5 idei practice și frumoase pentru amenajarea grădinii

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAmenajari gradini, dale, pavele
Ultima actualizareVineri 26 noiembrie 2021
Vizualizari405

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cu toții ne dorim să avem o grădină superbă, care să „fure” ochii vecinilor și trecătorilor și în care să ne simțim ca într-un colț de Rai. Cum fiecare are propria viziune despre Rai, este firesc să existe mai multe stiluri diferite de amenajare a unei grădini. Acesta ține de preferințele personale dar și de particularitățile spațiului respectiv, așa că nu dorim să te influențăm în acest sens. În schimb, putem să îți oferim câteva sugestii general valabile, de care trebuie să ții cont dacă vrei ca amenajarea grădinii să îți iasă exact așa cum ți-ai dorit.

Evaluează calitatea solului

Înainte de a începe să amenajezi grădina, trebuie să știi pe ce fel de teren lucrezi, mai exact, să cunoști tipul de sol. Nu e nevoie de cine știe ce studii pedologice, pentru că poți stabili chiar tu acest amănunt. E de ajuns să iei un bulgăre de pământ și să-l frămânți puțin în mână apoi poți trage concluziile. Astfel, dacă bulgărele se modelează ușor ca un fel de plastilină, e vorba de sol argilos. De asemenea, dacă s-a modelat ușor dar se crapă la fel de ușor, solul este unul lutos, iar dacă bulgărele se fărâmițează, e clar că ai de-a face cu un sol nisipos. În funcție de aceste caracteristici, poți alege plantele care se vor adapta cel mai bine tipului de sol din grădină.

Alege unul sau mai multe repere centrale


În orice grădină trebuie să existe cel puțin un element central, în jurul căruia să fie făcută amenajarea. Dacă ai o grădina mai mare poți să apelezi la mai multe astfel de repere care să iasă în evidență. Pot fi elemente decorative impresionante, construcții–precum foișoarele sau terasele–, pomi sau plante cu un aspect deosebit.

Împarte grădina în mai multe zone


O grădină este bine să fie multifuncțională, adică să poată fi folosită și ca spațiu pentru servit masa sau de relaxare, ca loc de joacă pentru copii etc. Evident, multifuncționalitatea depinde în bună măsură de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dacă acesta este suficient, este recomandat să existe o delimitare a zonelor amenajate. Trebuie să te decizi asupra acestui aspect încă din faza de proiect și să stabilești cu exactitate perimetrul pentru fiecare zonă pe care vrei s-o amenajezi.

Amenajează căile de acces

Dacă ai urmat sfatul din paragraful de mai sus, trebuie să ai în vedere și amenajarea unor culoare de acces către toate zonele grădinii. Cea mai importantă este aleea principală, care pornește din dreptul intrării, și din care vor porni alei secundare către celelalte zone din grădină. Pentru pavarea aleii principale dar și a celorlalte căi de acces există o gamă extinsă de pavelele și dale, dar poți opta și pentru alte materiale. Piatra naturală, pietrișul, lemnul sunt doar câteva dintre cele mai folosite materiale pentru pavajul aleilor.

Amenajează în diferite scopuri

În afară de spațiul destinat plantelor, o grădină mai poate găzdui o serie de alte amenajări. Astfel, poți construi aici un grătar la o distanță sigură față de locuință, copaci și alte obiecte care se pot aprinde ușor. De asemenea, grădina este și un loc propice pentru o bucătărie de vară, alături de un spațiu special pentru servirea mesei în zilele frumoase. Pentru relaxare, poți amenaja o terasă sau un foișor, iar pentru copii trebuie să găsești un loc pentru un spațiu de joacă. De asemenea, în timpul verii, poți amplasa aici o piscină gonflabilă, alături de un spațiu pentru plajă, dotat cu șezlonguri și umbrele.

Ținând cont de aceste recomandări, vei putea să te bucuri de grădina perfectă la care visezi de mult.

Sursa foto: unsplash.com/photos/fajd6dw7EAA