Coachingul aduce valoare industriei IT&C

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriBucuresti, it, Romania
Ultima actualizareMarti 11 aprilie 2017
Vizualizari1049

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dezvoltarea unei culturi de coaching este una dintre temele importante pentru companiile sectorului IT&C din România, importanța acestui obiectiv fiind subliniată de cei mai mulți dintre speakerii primei ediții Coaching Forum ITC. Evenimentul a avut loc luni, 10 aprilie, la Crowne Plaza Hotel din București, în organizarea Performance Group, și a beneficiat de prezența a aproximativ 90 de participanți.

“Datorită complexității vremurilor în care trăim, industria IT&C se confruntă cu numeroase provocări care au transformat din temelie regulile după care se fac afacerile. Acest sector a contribuit la apariția unor noi modalități de a conduce, de a comunica și de a munci. Se pare însă că în mecanismul de coordonare a complexelor procese de afaceri din ziua de azi sunt esențiale relațiile interpersonale și nu doar proprietatea sau accesul la tehnologie. Tocmai în această zonă, a aptitudinilor personale și relaționale, precum și a tehnicilor de inteligență emoțională, își găsește coachingul cea mai largă aplicare.”, a subliniat Gabriela Pușkaș, inițiatorul evenimentului.

Așa cum au arătat directorii de HR din companii precum Orange, Ubisoft, Wipro Technologies și Deltatel, valoarea adusă de coaching este din ce în ce mai apreciată la nivel organizațional, de manageri și angajați deopotrivă. În majoritatea prelegerilor s-au regăsit elemente și valori cheie ale culturii de coaching, cum ar fi comunicarea autentică prin ascultare activă, deschidere, încredere, etică și responsabilitate asumată pentru acțiunile și deciziile personale, necesar a fi îmbrățișate în strategia și programele de dezvoltare a Resurselor Umane.

Au fost prezentate studii de caz și exemple de proiecte implementate la nivel de organizație, între care și unele în fază pilot, care au dus la rezultate foarte încurajatoare. Din prezentările susținute a reieșit că unul dintre cele mai importante beneficii ale coachingului pentru companie ține de creșterea ratei de retenție a angajaților. Au fost menționate, de asemenea, beneficii precum îmbunătățirea comunicării și relaționării, creșterea în termeni de eficiență a lucrului în echipă și a performanței organizației, în general. Nu în ultimul rând, a fost remarcat impactul pozitiv al coachingului în obținerea echilibrului dintre viața profesională și cea personală a oamenilor.

În context, a fost evidențiat avantajul pe care îl deține organizația ce are coachi interni, unii speakeri prezentând chiar inițiative ale departamentelor de HR privind selectarea unor lideri de echipă pentru a obține această nouă competență. În cadrul forumului, au fost voci care au mers chiar mai departe, declarându-se susținători ai ideii celebrului Bill Gates, potrivit căruia „toată lumea are nevoie de un coach”.

Dincolo de diferențele care se manifestă încă în termeni de cunoaștere a valorii aduse de coaching pentru organizație, forumul adresat industriei IT&C a reliefat că interesul pentru acest proces se află pe un trend de creștere și în România. De altfel, din datele colectate de International Coaching Federation (ICF) rezultă că și în România, în ciuda unor confuzii care încă mai persistă public între coaching și mentoring, sau chiar training, percepția pozitivă asupra acestei parteneriat menit să maximizeze potențialul clientului (coachee) sau echipei este în creștere. Potrivit statisticilor ICF România, principalii beneficiari ai procesului sunt managerii, executivii și antreprenorii, urmați de angajații companiilor. De remarcat de asemenea că în companiile cu o cultură de coaching, beneficiile acestui parteneriat sunt maximizate prin utilizarea unui mix valoric creat de coachii externi, coachii interni și de managerii care folosesc abilități de coaching.

Un punct central de atracție pentru participanții la Coaching Forum ITC a fost expunerea keynote speakerului britanic Doug Strycharczyk - CEO @ AQR International UK. El a pornit de la trăsăturile cheie ale personalității – comportamentul, emoțiile și gândirea, punctând pe cel din urmă drept domeniul țintă al procesului de coaching și s-a referit apoi la conceptul de „mental thoughness” - trăsătura care determină în mare măsură modul în care fiecare gestionează provocările, oportunitățile și presiunea cu care se confruntă. Doug Strycharczyk afirmă că această trăsătură, dezirabilă mai ales în cazul managerilor, se poate măsura prin testele psihometrice pe care le-a dezvoltat de-a lungul anilor împreună cu profesorul Peter Clough de la Manchester Metropolitan University.

Aceste teste oferă informații foarte valoroase pe fiecare dintre componentele cheie, fiind astfel extrem de utile și în evaluarea progresului înregistrat de client în urma programului de coaching.

Programul evenimentului a cuprins și cinci ateliere cu teme foarte interesante, susținute în paralel de coachi români experimentați, și s-a încheiat cu un panel de discuții axate pe provocările cu care se confruntă astăzi organizațiile din domeniul ITC. Cei mai norocoși dintre participanți au primit din partea organizatorilor și partenerilor lor o serie de premii atractive, prin tragere la sorți, constând în traininguri sau cursuri masterclass organizate de Institutul Bancar Român, Gentlab/Brain Concert, A.C.E.A. & Academy of Executive și Points of You România, precum și volume ale cărții “Developing Mental Toughness – coaching strategies to improve performance, resilience and wellbeing” semnată de Doug Strycharczyk.

Mai multe detalii privind Coaching Forum IT&C 2017 pot fi găsite pe pagina web și pe pagina de facebook a evenimentului.

Despre Coaching Forum
Eveniment marca Performance Group, Coaching Forum a debutat în 2016, primele două ediții fiind dedicate domeniilor Finanțe - Bănci și Medical & Pharma.

Co-organizatorii Coaching Forum sunt European Mentoring and Coaching Council (EMCC), International Coach Federation România (ICF), Institutul Bancar Român (IBR), Academy of Executive Coaching România, Corpstrat Academy.


Contact: Gabriela Pușkaș - 0721424322