeparteaza ridurile si scad nivelul colesterolului.

2. Ciresele

Ciresele contin antociani, niste compusi care amelioreaza in mod natural durerea si au efect antiinflamator, putand reduce riscul imbolnavirii cu mai multe tipuri de cancere. Ciresele sunt una dintre cele mai bune surse naturale de melatonina, hormonul responsabil de un somn lung si odihnitor.

3. Caisele

Fructele portocalii, parfumate si pline de aroma sunt bogate in antioxidanti care ajuta inima si protejeaza pielea impotriva razelor UV. Avand putine calorii, caisele sunt ideale in curele de slabire.

capsuni

4. Agrisele

Agrisele contin vitamina C, fibre, minerale si potasiu care sunt bune pentru intregul organism. Desi sunt destul de acre, nutritionistii ne recomanda sa le consumam fara adaos de zahar, pentru a ne bucura de beneficiile acestor fructe fara calorii suplimentare.

5. Zmeura

Compusii din zmeura au abilitatea de a preveni dezvoltarea excesiva a bacteriilor si a unor tipuri de ciuperci care pot afecta organismul. Pe cat de putine calorii are, pe atat este zmerura de bogata in antioxidanti care combat imbatranirea si reduc riscul unor afectiuni asociate varstei a treia.



Legume sanatoase la inceput de vara{title}

6. Morcovii

Desi sunt disponibili pe piata pe intreaga durata a anului, morcovii au cel mai bun gust la inceputul verii. Dulci, parfumati si plini de seva, morcovii timpurii sunt bogati in Beta caroten, un antioxidant puternic care protejeaza pielea si revitalizeaza sangele.

7. Cartofii noi

Cartofii noi si dulci sunt una dintre cele mai populare legume de la inceputul verii. Plini de carbohidrati, proteine, calciu, fibre si vitamina C, cartofii reduc inflamatiile, cresc activitatea cerebrala si previn boliile cardiovasculare.

legume

8. Ceapa

Fitocompusii activi din ceapa imbunatatesc imunitatea organismului, regleaza nivelul de zahar din sange si sunt responsabili cu producerea colesterolului HDL, "colsterolul bun" care mentine inima sanatoasa.

9. Usturoiul

Pentru a beneficia de toti nutrientii sai, usturoiul trebuie consumat crud. Cel mai important efect al sau este cel de antibiotic natural, care poate ajuta organismul in lupta cu infectiile. Daca vrei sa urmezi o cura de detoxifiere, usturoiul iti va fi un aliat bun datorita continutului de magneziu, calciu, vitamina B, fosfor si potasiu.

10. Castravetii

Castravetii sunt una dintre cele mai cultivate legume din lume. Ei contin 95% apa, ajutand la hidratarea organismului si la eliminarea toxinelor. Castravetii au multa vitamina C care ajuta la regenerarea pielii si la vindecarea unor probleme digestive.

ceapa

11. Ardeii

Fie ca-ti place sa-i consumi dulci sau iuti, ardeii contin fitonutrienti cu efect antioxidant. Ardeiisunt plini de vitamina A care imbunatateste vederea, dar si de vitamina C, B6, luteina si Beta caroten care reduc riscul de cancer. Ardeii iuti stimuleaza metabolismul si sunt un bun aliat in curele de slabire.

12. Mazarea

Mazarea este un superaliment, care contine foarte putina grasime, dar are proteine, fibre si micronutrienti din plin. Din acest motiv, mazarea poate fi consumata de cei care vor sa slabeasca, au diverse tipuri de cancere, Alzheimer, arterita, osteoporoza sau bronsita.