Salt la continut


Fotografie

Dulciuri pentru sarbatorile de iarna


  • Te rog sa te conectezi pentru a raspunde
63 replici la acest subiect

#31 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 01 December 2012 - 02:25 PM

Prajitura albina (cu miere si gem)


Ingrediente pentru foi:

400 gr faina
1 ou
150 gr zahar
30 gr unt (nesarat)
2 linguri miere de albine (incalzita)
2 1/2 linguri lapte
1 ingurita bicarbonat

Crema:

170 gr unt (nesarat)
1 plic vanilie
200 gr zahar
250 ml lapte
2 linguri gris
1 borcanel gem de caise

Glazura:

3 linguri apa
3 linguri zahar
2 linguri cacao
25 g unt (nesarat)
1/2 ciocolata menaj

Mod de preparare

Blatul:

se freaca oul cu zaharul si untul, dupa care se adauga mierea (daca se pune mai multa miere decit, aluatul iese foarte tare, nu se mai poate intinde), laptele si bicarbonatul. Se amesteca pe aburi pina se ingroasa. Se ia de pe aburi si imediat se adauga faina treptat. Se imparte in 4 parti, se intinde cu multa faina. Se coc la foc iute pe dosul tavii (reci) unse cu grasime si presarata cu faina.

Crema:

se freaca untul cu vanilia si zaharul pina se face spuma. Separat se fierbe laptele cu grisul si se lasa sa se raceasca. Cind s-a racit se amesteca cu untul. Glazura: Se fierbe totul pe foc mic pina se ingroasa compozitia. Prima foaie se unge cu ½ din crema. Al doilea blat cu gem. Al treilea cu restul de crema. Al patrulea blat se unge cu glazura.

Mod de servire

Prajitura albina cu foi de miere si gem se lasa sa se inmoaie blaturile dupa care se poate taia romburi sau patrate, este foarte buna pentru Craciun.
  • 0

Ultima colectie! Noile implanturi Allergan BRST

#32 samsara

samsara

    Daca

  • Moderator
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 8261 mesaje

Scris 01 December 2012 - 03:57 PM

Uite si Albinita mea

http://artasisavoare...jitura-bunicii/

Fisiere atasate


  • 2

#33 samsara

samsara

    Daca

  • Moderator
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 8261 mesaje

Scris 01 December 2012 - 08:01 PM

Cornulete cu nuga

Ingrediente:


100 g unt
200 g nuga
2 oua

continuare

Fisiere atasate


  • 2

#34 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 03 December 2012 - 08:15 AM

Uite si Albinita mea ...


Noroc ca nu stai mai aproape, e tare atragatoare prajitura asta si inca n-am citit din ce-i facut dar ultima foaie pare fin si delicat, spumos din branza frecat cu ceva bun de tot.
E gris cu ceva bun, dar cum se fierbe gris??? ca odata nu mi-a iesit si de atunci am abandonat sa-l mai folosesc si ce fel de gris sa fie, mai fin sau mai mare macinat si cat timp sa-l fierb? merge si in cratita de metal greu, nou?
ca n-am emailat.

Aceast mesaj a fost editat de The Unknown: 03 December 2012 - 08:18 AM

  • 0

#35 samsara

samsara

    Daca

  • Moderator
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 8261 mesaje

Scris 03 December 2012 - 01:22 PM

Noroc ca nu stai mai aproape, e tare atragatoare prajitura asta si inca n-am citit din ce-i facut dar ultima foaie pare fin si delicat, spumos din branza frecat cu ceva bun de tot.
E gris cu ceva bun, dar cum se fierbe gris??? ca odata nu mi-a iesit si de atunci am abandonat sa-l mai folosesc si ce fel de gris sa fie, mai fin sau mai mare macinat si cat timp sa-l fierb? merge si in cratita de metal greu, nou?
ca n-am emailat.

E fff buna eu una as manca non stop din ea.
Deasupra am pus gem de caise, imi place sa se onmoaie bine foile si de aia nu o pudrez doar cu zahar, cum ar fi originalul.
Crema este din lapte care se fierbe impreuna cu gris si doar f putin zahar. Eu fac toata treaba asta la bain-marie si invart acolo cu un tel. Asa evit sa se prinda si sa se arda compozitia. Dupa ce s-a ingrosat grisul, il dau deoparte, il las la racit 3/4 si apoi adaug untul si mixez bine. Pui si arome si gata.
  • 2

#36 Catalinade

Catalinade

    Boboc

  • Members
  • Strica
  • 16 mesaje

Scris 03 December 2012 - 02:46 PM

Cornulete cu nuga
continuare


Am intrat pe blogul tău. Eşti expertă !!!!! :hi:
O să-mi aleg ceva de acolo să fac īn seara asta, căci am rămas īn pană de idei.
Ai putea pune pe forum si reţetele de mousse de ciocolată, cu trimitere către blog.
  • 0

#37 samsara

samsara

    Daca

  • Moderator
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 8261 mesaje

Scris 04 December 2012 - 08:07 AM

Multumesc, esti prea generoasa in laude :P/> Ma mai chinuie si pe mine talentul, asa din cand in cand.


Cred ca retete de mousse am mai pus in topicul Dulciuri.

http://www.roportal....i/page__st__870
  • 0

#38 samsara

samsara

    Daca

  • Moderator
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 8261 mesaje

Scris 07 December 2012 - 09:30 PM

“Cartofi” cu fructe confiate


Ingrediente:


Blat red velvet
Blat cu cacao
Crema de lapte cu faina

continuare

Fisiere atasate


  • 0

#39 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 09 December 2012 - 01:07 AM

Aluatul potrivit pentru fiecare prajitura de Craciun



De Craciun pregatim in casa prajituri, biscuiti, fursecuri, turta dulce. Toate colorate si frumoase, cadouri comestibile, decoratiuni pentru brad ce pot fi mancate. Dar care aluat este cel mai potrivit pentru fiecare tip de prajitura? Ti-am pregatit retetele de baza pentru cele mai iubite prajituri de Craciun.

1. Turta dulce

Turta dulce este o prajitura traditionala care se face in special de Craciun, conform traditiei cu 40 de zile inainte, cam pe cand incepe postul.

Pentru 40 de bucati se incalzesc 350g miere cu 100g zahar si 100g unt, la foc mediu, amestecand continuu, pana cand se topeste zaharul. Se transfera totul intr-un castron si se lasa sa se raceasca putin. Se adauga 1 ou, coaja rasa de la o lamiae sau portocala, 1 lingura de cacao sic ate ½ lingurita de scortisoara, cuisoare, nucsoara, cardamom, coriandru si ghimbir. Se dizolva 1 lingurita de bicarbonat de sodium in putina apa. Se adauga impreuna cu 500g faina la compozitie si se framanta pana devine uniform si neted. Se face o bila de aluat, se inveleste in folie alimentara si se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei 1 zi. Apoi se intinde, se decupeaza in formele dorite si se coace timp de 15-20 minute.

Aluat fraged

Numele ii descrie consistenta: uscat, crocant, dar moale, adica fraged. Pentru prajiturile de Craciun este unul din cele mai importante aluaturi, caci se poate folosi in multe feluri.

Pentru 40de bucati se face o movilita din 300g fain ape suprafata de lucru, si apoi o adancitura. Se rad 200g unt rece pe margine. In adancitura se toarna 100g zahar si 1 ou. Toate ingredientele se toaca si se amesteca repede cu un cutit mare. In felul acesta se evita un contact prelungit cu pielea, pentru ca aluatul fraged nu se intelege bine cu caldura. Se framanta repede, se inveleste bila de aluat in folie si se tine la frigider 30 de minute. Cu cat sta mai mult la rece cu atat devine mai fraged. Se intinde apoi pe o suprafata infainata si se decupeaza in formele dorite, care apoi se coc 10 minute.

3. Pentru decorurile din brad

Dintotdeauna pe copii i-au fascinate decoratiunile din brad care pot fi mancate. Pregateste-le impreuna cu ei sau fa-le o supriza.

Pentru aproximativ 60 de bucati se amesteca cu mixerul 4 oua cu 500g de zahar pudra, 1 lingurita de coaja de lamiae rasa sis are, pt. 5 minute. Treptat se adauga 550-650g faina. Aluatul nu trebuie sa fie nici prea subtire, dar nici prea uscat. Se face o bila din aluat, se aseaza intr-un castron si se acopera cu un servet. Se lasa la rece 3-4 ore. Se intinde apoi aluatul, pe portii, pe o suprafata infainata intr-o foaie de 1cm grosime. Se presara cu faina si deasupra dupa care se fac formele dorite. Se aseaza formele intr-o tava tapetata cu hartie cerata, se acopera cu un servet si se lasa peste noapte intr-un loc uscat si rece. A doua zi se coc la 130C, in mijlocul cuptorului pentru 20-30 de minute.

4. Pricomigdale

Aluatul de pricomigdale este crocant si delicat in acelasi timp si se topeste in gura. La faina se renunta in cazul acestui aluat pricomigdalele capata volum datorita spumei de albus.

Pt cca 40 de bucati se amesteca cu mixerul 2 albusuri cu sare si cu ½ lingurita zeama de lamiae pana se obtine o spuma tare. Intre timp se adauga incet si treptat 150g de zahar pudra. Se amesteca cu mixerul la viteza maxima, pana cand spuma este foarte tare si straluceste. Se adauga 200g migdale macinate si se amesteca cu grija. Cu ajutorul a doua lingurite se fac mici galuste din compozitie sau se portioneaza cu ajutorul unui pos. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie cerata si se coc 30 de minute la 150C. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.


culinar.ro
  • 0

#40 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 17 December 2012 - 10:25 PM

Desertul festiv al Craciunului este Būche de Noėl

simplu de altfel, decorarea insa cere talent si arta



Tort Buturuga

Ingrediente

Piscotul de ciocolata:
5 oua, 150g zahar, 120g.faina, 1 lingura de cacao;

Crema de ciocolata:
30g. ciocolata de menaj, 100g. zahar, 2 galbenuse, 225g. unt moale

Crema de imbracat buturuga:
250g. ciocolata de menaj, 1,5 dl. frisca, 30g.unt

Pentru ornat:
masa de martipan, coloranti alimentari, fructe Mod de preparare

1.Se separa ouale. Se bat albusurile spuma si se adauga 1/2 din cantitatea de zahar, se freaca galbenusurile cu restul de zahar si 2 linguri de apa pana devin o crema spumoasa. Faina se amesteca cu cacaoa si se incorporeaza usor in amestecul de galbenusuri, paralel cu albusurile batute spuma. Compozitia rezultata se pune intr-o tava unsa si infainata si se coace timp de 8 minute in cuptorul preincalzit.

2.Se puna un servet curat de bucatarie pe planseta si se pudreaza cu zahar praf. Peste rasturnam blatul din tava si rulam. Acoperim cu un prosop de bucatarie bine umezit si se lasa pana se prepara crema.

3.Ciocolata de menaj se rupe in bucati si se pune sa se topeasca in bain-marie. Din zahar facem un sirop cu atata apa cat sa treaca peste zahar. Galbenusurile se amesteca cu mixerul, apoi, putin cate putin se adauga siropul peste galbenusuri. Se amesteca pana compozitia s-a racit. Se incorporeaza untul si ciocolata topita. Crema obtinuta se pune intr-un bol curat si se acopera cu un servet.

4.Blatul se desface usor din prosopul de bucatarie si se unge cu crema de unt si din nou se ruleaza. Se taie frumos marginile tortului.

5 .Se prepara crema cu care se acopera tortul: ciocolata de menaj se pune intr-un bol si se topeste in bain-marie. Separat se pune frisca la fiert pana da un clocot, apoi se varsa peste ciocolata topita si se bate cu telul sau cu mixerul pana se ingroasa. Se adauga untul si se amesteca bine pana avem o compozitie fina. Se lasa sa se raceasca si apoi se orneaza tortul in asa fel incat sa imite trunchiul unui copac.

6 Din masa de martipan se executa frunze, folosind colorant alimentar de culoare verde, fructe de padure, folosind colorant rosu sau cum ne indeamna fantezia pe fiecare gospodina. Se tine la rece cca.3 ore.

Mod de servire

Pe un platou se aseaza tortul "Buturuga" si se serveste taiat felii si acompaniat de un vin alb sec.
  • 0