Adesea, in drumul tau, ai vazut nenumarate case de amanet, fapt care te-a facut sa te intrebi cum s-au dezvoltat atat de repede? Ei bine, cu totii stim ca romanii nu isi mai iau credite, de frica bancilor si aleg, in schimb, sa isi amaneteze diversele bunuri, cu scopul de a face rost de bani pana la salariu sau de a acoperi o cheltuiala mai mare.
In mall-uri, la partere de bloc, in marile magazine sau, pur si simplu, la colt de strada, casele de amanet striga opulent preturi mari si comisioane cat mai mici, incat aproape ai crede ca sunt facute special ca sa te ajute pe tine atunci cand esti in impas.
De fapt, o casa de amanet online, dar pe care o gasesti si fizic, reprezinta un ajutor nesperat pe moment, mai ales daca ai nevoie stringenta de bani. Practic, faci un imprumut pentru care il garantezi cu un obiect de valoare, pentru care esti dispus sa platesti o dobanda modica. Casele de amanet calculeaza dobanda in functie de valoarea sumei pe care ti-o imprumuta si in functie de perioada pe care doresti sa lasi obiectul amanetat.
Daca initial casele de amanet acceptau doar aur, bijuterii si pietre pretioase, in ultimii ani si-au extins aria de imprumut si pentru electrocasnice, obiecte de arta si chiar masini. Desi cele mai amanetate obiecte raman aurul, telefoanele mobile si laptopurile, sa stii ca poti gasi chiar si piese de mobilier tot mai diversificate.
Pentru a amaneta un obiect ai nevoie doar de buletin si sa fii major. Mergi cu obiectul pe care vrei sa il lasi gaj la casa de amanet, acesta va fi evaluat, iar daca este scump afli, pe loc, si cam cati bani primesti. In general, casele de amanet iti ofera intre 35 si 50% din contravaloarea bunul amanetat, pentru care inchei un contract pe cateva zile sau o luna, iar dupa aceasta perioada, ai posibilitatea de prelungire, daca mai achiti o suma care sa reprezinte comisionul. Iar daca ai facut rost de bani inainte de perioada, iti micsorezi valoarea contractului si a comisionului.
Ideal ar fi sa amanetezi bunuri pe care sa le scoti in timpul inscris in contract. Citeste cu atentie toate clauzele contractului inainte sa semnezi, pentru ca s-ar putea sa gasesti cateva care sa nu fie in favoarea ta.
In general, dupa expirarea contractului, mai ai o perioada de cateva zile in care il poti prelungi si, daca nu te prezinti, dupa aceasta perioada, ai pierdut definitiv orice drept asupra obiectului amanetat.