Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Sfaturi practice pentru prajitura perfecta

Postări Recomandate

Prajiturile, torturile, tot ce e desert e apreciat de foarte multa lume. Dar stim ca de multe ori apar crapaturi in blat care sunt mascate de o glazura sau o rozeta de frisca. Daca ai avut dezamagiri in timp ce gateai o prajitura, am gasit rezolvarea la cele mai comune probleme.

 

1. Blatul prajiturii s-a umflat in mijloc si a crapat

Asta se intampla atunci cand pui prea mult agent de crestere, daca forma este prea mica pentru cantitatea de aluat sau daca temperatura cuptorului este prea mare.

 

2. Mijlocul blatului nu este ferm

Inseamna ca prajitura nu a fost coapta suficient. Pentru a rezolva aceasta problema vechiul test al scobitorii nu da gres niciodata: inainte sa scoti prajitura din cuptor inteap-o in mijloc cu o scobitoare. Daca scobitoarea este curata inseamna ca prajitura este gata, daca mai are faramituri mai trebuie sa o lasi.

 

3. Blatul prajiturii are o crusta arsa subtire

Daca ti se intampla des ca textura prajiturii sa fie in regula, dar sa aibe o crusta arsa subtire, inseamna ca tava in care ai copt-o este prea mare pentru cantitatea de aluat. Asta daca ai respectat temperatura de coacere din reteta.

 

4. Prajitura nu a crescut si are bule de aer la suprafata

Cel mai probabil nu ai pus aluatul la copt imediat ce l-ai terminat de facut, sau cuptorul nu a fost suficient de incins.

 

5. Blatul prajiturii s-a lasat in mijloc

Exista 3 cauze pentru acest lucru:

 

- usa cuptorului a fost deschisa inainte ca blatul sa se stabilizeze

 

- prajitura n-a intrat la cuptor imediat ce a fost gata

 

- s-a folosit prea mult agent de crestere

 

6. Marginile prajiturii sunt crocante sau arse

O singura probleme, dar multe cauze ce pot duce la aparitia ei:

 

- a fost folosita prea multa grasime pentru a unge tava

 

- cuptorul a fost prea fierbinte

 

- tava pentru prajitura nu a fost suficient de tapetata

 

- prajitura a fost lasata in cuptor prea mult timp

 

- s-a folosit o grasime nerecomandata pentru prajituri

 

7. Nu pot sa scot prajitura din tava

Asigura-te intotdeauna ca tava pentru prajitura este bine tapetata. Nu poti da gres cu hartia speciala pentru copt pe care o asezi pe toata suprafata tavii in care coci prajitura. Unge cu putin unt pe diagonale opuse tava, astfel hartia pentru copt nu se va deplasa si va ramane fixa.

 

8. Textura prajiturii este prea densa

Acest lucru se intampla daca aluatul prajiturii nu a fost destul de pufos. Cel mai probabil albusurile nu au fost amestecate corespunzator. Ca sa nu se intample acest lucru amesteca prima data o lingura din albus in aluatul mai solid, ca sa il aduci la o textura asemanatoare, apoi adauga si restul de albus si amesteca foarte usor cu o spatula, de jos in sus.

 

O alta cauza pentru aceasta problema poate fi agentul de crestere prea putin.

 

9. Blatul a crescut si s-a revarsat peste marginile tavii

Cel mai probabil ai folosit o tava prea mica. De obicei cantitatile dintr-o reteta de prajitura sunt specificate pentru o tava cu anumite dimensiuni, incearca sa le respecti. Daca nu ai aceasta posibilitate, nu umple tava cu mai mult de 3 patrimi de aluat si ajusteaza timpul de coacere.

 

10. Prajitura este arsa la suprafata dar nu e coapta in mijloc.

Acest lucru se intampla atunci cand tava folosita este prea mica pentru cantitatea de aluat.

 

 

Culinar.ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×