4 sfaturi pentru prevenirea și gestionarea fibromului uterin

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriObstetrica - ginecologie
Ultima actualizareMiercuri 12 iulie 2023
Vizualizari258

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fibromul uterin este o tumoare benignă ce se dezvoltă la nivelul uterului și care poate apărea la orice vârstă. Cauzele sale exacte nu sunt pe deplin înțelese și uneori nu provoacă niciun simptom. Alteori, se manifestă prin simptome destul de neplăcute, ce includ crampele menstruale, sângerările menstruale abundente, durerile abdominale sau de spate, anemia, constipația sau dificultățile la urinare. În unele cazuri, poate crește chiar riscul de avort spontan sau infertilitate. [2] Ți-am pregătit câteva sfaturi utile privind prevenirea și gestionarea fibromului uterin.

1. Mergi regulat la ginecolog

Din cauza lipsei simptomelor, multe fibroame uterine sunt descoperite întâmplător, în urma unui control de rutină. Nu sări deci peste vizitele la ginecolog. Acestea au rol important nu doar în depistarea la timp a unui fibrom uterin, ci și în monitorizarea ulterioară a evoluției acestuia și a sănătății tale. În acest fel, medicul poate afla când fibromul își modifică dimensiunile, apar simptome ori acestea se înrăutățesc, ceea ce îi va permite să stabilească dacă și când este necesar să se intervină pentru tratarea lor. [3]

2. Adoptă un stil de viață sănătos

Ca și controalele ginecologice periodice, adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui la reducerea riscului de dezvoltare a fibromului uterin, dar și la gestionarea simptomelor acestora. De exemplu, s-a constatat că o dietă bogată în carne roșie și săracă în legume verzi, fructe și lactate și consumul de alcool pot crește riscul de apariție a unei astfel de tumori. [3] În același timp, o dietă sănătoasă, echilibrată, te poate ajuta să ai o greutate sănătoasă (obezitatea este un alt factor de risc pentru fibromul uterin) și poate chiar contribui la ameliorarea unora dintre simptomele sale. De exemplu, consumul de fibre ajută la reglarea tranzitului intestinal și la combaterea constipației. [1]

3. Ia în calcul toate opțiunile de tratament și ține cont de recomandările medicului

Tratamentul fibroamelor uterine se stabilește în funcție de numărul și de localizarea acestora, de simptomele pe care le provoacă, dar și de preferințele tale. De exemplu, tratamentul medicamentos nu poate face fibroamele să dispară, dar poate ajuta la ameliorarea unor simptome precum sângerările menstruale abundente sau senzația de presiune pelvină. Lista opțiunilor de tratament mai include și diverse intervenții, de la histerectomie, ce presupune îndepărtarea completă a uterului, până la proceduri minim-invazive precum ablatia endometriala ori embolizarea fibromului uterin, o metodă modernă de tratament ce nu afectează integritatea uterului. [3] Medicul tău îți poate oferi mai multe informații despre tipurile de proceduri potrivite pentru tine, fie că este vorba de histerectomie sau de embolizare, prețul acestora, avantajele și riscurilor lor și alte detalii care te pot ajuta să iei decizia potrivită.

4. Învață cum să-ți ții sub control simptomele

Pe lângă urmarea tratamentului recomandat de medic, sunt și anumite lucruri pe care le poți face și tu acasă pentru a ține sub control simptomele. De exemplu, o sticlă cu apă caldă sau o compresă caldă aplicată pe abdomen ori o baie caldă pot ajuta la ameliorarea durerii. Exercițiile fizice regulate, yoga sau alte tehnici de relaxare pot fi și ele de ajutor. Important este să le identifici pe cele care funcționează pentru tine și să le pui în practică. [1]

Fibromul uterin este o tumoare necanceroasă, des întâlnită în rândul femeilor, și care uneori poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Deși nu se poate vorbi neapărat despre prevenirea sa, o alimentație echilibrată și menținerea unei greutăți corporale sănătoase pot contribui la reducerea riscului de apariție a fibromului. [3] Odată diagnosticat, există multiple opțiuni de tratament, de la medicamente la intervenții chirurgicale, în funcție de severitatea simptomelor. Este esențial să se mențină o comunicare constantă cu medicul pentru a alege cel mai potrivit tratament.

Bibliografie:

  1. „Living with Uterine Fibroids”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2022, medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000715.htm. Accessed 28 June 2023.
  2. „Uterine Fibroids”, American College of Obstetricians and Gynecologists, 2022, acog.org/womens-health/faqs/uterine-fibroids. Accessed 28 June 2023.
  3. „Uterine Fibroids”, Mayo Clinic, 2022, mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288. Accessed 28 June 2023.