Claude Monet

Claude Monet

Detalii

CategoriiCultura
TaguriParis, Pictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8736

Voteaza & Distribuie

Descriere

In secolul al XIX-lea, Claude Monet inaugura o noua miscare in pictura: impresionismul. Aceasta abordare, dedicata captarii luminii naturale, a primit la debut critici pozitive. Cativa ani mai tarziu s-au transformat in laude.


Manifestarea talentului

Claude Monet s-a nascut la Paris pe 14 noiemrie 1840, dar si-a petrecut copilaria in Le Havre. Desenator talentat, produce si vinde caricaturi. Munca sa il intriga pe pictorul Eugene Boudin, care l-a incurajat sa picteze peisaje si natura. Mai tarziu, Monet scria: „Daca am devenit un pictor, aceasta e datorita lui Boudin, care, cu o inepuizabila bunatate, s-a ocupat de educatia mea."In 1857, Claude Monet a plecat sa studieze la Paris si a intrat la Academie Suisse. Trei ani mai tarziu isi termina serviciul militar in Algeria. A fost reformat in 1862 si s-a intors la Paris, dupa care intra in atelierul pictorului Gleyre unde ii intalneste pe Renoir, Sisley si Bazille. Ii venereaza opera lui Manet si cei doi artisti devin prieteni. In acea vreme a inceput sa iasa in padurea de la Fontainebleau pentru a picta in aer liber. Tablourile sale sunt respinse de Salonul oficial de la Paris si prima oara cand vor fi expuse aici data in 1865.In anii '60, amanta sa Camilla Doncieux apare in mod repetat in picturile sale printre care se numara si Le Déjeuner sur l'Herbe. In 1870 o va lua de sotie si vor avea doi fii. Monet o va picta chiar si pe patul de moarte in 1879.
Camille Doncieux - Femeia in rochie verde, Claude Monet


Camille Doncieux - Femeia in rochie verde, Claude Monet
Le dejeuner sur l'herbe, Claude Monet


Le dejeuner sur l'herbe, Claude Monet
O descoperire care-l va marca pentru toata viata

In timpul unei excursii la Londra in 1871, artistul descopera picturile lui Turner si va fi foarte impresionat de stilul sau. Incepand de atunci, Monet se va interesa de redarea luminii pe apa. Creeaza peisaje cetoase magnifice cum ar fi Parlamentul britanic in 1871. Impreuna cu Pissarro, pictorul il cunoaste pe negustorul de arta Durand-Ruel.


Neintelegerea criticilor

Monet a pictat in 1872 un peisaj din Le Havre, Impresie, Rasaritul soarelui (Muzeul Marmottan, Paris). Dar acest tablou, acum celebru, are parte de o primire ostila din partea criticilor, in special a lui Louis Leroy, care a folosit cuvantul „impresie" pentru a-si bate joc de stilul de pictura. Fara a-si da seama tocmai dadeuse un nume acestei noi tendinte: impresionismul.
Impresie, Rasaitul soarelui - Claude Monet


Impresie, Rasaitul soarelui - Claude Monet
Un subiect favorit: natura

Monet s-a mutat in 1883 la Giverny, unde va ramane mai mult de 40 de ani. Pictorul face doua serii de picturi cu Plopi si Capite de fan intre 1888 si 1891. In loc de a reprezenta peisajul ca o stare de spirit, el incearca sa capteze doar o clipa fugitiva din natura. Apoi efectueaza o serie cu Catedrala din Rouen intre 1892 si 1894. Lucrarile ii sunt recunoscute de criticii de arta si de public in 1889.
Plopi, Monet


Plopi, Monet

Monet se dedica, incepand din 1900, crearii, apoi picturii iazului sau cu crini. Va face 12 panze cu acesti crini ca singur subiect intre 1914 si 1924 si le va dona statului. In 1923 este operat la un ochi din cauza cataractei. Va continua sa picteze pana la inceputul lui 1926, deoarece, suferind de cancer pulmonar, va muri pe 5 decembrie. Funeraliile lui, la care asista prietenul sau Georges Clemenceau, au avut loc in biserica de la Giverny.
Capite de fan, Claude Monet


Capite de fan, Claude Monet

Claude Monet a zguduit modul traditional cu stilul sau de a picta. Mai degraba decat de a incerca sa redea realitatea cat mai corect posibil, el s-a straduit sa incerce sa surprinda efectele luminii naturale. Aceasta cale, numita impresionism, va fi sustinuta si continuara de Renoir, Cezanne, Degas, Caillebotte si Bazille.