Hipermetropia: cauze, simptome și opțiuni de corecție

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareVineri 16 februarie 2024
Vizualizari611

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hipermetropia este o afecțiune oculară comună, care afectează abilitatea ochiului de a vedea clar obiectele de aproape. Această afecțiune este provocată de o problemă de refracție a ochiului, un proces-cheie pentru vederea clară. În cazul persoanelor cu hipermetropie, refracția nu funcționează corect, ceea ce conduce la formarea unei imagini neclare. În loc ca lumina să fie focalizată direct pe retina, ea este focalizată în spatele acesteia.

Cauzele hipermetropiei


Spre deosebire de alte probleme de vedere, hipermetropia este adesea prezentă de la naștere [1]. Multe persoane se nasc cu această afecțiune și pot să nu observe nicio problemă până când nu încep să îmbătrânească. Odată cu înaintarea în vârstă, abilitatea ochiului de a se adapta la vederea de aproape se poate deteriora, făcând simptomele hipermetropiei mai evidente. Cu toate acestea, corectarea hipermetropiei este posibilă. În mod normal, ochiul are o formă sferică perfectă care permite luminii să se focalizeze direct pe retină. Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu hipermetropie, globul ocular este mai mic decât ar trebui, fapt ce duce la o focalizare a luminii în spatele retinei, nu direct pe aceasta, ca în cazul ochiului normal. Alte cauze [1]-[2]-[3]:

Forma corneei


Corneea, partea frontală transparentă a ochiului, poate să fie prea plată la persoanele cu hipermetropie. O cornee plată nu poate să refracte lumina în mod corespunzător, ceea ce duce la o focalizare incorectă a imaginii. Aceasta rezultă într-o vedere neclară la distanță și o dificultate în a focaliza obiectele de aproape.

Disfuncția cristalinului


Cristalinul ochiului are rolul de a refracta razele de lumină pe retină. Dacă cristalinul nu funcționează corect, acest proces este afectat, ducând la o refracție incorectă a luminii. Acest fenomen se întâmplă în special la persoanele în vârstă, unde cristalinul își pierde din flexibilitate cu timpul.

Simptome


Simptomele hipermetropiei pot varia de la vederea neclară a obiectelor apropiate, la dureri de cap și oboseală oculară. Vederea neclară a obiectelor apropiate reprezintă simptomul principal al hipermetropiei, fiind cel mai ușor de identificat și cel mai frecvent întâlnit [1]-[2]-[3]. Această problemă poate afecta performanța în activitățile care necesită o focalizare intensă, cum ar fi cititul sau scrisul. Nu este neobișnuit ca persoanele cu hipermetropie să aibă dificultăți în realizarea acestor activități, în special dacă sunt realizate la distanțe apropiate.

Un alt simptom al hipermetropiei este efortul ocular, manifestat prin nevoia de a clipi des sau de a strânge ochii pentru a vedea clar. Aceste semne pot indica faptul că ochii încearcă să compenseze deficiența de focalizare prin creșterea efortului. Cu timpul, acest lucru poate duce la oboseală oculară, încât persoanele afectate pot simți că ochii lor devin obosiți mai repede decât de obicei [1]-[2]-[3].

Durerea de cap poate să apară după efectuarea unei activități care solicită vederea de aproape, cum ar fi cititul, utilizarea calculatorului sau orice altă activitate care necesită o concentrare vizuală intensă. De asemenea, pot apărea și simptome de oboseală oculară [1]-[2]-[3].

Opțiunile de corecție


Opțiunile de corecție pentru hipermetropie sunt diverse, însă alegerea cea mai potrivită depinde de mai mulți factori, precum gradul de hipermetropie, vârsta pacientului sau preferințele acestuia:

  • una dintre cele mai simple și accesibile metode de corecție a hipermetropiei o reprezintă ochelarii de vedere, iar prescripția pentru ei o poți obține în urma unei consultații. De exemplu, poți efectua un un test de ochi gratuit la Lensa și poți discuta cu optometristul despre recomandările pe care ți le face pentru a îți corecta și îngriji corespunzător vederea. Ochelarii de vedere pot fi prescriși în funcție de gradul de hipermetropie și sunt ușor de folosit și de adaptat;
  • o altă opțiune comună o reprezintă lentilele de contact;
  • în unele cazuri, de regulă mai grave, medicul oftalmolog poate recomanda corecția prin intervenții chirurgicale, cum sunt procedurile LASIK și PRK.

Mergi regulat la un consult optometric și evaluează sănătatea ochilor tăi, pentru a putea corecta la timp eventualele probleme de vedere, inclusiv hipermetropia!

Bibliografie:
1. NHS Choices. Overview - Long-Sightedness. 2020, nhs.uk/conditions/long-sightedness/. Accessed 16 Feb. 2024;
2. “What Is Farsightedness?” WebMD, WebMD, 12 Sept. 2016, webmd.com/eye-health/farsightedness. Accessed 16 Feb. 2024.

3. “Difference between Hypermetropia and Presbyopia.” Healthline, 19 Nov. 2023, healthline.com/health/eye-health/difference-between-hypermetropia-and-presbyopia#. Accessed 16 Feb. 2024.