De ce apare tusea seacă și cum o previi

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMarti 26 octombrie 2021
Vizualizari492

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tusea este un reflex natural al corpului în urma căruia sunt expectorați iritanți precum praf, microbi, mucus etc. Fiindcă tusea reprezintă una dintre multiplele metode de apărare ale corpului, alături de clipit și strănut, apariția ocazională a acesteia nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare.

Cu toate acestea, tusea seacă persistentă sau acompaniată și de alte simptome ar putea indica prezența unei cauze mai severe. De aceea, este recomandat un consult specializat, astfel încât medicul să evidențieze cauza exactă și tratamentul corespunzător. Tusea seacă mai este numită și tuse neproductivă, pentru că nu sunt expectorate mucozități vâscoase sau purulente.

4 cauze care pot duce la apariția tusei seci

De la alergii la factori iritanți aflați în mediu și chiar alte afecțiuni, cauzele unei tuse seci pot fi numeroase și variate. Cu toate acestea, cele mai frecvente motive de apariție a acestei tuse includ:

Astmul

Astmul este o afecțiune inflamatoare a căilor aeriene care îngreunează respirația (dispnee) și face dificile sau imposibile unele activități fizice. Tusea reprezintă una dintre cele mai frecvente simptome ale astmului și chiar dacă aceasta poate fi și productivă, în majoritatea cazurilor este seacă.

Iritanți aflați în mediu

Numeroase elemente aflate în aer pot duce la iritarea căilor respiratorii. Printre acestea: fumul, poluarea, praful sau polenul. Mai mult decât atât, tusea seacă poate fi declanșată și din cauza aerului curat prea uscat. De aceea, persoanele afectate tind să apeleze la umidificatori sau alte produse pentru a menține un echilibru constant de umiditate în aer.

Boala de reflux gastroesofagian

Această afecțiune este caracterizată prin refularea acidului gastric înapoi în esofag, adică în porțiunea care unește cavitatea bucală de stomac. Din cauza acestei revărsări, acidul gastric poate irita esofagul declanșând astfel reflexul de tuse seacă.

Infecții virale

În urma infectării cu unul dintre multiplele virusuri care pot duce la apariția răcelii, simptomele de scurtă durată pot include congestie nazală, strănut, febră, cefalee și tuse. Chiar dacă aproape toate simptomele tind să dispară după o perioadă relativ scurtă, tusea reprezintă unul dintre cele care persistă mai mult timp după tratarea răcelii. De obicei, însă se manifestă prin tuse neproductivă.

Prevenirea tusei seci
Cu toate că nu este posibil să previi tusea în totalitate, există anumite metode la care poți apela pentru a reduce probabilitatea de apariție a acesteia și anume:

  • Evită fumul de țigară−Conform unui studiu publicat în 2020 [1] care a analizat peste 41.000 de copii cu vârsta între 3 și 8 ani, expunerea la fumul de țigară poate duce la apariția tusei seci dar și la creșterea riscului de dezvoltare a astmului și a anumitor infecții respiratorii.
  • Bea apă−Deoarece tusea seacă apare, de obicei, ca un răspuns la iritanții prezenți la nivelul căilor respiratorii, consumul unei cantități corespunzătoare de apă ajută la prevenirea uscării gâtului și, implicit, la îndepărtarea unui tip de iritație.
  • Folosește un umidificator−Umidificatorul este un dispozitiv care menține aerul umed în camera în care este amplasat prin eliberarea vaporilor de apă, atunci când este cazul. Deoarece tusea seacă poate apărea din cauza aerului uscat, prevenirea acestei cauze poate fi realizată prin folosirea unui astfel de dispozitiv.
  • Evită alergenii din aer−Dacă ai alergie la polen, evită să ieși în aer liber sau să deschizi ușile și ferestrele în perioadele în care nivelul acestui alergen este ridicat.

În cazul în care tusea seacă persistă o perioadă lungă de timp sau este acompaniată și de alte simptome adiționale cum ar fi febră, dispnee etc, atunci este recomandat să faci un consult medical specializat.

Referințe:
Zhuge Yang, et al. “Effects of Parental Smoking and Indoor Tobacco Smoke Exposure on Respiratory Outcomes in Children.” Scientific Reports, Nature Publishing Group UK, 9 Mar. 2020, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7062804/.

Sursa foto: pexels.com/photo/a-sick-man-covering-his-mouth-4114713/