De ce este atât de important certificatul energetic în domeniul imobiliar?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriBucuresti, certificat energetic
Ultima actualizareMarti 28 august 2018
Vizualizari1018

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă ești în căutarea unui apartament sau a unei case, probabil deja știi de ce este atât de important un certificat energetic. Adevărul este că ne lovim peste tot de încadrarea lucrurilor într-o anumită clasă energetică, de la frigidere și mașini de spălat, până la apartamente. Dacă nu ai avut până acum de-a face cu domeniul imobiliar, probabil ești surprins de faptul că până și spațiul în care locuiești este încadrat într-un tip de clasă energetică!

Certificatul energetic, numit de multe ori și certificat de performanță energetică, este un document tehnic cu caracter informatic, care atestă performanța energetică a clădirii și încadrarea ei într-o anumită clasă de performanță energetică. Certificatul energetic cuprinde caracteristicile imobilului și ale instalațiilor aferente conform unei analize de natură energetică și termică. Revenind la întrebarea principală – de ce este atât de important acest certificat energetic în domeniul imobiliar – răspunsul este unul destul de simplu. Pentru că te ajută să alegi mai bine viitoarea locuință și pentru că așa prevede legea!

Acest certificat de eficiență energetică îți oferă o perspectivă asupra costurilor pe care le vei avea cu apartamentul pe care vrei să îl cumperi sau să îl închiriezi. Spre exemplu, un apartament care se situează într-o clasă energetică D sau E are pierderi mari de energie și presupune niște costuri foarte mari de întreținere. La polul opus, un apartament dintr-o clasă de eficiență energetică A, chiar dacă este mai scump, îți va aduce economii substanțiale pe viitor, tocmai datorită acestei eficiențe energetice. În certificatul energetic vei găsi și o serie de recomandări pentru reducerea cantității de emisii de CO2 din imobil sau pentru utilizarea mai multor energii regenerabile.

Certificatul energetic este obligatoriu în momentul în care vrei să vinzi, să cumperi sau să închiriezi un imobil. Legea spune foarte clar că în momentul în care se încheie un contract de vânzare-cumpărare sau închiriere, certificatul energetic trebuie prezentat clientului și atașat contractului. Dacă această regulă nu este respectată, contractul poate fi atacat în instanță și poate fi supus nulității relative.

Partea bună este că acest certificat energetic este valabil 10 ani. Așa că, în cazul în care vrei să închiriezi apartamentul, nu va trebui să refaci acest certificat ori de câte ori închei un nou contract de închiriere. De cealaltă parte, se recomandă lucrări de mentenanță o dată la 2 sau 5 ani pentru a fi sigur de eficiența energetică a imobilului.

Certificatul energetic poate fi eliberat doar de către auditori energetici autorizați. În momentul în care vrei să obții acest certificat, ar fi bine să iei legătura cu o firmă autorizată care să se ocupe de acest lucru. Ai nevoie de o copie după planul apartamentului sau de cartea tehnică a construcției din care auditorul va extrage informații importante legate de elementele de construcție, tipul ușilor și al ferestrelor, instalațiile de încălzire, ventilare, climatizare, etc.

Pe baza acestor informații, auditorul va efectua o vizită la locuința ta și ulterior va efectua calculele necesare și va încadra imobilul într-o clasă de performanță energetică. Prețul unui astfel de certificat energetic nu este mare, însă el te ajută să ai o imagine de ansamblu asupra propriului imobil sau asupra unuia în care vrei să investești!