Renovarea unui apartament poate fi o investiție costisitoare, motiv pentru multe persoane decid să se ocupe de această operațiune pe cont propriu, în ideea de a cheltui mai puțin. Pentru a-ți renova singur apartamentul, trebuie totuși să ai o idee clară despre modificările pe care urmează să le faci. În continuare, îți oferim câteva sfaturi pentru a te ajuta să te organizezi mai bine.
1. Evaluarea și „planul de atac”
Înainte de a te apuca de treabă, este necesar să faci o evaluare a stării locuinței, ceea ce presupune o examinare amănunțită a fiecărei camere. În această etapă, trebuie să verifici starea tencuielii, a parchetului, instalația electrică și cea sanitară, tâmplăria și toate celelalte elemente. Fă o listă cu tot ceea ce găsești în neregulă, iar pe baza rezultatelor evaluării, întocmește-ți un plan de acțiune.
În funcție de preferințele tale și de lucrările ce nu pot fi amânate, trebuie să faci și o listă cu materialele necesare, precum și o estimare a bugetului pentru efectuarea lucrărilor. Odată procurate materialele, poți trece la punerea în aplicare a planului de acțiune.
2. Debarasarea de lucrurile inutile
Renovarea unui apartament este ocazia ideală de a scăpa de lucrurile de care nu mai ai nevoie și care îți ocupă spațiu inutil. Fă un inventar prin dulapuri și sertare și sortează lucrurile de care vrei să te debarasezi. Acestea pot merge direct la gunoi, la centrele de colectare a deșeurilor sau, în cazul hainelor ori a altor obiecte care mai pot fi folosite, le poți oferi unor persoane care au nevoie de ele. Apoi, mobila trebuie scoasă din camere pentru a nu te încurca în activitățile ulterioare și apoi acoperită, pentru a o proteja.
3. Recondiționarea pardoselilor și a pereților
Aceste lucrări sunt necesare dacă pereții sunt crăpați, afectați de igrasie sau dacă parchetul din camere este deteriorat. Recomandat este să începi cu recondiționarea pereților și apoi să treci la pardoseli, pentru că acestea se pot murdări când aplici tencuiala sau când zugrăvești. În cazul în care te gândești la o recondiționare de la zero a pardoselilor, va trebui să torni din nou șapele pentru podele, șapele de egalizare șișapele autonivelante înainte de a aplica materialul dorit.
4. Montarea tâmplăriei și a instalațiilor
După ce ai efectuat lucrările de recondiționare a pereților și pardoselilor, e timpul să iei o pauză, pentru a lăsa apartamentul să se usuce. Asta ar putea dura între două și șase săptămâni, în funcție de sezon și de vremea de afară. Chiar dacă pare că asta te ține pe loc, nu grăbi lucrurile, pentru că e absolut necesar ca locuința să fie bine uscată când treci la etapa următoare.
Este vorba de montarea ușilor, ferestrelor, prizelor, întrerupătoarelor, robinetelor și celorlalte elemente ale instalației sanitare. După ce te-ai asigurat că toate sunt bine montate și funcționează, e momentul să treci la etapa următoare.
5. Execuția finisajelor
Este etapa în care poți trece la montarea parchetului în camere, dar și la aplicarea plăcilor de gresie și faianță din baie și bucătărie. De asemenea, tot acum se vopsesc anumite elemente, dacă este cazul, având mare grijă ca suprafețele să fie curate înainte de a aplica stratul de vopsea. Urmează apoi să rearanjezi mobila în camere, să întinzi covoarele și să repui în funcțiune aparatele electrice.
Ultimele retușuri
Când toate sunt la locul lor, urmează etapa finală, cea mai puțin solicitantă. Renovarea nu este completă dacă nu se face și o curățenie generală pe final, astfel că îți mai rămâne decât de șters praful, de îndepărtat eventualele pete de var sau de vopsea și de aspirat temeinic în fiecare cameră. Odată finalizată și această ultima operațiune, poți considera treaba terminată și să-ți acorzi o perioadă binemeritată de odihnă după atâta muncă.