Perimarea executării silite în contextul unei popriri în 2022 - avocat Roxana Pop explică

Detalii

CategoriiJustitie
Taguriavocat, cabinet avocatura, Cluj Napoca
Ultima actualizareLuni 14 martie 2022
Vizualizari990

Voteaza & Distribuie

Descriere

Perimarea executării silite reprezintă o sancțiune prevăzută pentru un creditor ce apare ca fiind nediligent în dosarul executării silite. Din acest articol veți afla care sunt diferențele între reglementările aplicate în contextul executării silite conform vechiului Cod de procedură civilă și cel actual. Având în vedere numărul mare de dosare de executare silită încă existente și nerezolvate, contestațiile la executare au pus ceva piedici executorilor judecătorești.

Conform avocatului din Cluj Roxana Pop, cu pagina de prezentare roxanapop-law.ro, instituția perimării executării silite a suferit numeroase modificări, iar în prezent, este foarte avantajoasă pentru creditor.

Diferențe între vechiul și noul Cod de procedură civilă

Conform dispozițiilor legale din vechea reglementare în art. 398 alin. 1, executarea silită este perimată de drept și orice parte interesată poate solicita desființarea acesteia dacă creditorul a lăsat să treacă un termen de 6 luni de la data îndeplinirii oricărui astfel de act, fără să mai existe alte acte de urmărire. În art. 697 alin. 1 din noul Cod sancțiunea perimării va interveni doar în cazul în care creditorul nu îndeplinește un act sau demers ce a fost solicitat de executorul judecătoresc. Astfel că, în noul Cod este stabilit în mod expres faptul că în cazul în care creditorul a lăsat să treacă cele 6 luni fără a face niciun demers de executare silită, cerută în scris de către executorul judecătoresc, executarea este perimată de drept. Iar vechiul Cod spune că dacă executorul nu a emis acte de executare silită în perioada de 6 luni, consecința de drept este anularea acestor acte.

Avocat din Cluj Roxana Pop menționează că soluționarea incidentului procedural al perimării executării silite ține doar de instanța de judecată, nu este o măsură lăsată la dispoziția creditorului.

Cine poate cere suspendarea executării și când începe perimarea

Veți dori să aflați care sunt persoanele cărora legea le permite să ceară suspendarea executării silite. Potrivit art. 712 C.p.c. cei ce sunt vătămați prin executare sau cei interesați pot formula o contestație la executare propriu-zisă. Cu aceasta contestație se poate ataca doar perimarea executării silite.

În cazul executării silite prin poprire sunt anumite neclarități privind unele efecte ce trebuie îndeplinite după. Conform art. 390 din vechiul Cod, dacă s-a emis adresa de înființare poprire, nu mai poate fi cazul de perimarea executării silite. Apoi luăm în considerare și faptul că adresa de înființare poprire trebuie să aibă un efect minimal, adică să existe cel puțin o parte terță poprită ce a confirmat că a dat curs popririi. Totodată, instanțele consideră că este foarte importantă finalitatea ce o are o adresa de înființare poprire. Deci nu este îndeajuns ca unui debitor să îi fie emisă sau trimisă o adresă de înființare poprire pentru conturile bancare și ca banca să îi răspundă, ci este necesar ca măsura de poprire să aibă și efect, adică să fie recuperate sume de bani.

În acest sens, spre exemplu dacă avem un dosar execuțional anterior intrării în vigoare a noilor dispoziții privind instituția perimării, respectiv dacă ne situăm în contextul perimării prevăzute de art. 398 Vechiul Cod Civil și avem înființată și o măsură a popririi în acest dosar, se va putea solicita perimarea executării silite în ipoteza în care poprirea nu a fost efectivă asupra conturilor debitorului.

Astfel, chiar dacă avem înființată măsura popririi asupra conturilor, însă aceasta nu reține sume de bani lunar, se poate admite contestația la executare privind perimarea executării silite întrucât practica judiciară a arătat faptul că poprirea trebuie să fie efectivă, în caz contrar intervine perimarea.

Avocat Roxana Pop, cu pagina oficială roxanapop-law.ro vă stă la dispoziție cu alte lămuriri privind acest subiect și cum puteți depune contestații la executare privind perimarea executării silite din dosare execuționale aflate pe rolul executorilor judecătorești.

Contact:

av.pop.roxana@gmail.com