Concert Simfonic - ora 19

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
490

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vineri, 30 mai 2008, Sala „Capitol", ora 19

CONCERT SIMFONIC

Dirijor:

GHEORGHE COSTIN

Solist:

GABRIEL POPA

Program:

N. Rimski-Korsakov: Capriciu spaniol, op.34

P. I. Ceaikovski: Concertul in Re major pentru vioara si orchestra, op.35

S. Rahmaninov: Simfonia a II-a in mi minor, op. 27

FILARMONICA „BANATUL" TIMISOARA

VINERI 30 mai, 2008, ORA 19

Dupa atatea concerte desfasurate sub patronajul Festivalului „Timisoara Muzicala", iata si evenimentul muzical de final, concertul simfonic al orchestrei Filarmonicii „Banatul" condus de maestrul Gheorghe Costin. Vineri, 30 mai, in sala „Capitol" vom avea prilejul sa ascultam trei lucrari foarte atractive, compuse de Nicolai Rimski-Korsakov, Piotr Ilici Ceaikovski si Serghei Rahmaninov.

Concertul debuteaza cu explozivul „Capriciu spaniol" op. 34 al lui Rimski-Korsakov, titlul tradus din limba rusa fiind „Capriciu pe teme spaniole". Lucrarea a fost compusa in vara anului 1887 in timpul unei pauze mai mari de lucru la orchestratia operei Cneazul Igor. El a pornit de la schitele sale pentru o proiectata Fantezie pentru vioara cu caracter de virtuozitate, astfel ca vom intalni solouri de vioara in toate partile, cu exceptia partii a doua. Prima parte, festiva si exploziva totodata, Alborada, este o muzica tipica din zona Asturiei (nordul Spaniei), care celebreaza rasaritul soarelui. Partea a doua, mai linistita, este o melodie cu variatiuni, care de la corni se repeta la alte instrumente ale orchestrei. Variatiuni este si numele dat de Rimski-Korsakov. Partea a treia este intitulata tot Alborada, pentru ca repeta, in diferite ipostaze si orchestratii, dansul partii intai. Urmatoarea parte este destinata unor inspirate solouri pentru corn si trompeta, vioara, flaut, clarinet si harpa. Se intituleaza Scena si cantec gitan. Aceasta parte irumpe in partea a cincea intr-un energic dans, Fandango asturiano, navalnic si nestapanit.

Solourile de vioara ale acestei stralucite pagini orchestrale se desavarsesc in urmatoarea lucrare din programul simfonic de vineri: Concertul pentru vioara si orchestra in re major, op. 35, de Ceaikovski. Aceasta minunata pagina dedicata viorii va fi interpretata de solistul Filarmonicii, violonistul Gabriel Popa.

Festivalul „Timisoara Muzicala" se incheie cu Simfonia a II-a in mi minor, op. 27, de Rahmaninov. Aceasta masiva simfonie ce se inscrie in tiparele traditionale ale simfonismului rus, a fost scrisa in vara anului 1906 si dirijata de compozitor in februarie 1908, la St. Petersburg. Dezastruoasa cadere a primei sale simfonii, dupa care a suferit o serioasa depresie, l-a facut sa abordeze cu teama premiera. Grijile sale s-au dovedit nejustificate, pentru ca simfonia a avut un succes enorm. Mai mult, zece luni mai tarziu i s-a decernat pentru aceasta lucrare, premiul Glinka. Multitudinea de teme si spiritul romantic al intregii lucrari ii va incanta pe melomanii timisoreni.