Seara simfonica la Filarmonica Banatul

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
301

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atmosfera muzicala a concertului simfonic de vineri, 27 noiembrie, este anuntata inca de la primele acorduri ale celebrului Adagio pentru orchestra de coarde de Tomaso Giovanni Albinoni. Ca o adevarata uvertura ce prevesteste desfasurarea ulterioara a operei, aceasta scurta lucrare in tonalitatea sol minor ne anunta o seara de muzica frumoasa, linistita, fara nimic dramatic in interior.


Nascut in 1671 la Venetia, Albinoni a fost unul dintre putinii compozitori din vremea sa care nu a scris muzica la comanda pentru a se putea intretine. Nu vom gasi, intre partiturile care au ramas dupa distrugerea Bibliotecii din Dresda, in al II-lea razboi mondial, lucrari compuse pentru biserica sau pentru curtile princiare. Printre ruine s-a descoperit insa si bijuteria pe care o vom asculta pe scena salii Capitol. Va fi recunoscuta imediat pentru ca foarte multe filme si seriale de televiziune au folosit-o ca material sonor. Concertul orchestrei simfonice va continua, in aceeasi atmosfera, prin prezentarea Concertului pentru violoncel si orchestra in re major de Luigi Boccherini. Violoncelist virtuoz, Boccherini a scris 12 concerte pentru violoncel, dar si 30 de simfonii si multa muzica de camera. Spre deosebire de Albinoni, el a fost un compozitor al mai multor curti europene, in a doua jumatate a secolului XVIII. Cel mai mult a stat in Spania, unde si azi mai are descendenti.


Solistul concertului va fi violoncelistul Alexandru Morosanu.
Seara simfonica de vineri, condusa de la pupitrul dirijoral de Hans-Horst Bäcker, se va incheia cu Suita „Spargatorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski.
Este vorba despre un extras de 6 piese din baletul-feerie in doua acte si trei tablouri dupa un subiect al lui A. Dumas, care l-a prelucrat dupa basmul lui E.T Hoffmann. Totul porneste de la un spargator de nuci, sub forma de papusa, primit cadou de Craciun de micuta Maria. Vazand cat de mult tine aceasta la cadou, baietii rautaciosi iau spargatorul si il strica. Neputand sa doarma de grija micii unelte, Maria se furiseaza in camera unde era aceasta si de aici incepe insufletirea tuturor papusilor si obiectelor. Bineinteles, spargatorul de nuci se transforma intr-un print frumos. De fapt este o alegorie a vietii omenesti cu bune si rele. In istoria muzicii mai intalnim legarea simfonismului cu subiectul marionetelor insufletite: Cutia cu jucarii compusa de Claude Debussy sau Petrusca lui Igor Stravinski.