Franz Anton Mesmer

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6390

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1815, decedeaza inovatorul terapiei prin hipnoza Franz Anton Mesmer la Meersburg, Swabia (in prezent Germania), medic german care a deschis calea domeniului medical al terapiei prin hipnoza. Nascut in 1734, Mesmer a studiat teologia, filosofia, dreptul si medicina la Viena, Austria, dar initial nu a excelat in nici unul din aceste domenii. In deceniul 8 al sec. al XVIII-lea, a devenit fascinat de Parintele Glassner, un preot romano-catolic elvetian, cunoscut ca tamaduitor prin credinta.

Dupa ce a studiat vindecarile aparent miraculoase reusite de Glassner, Mesmer a concluzionat ca vindecarea se facea prin ceea ce el a denumit ômagnetism animalicö. Mesmer considera ca in fiintele vii existau fluide magnetice invizibile, iar daca acest flux magnetic invizibil este deranjat, ar putea aparea bolile. El a stabilit ca Glassner corecta fluxurile magnetice blocate, prin obtinerea unui ôrapportö (cuvant francez traductibil prin armonie sau conexiune) cu pacientii sai.

In 1772, Mesmer a inceput sa dezvolte mai multe metode terapeutice pentru tratarea ôblocajelor de magnetism animalicö, dintre care pot fi amintite utilizarea muzicii eterice pentru hipnotizarea pacientilor si sedintele intime de terapie de grup. In ciuda erorilor evidente in teoriile stiintifice ale lui Mesmer, procesul sau de mesmerism (denumirea sub care a devenit cunoscuta metoda sa), a produs pacientilor sai stari hipnotice, care au avut o influenta extraordinara asupra bolilor lor de natura fizica. Popularitatea sa a crescut, insa Consiliul Medical din Viena l-a declarat a fi un sarlatan, iar in 1778 Memer a parasit Viena pentru mediul mult mai liberal al Parisului.

In Paris, Mesmer a tratat taranii alaturi de aristocratii bogati si a castigat numerosi discipoli in comunitatea stiintifica. In 1784, Regele Ludovic al XVI-lea a desemnat un comitet de medici si oameni de stiinta pentru a investiga munca sa; din comisie faceau parte omul de stat si inventatorul american Benjamin Franklin si chimistul francez Antoine-Laurent Lavoisier.

Comisia a raportat ca Mesmer nu putea sa-si sustina afirmatiile stiintifice, iar cabinetul sau medical a inceput sa aiba din ce in ce mai putini pacienti. In 1778, a parasit Parisul si s-a retras in obscuritate in Swabia sa natala. In ciuda excentrcitatii tehnicilor sale, Mesmer este considerat un inovator major al terapiei prin hipnoza si de asemenea unul dintre primii medici vestici care a tratat fara repercusiuni, maladiile psihosomatice si dezechilibrele nervoase.