Concert Simfonic

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
507

Voteaza & Distribuie

Descriere










Sala „Capitol" vineri, 10 aprilie 2009 , ora 19



CONCERT SIMFONIC


Orchestra simfonica a Filarmonicii „Banatul" Timisoara



Dirijor: HORIA ANDREESCU


Solist: MARIN CAZACU



Program:


R. Georgescu: Suita burlesca


A. Dvořak: Concertul in si bemol minor pentru violoncel si orchestra,


op. 104
L. van Beethoven : Simfonia a V-a in do minor, op. 67





Vineri, 10 aprilie, 2009,ora 19, sala „Capitol"


Intotdeauna publicul timisorean a asteptat cu bucurie revenirea maestrului Horia Andreescu pe scena salii „Capitol". Invitatia Filarmonicii „Banatul" a fost acceptata, astfel ca Horia Andreescu va dirija orchestra simfonica in concertul din 10 aprilie. Programul propus este Suita burlesca de Remus Georgescu, Concertul pentru violoncel si orchestra in si bemol major, op. 104 de Antonin Dvořak si Simfonia a V-a in do minor op. 67 de Ludwig van Beethoven.


Ilustrarea muzicala a catorva scene si imagini din celebra „Cartea junglei" constituie Suita burlesca a compozitorului Remus Georgescu, o lucrare agreabila, vesela si interesanta mai ales prin efectele speciale nascocite. A fost scrisa in anul 2000 si dedicata nepotilor sai.


Cativa prieteni ai lui Dvořak l-au rugat sa scrie un concert pentru violoncel, dar intotdeauna refuza pretextand, in mod surpinzator, ca violoncelul este un instrument de orchestra si nu unul solistic. Decizia de a compune un asemenea concert a luat-o cand a vazut un concert pentru violoncel scris de un prieten, Victor Herbert, profesor la Conservatorul National din New York, unde Dvořak era director. Astfel s-a nascut o capodopera. Partea solistica este foarte bine adaptata timbrului violoncelului, cu toate ca stilul este unul simfonic, in care orchestra nu are numai rol de acompaniator. De altfel, compozitorul a interzis adaugarea de cadente solistice tocmai pentru a nu altera atat structura creatiei cat si unitatea ei. In schimb, a introdus spre final un solo de vioara, alaturi de discursul violoncelului. Premiera a fost in 1896, la Londra, sub bagheta compozitorului, interpretul fiind Leo Stern. Vineri seara, acest minunat concert va fi interpretat de violoncelistul Marin Cazacu.





Se spune ca simfonia destinului, asa cum mai este denumita Simfonia a V-a de Beethoven, ar fi cea mai notorie lucrare din toata muzica clasica. Despre ea stiu cate ceva si acei care n-au intrat vreodata la un concert simfonic, sau nu asculta muzica de acest gen. Totul a pornit de la valoarea simbolica a motivului initial, patru note care ar reprezenta destinul care bate la usa. Ideea apartine secretarului lui Beethoven, Anton Schindler, care, dupa moartea compozitorului scria despre acest lucru superromantizandu-i imaginea. In multe carti, articole sau caiete program, au aparut diverse pareri in legatura cu simbolistica acestui motiv, ajungandu-se sa se considere chiar, ca este ciocanitul unui graur. Pana la urma s-a impus ideea ca este destinul ce bate la usa si asa a ramas pana azi. Anecdotica a impus simfonia in randul tuturor, dar iubitorii muzicii o considera o capodopera pentru valoarea ei extraordinara. Ea a fost slab interpretata la premiera, in 1808, la Viena, pentru ca muzicienii orchestrei n-au avut timp destul de repetitii, deoarece a fost inclusa intr-un concert ce dura patru ore, toate lucrarile fiind compozitii ale lui Beethoven. Impresia rece a publicului s-a schimbat total un an si jumatate mai tarziu cand, interpretata cum se cuvine, simfonia a avut un succes rasunator. De atunci pana azi gloria a insotit mereu aceasta creatie deosebita.


Mircea Tataru





In deschiderea concertului simfonic va avea loc Ceremonia Oficiala de inmanare a Diplomei de Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara, Maestrului Remus Georgescu.